Odbiór radia zakłócany w trakcie włączenie ogrzewania tylnej szyby. CD bez uwag tylko radio. W czym jest problem?
Printable View
Odbiór radia zakłócany w trakcie włączenie ogrzewania tylnej szyby. CD bez uwag tylko radio. W czym jest problem?
Problem w tym że antena w alfie jest fabrycznie zatopiona w tylnej szybie i w momencie włączania ogrzewania robią się zakłócenia
:shock:
co wy macie z tymi antenami?! U mnie zbiera elegancko - osniezona, grzana czy mokra.... Moze macie cos uwalone?
U mnie też nie ma żadnych problemów. Podejrzewam że musiał Ci sie gdzieś przewód przetrzeć i teraz są zakłócenia.
u mnie ogolnie antena sucks. NIe ma znaczenia czy z ogrzewaniem czy bez - przenosza sie jakies zaklocenia podczas jazdy. Stoje jest OK. Jade - pierdzi w tle. A stacje niby lapie elegancko wiec najwyrazniej jakies zaklocenia wchodza.... ale nie wiem od czego :(
Proponuje pozbyć się tej oryginalnej (po prosu odłączyć) i kupić np wewnętrzną przyklejaną żeby nie szpeciła kształtu belli. Podłączyć wszystko pod radio i cieszyć się czysto odbieranymi stacjami.
no tak - tylko ze skoro Adasco mowi ze u niego wszystko git to raczej nie jest to rozwiazanie zeby zakladac druga antene. Gdzies musi sie cos dziac.
Panowi problem z anteną to problem wzmacniacza antenowego - banalnie czasami wtyczka się z niego wysunie, albo nie ma zasilania.
Ja tez mam problem z antena, jak wyjadę za masto to jest kompletma klapa. Tez słyszałem, że dotyczy to wzmacniacza antenowegi, który znajduje sie gdzieś w którymś ze słupków, ale nie wiem dokładnie. Może ktoż wie jak się do niego dostać???
Tylny prawy słupek , pod tapicerką
Czy to dotyczy tylko sedanów czy również sportwagona bo u mnie w kombi tez mam ten problem i coraz bardziej mnie to denerwuje.Cytat:
Napisał Maciek-156
Odświeżam temat, bo już mnie powoli trafia. Ciężko złapać jakąkolwiek stację radiową (nie licząc "RM" pana "O.derektora", bo to bez anteny chodzi ).
Sportwagon SportPack 3 z instalacją do tel. kom. Antenę mam zamontowaną w tylnej części dachu (sterczący drut, cholera nie mogli tego chyba lepiej wymyślić ;)).
Czytałem że mogą być problemy ze wzmacniaczem, czy w tej wersji znajduje się on też w tylnym prawym słupku?
Czy jest jakiś sposób by sprawdzić miernikiem, podłączając go do wtyczki anteny czy jest sprawna? Próbowałem (bo się nie znam) zmierzyć opór ale jest max, brak jakiegokolwiek przejścia pomiędzy oplotem a drutem kabla od anteny.
Napewno coś jest nie tak. W poprzedniej Alfce na podobnej antence łapałem wszystko.
Help please. :adore:
miałem podobnie, po 2 dniach jak się samo zepsuło tak się samo naprawiło :)
Panowie moja rada jest taka.. Jak w poprzedniej AR 156 przed FL miałem kłopoty z łapaniem stacji radiowych, odpiąłem oryginalną wtyczkę, pociągnąłem od radia inny kabel, którego rdzeń przylutowałem do drutu antenowego (oryginał z Fiat'a, bodajże seicento za 30 zł) a ekranowanie do masy auta. Tak spreparowany drut anteny wsunąłem pod podsufitkę nad lusterkiem wstecznym. Nie dość, że nie widać wówczas mało estetycznej anteny, to jeszcze odbierało mi wszelakie dostępne stacje radiowe, więc spełniało swoje główne zadanie. Podczas montażu tego "substytutu anteny" należy zdjąć plastik ze słupka bocznego (w wersjach z kurtynami trzeba uważać na drucik przytrzymujący obudowę słupka, który jest przymocowany w miejscu śruby, pod zaślepką z napisem airbag) a wcześniej kabel przeciągamy pod kierownicą na wysokości bezpieczników. Ważne jest przy tym jednak jakość drutu antenowego oraz kabla, który koniecznie trzeba dobrze polutować, żeby nie było strat sygnału.
Wiem, że sposób trochę mało profesjonalny, ale mając w perspektywie zmianę spoilera na klapie (bo tam miałem antenę, a wzmacniacz już zmieniałem i nic nie dało) lub montaż dodatkowej anteny na dachu, wolałem taki mało kosztowny eksperyment, który na dodatek się udał.
bardzo dobry patent kolego!
zrobiłem podobnie tylko antenę umieściłem w tylnym słupku.
jeśli problemy z odbiorem radia są w SW z anteną na dachu to warto pominąć te wszystkie śmieszne wzmacniacze i poprowadzić bezpośrednio z radia do anteny odpowiedni przewód.
można kupić już gotowe z końcówkami w sklepach motoryzacyjnych.
taka operacja na pewno pomoże.
muszę sprubować bo mine też juz trafia, a ze dwa miechy temu wzystko było ok. Perwszy krok to wzmacniacz, a puzniej zobaczę (posłucham).
Koledzy sportwagon nie ma anteny do radia na dachu a w spojlerze tylnej klapy!!!!
sedan. u mnie wtyczka od kabla koncentrycznego się nie wysunęła, zasilanie jest, masa jest a radio szumi jak popieprzone. albo koncentryk jest przełamany albo do dupy ta antena lub wzmacniacz.
Ewentualnie w środku przy wzmacniaczu się rozpięło, bo jest taka możliwość, wzmacniacz siedzi pod plastikami maskującymi szybę w klapie.
Napisał GrzesiekK. Zobacz post
Koledzy sportwagon nie ma anteny do radia na dachu a w spojlerze tylnej klapy!!!!
Model 156 SW po FL (ostatni rocznik przed FL też) nie mają anteny w spoilerze, bo się to nie sprawdzało, więc zamontowano ją na dachu i jak widać też Włochom nie poszło, bo nie dość, że psuje linię auta, to jeszcze jest dość awaryjna... Sedany mają w szybie tylnej niezależnie od rocznika (2 górne paski nad ogrzewaniem). Niektóre modele przed FL i sedany miały też antenę na dachu, ale służyła ona do instalacji GSM.
Czarna( nie wiem komu pozwoliłem fotografować mój samochód ) ma antenę radiową, jest po FL, srebrna ma antenę GSM i to dokładaną. SW przed FL nawet mające antenę taką z większą podstawą , która wygląda jak radiowa ,antenę do radia mają po staremu - w spoilerze. Ta która wygląda jak radiowa Jest do nawigacji i do GSM.
Wybaczcie za prywatę ale gdyby ktoś potrzebował to posiadam oryginalne anteny AR/FIAT do 156 SW po FL.
Dobra, inaczej. Mam na dachu sterczące prostopadle do niego takie coś (załącznik), jest to antena od samego GSM czy też od radia? Alfa jest sprzed FL a w zasadzie tuż przed FL 2002 rok.
Jeśli to antena "też radiowa" to gdzie szukać wzmacniacza? Jeśli to antena tylko GSM to może podłączyć ją do radia i zagra?
Powoli zaczynam się gubić...
Ciężko powiedzieć nie widząc zdjęcia. Są delikatne różnice w wyglądzie pomiędzy antenami z alegro a oryginalnymi( w działaniu niestety zasadnicze). W twoim przypadku masz antenę w spoilerze i jeśli nikt nie dokonywał zmian przed tobą to tam trzeba szukać winy. Oczywiście pod warunkiem że radio masz poprawnie podłączone. Osobom które nie mają doświadczenia proponuję odwiedzić pierwszy lepszy warsztat car HI-FI i tam powinni sobie z tym poradzić. Ja również służę pomocą.
Witam
Miałem podobnie albo radio grało albo pierdziało. Kupiłem antene bez wzmacniacza podpiołem i pirdział jeszcze bardziej. Założyłem wzmacniacz antenowy dodatkowo pomiędzy końcówkę anteny a gniazdem antenowym radia - taki uniwersalny za 3 dychy i podpiąłem kabel jego zasilania do kabla zasilania radia i gitara juz nie pierdzi tylko gra. Myślę że to najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Oczywiście odkręciłem poszycie klapu bagażnika i znalazłem wzmacnicz i tak dalej, ale to wszystko tam jest tak nasr%$#&ne że się poddałem i zakręciłem plastiki nie dotykając kabli.
pozdrawiam
ja zaraz na starcie wsadziłem zewnętrzną, nie żebym był z tego zadowolony ale coś lepiej jest, potem przy okazji awarii silnika tylnej wycieraczki zauważyłem ze w obwód anteny tej wokół szyby jest wsadzony taki mały pierdolnik z dodatkowym kabelkiem na +12V oraz biegunem ujemnym przykręcanym do masy auta (tj. tzw. wzmacniacz antenowy). Tym którzy maja problem z anteną proponowałbym od tego zacząć, najlepiej wywalić, generalnie szumy w eter może wprowadzać każde urządzenie przy zepsutym wzmacniaczu, ale ogrzewanie szyby ma najbliżej do niego, jak dobrze pamiętam to sedany maja ten wzmacniacz w prawym tylnym słupku.
Pozdrawiam
czyli tych zakłuceń nie da sie zrobić, dlatego montujecie dodatkowe anteny .
U mnie to samo. Jak załączam ogrzewanie tylnej to radio przestaje działać.
Cholera mnie trafia...
Łysy0800 sprawdzałeś to co wyzej napisałem??
Czy oby na 100% wszystkie sciezki równo grzeją??
wydaje mi się, że grzeje OK.
Jak mam szyby zaparowane, to minutka i równomiernie para znika.
Zerknę jeszcze jutro.
Nie chodzi mi najwyższa kreska i pół niższej.
To teraz sprawdz gdzie dokładnie jest przerwa.
Weź sobie miernik rezystancji i jakąs lupę jezeli normalnier nie dasz rady tego wypatrzec.
Kup sobie potem klej przewodzący i to napraw
Np taki http://allegro.pl/klej-przewodzacy-d...753765815.html
Zamów przez internet bo w sklepach ciezko znalaeźć od ręki
hm, kiedyś miałem przerwy w starym aucie, zakup kleju z przewodnikiem do naprawy ogrzewania nic nie pomógł..
Czemu nie pomógł??
Moze była gdzies mikro przerwa na sciezce??
Moze konektory ną naderwane przy szybie??
Pozwólcie, że odkopię stary temat. Nie chciałem zakładać nowego. W mojej belli jest jakaś tam antenka. Nie wnikam czy do radia czy do GSM. Chodzi o to, że uszczelka spod anteny stwierdziła, że już nie chce być uszczelką. Pękła i przy ostatnich mocnych deszczach trochę wody mi naleciało do środka. Wiecie gdzie można wyhaczyć taką uszczelkę? Jak będę wychodził z domu to mogę cyknąć fotkę antenki.
ED.
Pstryknąłem dwie fotki feralnej uszczelki (dorzucam)
Zdejmij ją i idź do jakiegoś sklepu z oringami i simmeringami. Powinieneś coś dobrać za parę groszy. Mi się tak udało bo miałem identyczny przypadek. Zeby ja całkiem wyjąc musisz popuścić podusfitkę i odkręcisz całą antenę