-
Głowica
Witam, krótkie pytanie
czy głowica od wersji 1.6 120 będzie pasowała do wersji 105?
Szukam takowej juz po splanowaniu i jedyną jaką znalazłem gotową na alledrogo to od wersji z wariatem.znajduje sie zagranicą a tu koszty zrobienia mojej od podstaw razem z zaworami itp jest masakryczna, niestety ten silnik jest za słaby na alpy i nie ma sensu jej trzymac.Chce sciaganac tu głowice wymienic uszczelke plus komplet rozrząd po smigac max rok.Czy jesli nie pasuje ta od 120 to ma ktoś na sprzedaż takową?
Pozdrawiam.
-
Nie, bo 120KM ma wariator.
A co się stało z twoją ?
-
szkoda wielka, co do alfy to pekł pasek rozrzadu i sie masakra stała:( nie powinien był 50 tys po wymianie.Mechanik twierdzi ,ze moga zrobic planowanie glowicy itp plus reszta ale nie ma pewnosci czy to bedzie chodzic.
Sam nie wiem, niestety nie znam sie na tym.. ;/
-
Dużo ludzi naprawia silniki po peknięciu paska i nic się nie dzieje.
Grunt byście zobaczyli też na panewki, bo po pęknięciu lubią też one dostać.
Zróbcie kompletną regenerację głowicy z wymianą wszystkich zaworów, do tego nowe uszczelki, uszczelniacze, rozrząd i zobaczcie na te panewki. Jak zrobicie to porządnie to wszystko normalnie będzie chodziło.Dużo użytkowników z forum ma silniki po pęknięciu paska, naprawili i śmigają dalej bez problemów (dużo w sensie ci którym kiedyś tam strzelił i nie wymieniali silnika tylko go remontowali).
-
2 załącznik(i)
Ja posiadam glowice z silnika 1.6 TS ale z wersji 120 KM. Nie wiem w koncu jakiej szukasz tej czy z wersji 105 KM. Jak cos to pisz.
Załącznik 119190Załącznik 119191
-
Dziekuje bardzo , ale niestety szukam tej 105 :(
-
Ja mam głowice do 115 1,9 JTD 8V, ale to też nie pasuje chyba.
-
No z diesla to na pewno nie będzie pasowało xD
Naprawiaj swój silnik i będziesz chociaż pewny co masz.
-
jak da rade to splanujcie głowicę i po sprawie - używkę też musisz splanować więc koszta wyższe będziesz miał. Do tego sprawdzić zawory plus prowadnice, dotrzeć zawory wymienić uszczelniacze zaworowe i jak nówka będzie. Jak wyżej kolega pisał - sprawdzić panewki a do tego tłoki i korbowody czy nie są krzywe lub pęknięte po kolizji z zaworami ( jeśli była kolizja )
-
Dzieki za odpowiedzi, koszty robienia tego w de sa ogromne, jak sprawdzic czy doszło do kolizji??
-
Przy ściągniętej głowicy powinieneś widzieć na oko już które zawory się nie zamknęły, są skrzywione.
Jeżeli by nie było widać gołym okiem (mogło minimalnie skrzywić), to wtedy robi się test na sprawdzenie szczelności.Albo oddajesz do zakładu na taki test, albo możesz zrobić sam, choć nigdy on nie jest tak dokładny jak w zakładzie.
Przy ściągniętej głowicy odwracasz ją tak by była komorą spalania do góry i leżała idealnie płasko.
Zalewasz komory spalania nafta(tak by zakryły całe zawory) i czekasz. Tam gdzie zdupczy nafta tam masz nieszczelności. Możesz też odwrócić głowicę i zalać nafty nad zawory, od strony dolotu i wydechu.To jest taka domowa metoda na sprawdzenie szczelności.
Możesz jeszcze założyć nowy pasek rozrządu, poustawiać wszystko i zmierzyć kompresję na cylindrach. Też jakiś obraz ci to da co się stało z zaworami i na którym cylindrze.
Ale nie łudziłbym się że nie doszło do kolizji, bo w większości przypadków jest kolizja i trzeba remontować.
-
a to juz zostało wykonane i na 1 i 2 cylindrze nie ma szczelnosci, dlatego mechanik stwierdzil ze lepiej bylo by gotowa glowice kupic...
-
To powiedz mechanikowi żeby ruszył dupcie i robił tą głowicę, bo znalezienie głowicy do wersji 105KM graniczy z cudem.
A jak mu się nie chce, to niech odda głowicę do jakiegoś warsztatu co zajmuje się regeneracją głowic.
Niech powyciąga zawory, sprawdzi prowadnice, założy nowe zawory (ewentualnie prowadnice jeżeli są uszkodzone), dotrze wszystko, splanuje, nowe uszczelniacze i wsio. Potem sprawdzić tłoki z korbami oraz panewki i składamy.
-
Mechanik nie musi tego robić - na szlifierni to powinni zrobić - zregenerować od podstaw. Szlif z regeneracją okolo 600 zł mnie kosztował - zależy ile zaworów do wymiany i ile prowadnic
wysłane z nokii 6310i
-
koledzy czy numer glowicy 60599491 to jest wersja z 120 konnej? bo jest taka juz splanowana.
bo wedlug ebaya nr
60661586 to eco 105
http://www.ebay.de/itm/Alfa-Romeo-147-1-6-16V-TS-ECO-Zylinderkopf-60661586-ohne-Nockenwellen-und-Hydros-/190779342147?pt=DE_Autoteile&fits=Make%3AAlfa+Rome o|Model%3A147&hash=item2c6b55bd43
znalazlem ta 60661586 za psie pieniadze a na czasie mi glownie zalezy.
-
Jak juz to w eper sprawdz ten nr co byś się nie zdziwił . Nie mam linka pod ręką na forum gdzieś jest.
wysłane z nokii 6310i
-
wyszedł jeszcze inny kosmos wedlug epera.60669829
-
Nie da rady tej głowicy zrobić ?? Może jest reanimacja będzie lepszym wyborem. Cobyś kasy nie wydał na głowicę która nie pasuje.
-
Kolego ja ci radze tą starą głowice zrobić, nie mam dużego doświadczenia z takimi rzeczami ale kończę właśnie remont swojej 147 1.6 120KM i oddałem starą głowice do regeneracji i kosztowało mnie to 270zł z wymianą uszczelniaczy, dopasowaniem zaworów, szlifowaniem i głowica jak nowa, wiesz co masz(pod warunkiem ze ktoś ci to zrobi dobrze). A jak do renaulta też benzynki wymieniał mi zawory to chyba płaciłem 25zł za każdy który był uszkodzony, jakoś to sprawdzał czy prosty itp. i auto śmiga na tym do dzisiaj. Do tego zerknij sobie na panewki korbowodowe (około 120zł nowe) i główne no i korbowody jak dostały mocno też istnieje możliwośc ze sie ugięły no i wał ale mało kiedy takie coś się zdarza ;) do tego uszczeleczka pod głwicą 65zł i nowe szpilki 110zł i masz praktycznie silnik igła :D i wiesz co masz ;)
a ja w swojej alfie poległem na elektronice :D i musze oddać auto do speca od tego :D reszta sam robiłem wiec kosztów dodatkowych związanych z robocizną nie miałem ;)
-
Dzieki bardzo. Głowica juz do mnie jedzie (gotowa,splanowana) jej remont w de to nie oplacalna sprawa.Do tego nowy rozrzad ,uszczelke pod glowice i kilka popychaczy. Ale impreza :P :(
-
Takie rzeczy do roboty to się do Polski wysyła, tu robią i odsyłają. Z kurierami wychodzi znacznie taniej niż robota za granicą. :)