Gdy zrobilo sie zimno , na ujemnych temperaturach czasem czuc gaz w srodku czy to jest normalne ?
Printable View
Gdy zrobilo sie zimno , na ujemnych temperaturach czasem czuc gaz w srodku czy to jest normalne ?
Nie, to nie normalne. Sprawdź cybanty na parowniku i czy przypadkiem nie masz gdzieś przytartych wężyków w instalacji.
oczywiście, że to nie normalne - ja w przeciwięństwie do kolegi proponuję do gazownika podjechać - popsika i będzie wiedzieć co gdzie i jak przepuszcza.
a ja powiem tak jak użytkownik aut z LPG od 10 lat, zdarza się podczas ujemnych temperatur że czuć gaz ale tylko podczas postoju na wolnych obrotach problemem są węże od gazu, gdy stoimy na wolnych i jest większe ciśnienie i gdzieś troszkę przepuszcza trzeba dociągnąć wszystkie obejmy, jak to nie pomoże wymienić węże od gazu na nowe problem może już się pojawiać po rocznym użytkowaniu nowej instalacji
A ja jak powącham dowolnego węża i to nie na łączeniu tylko po długości to czuje lekki zzapaszek jakby była guma aromatyzowana:) instalka 1 rok
Tak wlasnie sie dzieje podczas postooju ale zaraz po przelaczeniu na gaz potem juz nie czuc
właśnie wszedłem z tym samym pytaniem, od kiedy jest zimno po odpaleniu silnika pachnie gazem, mija to dopiero po kilkudziesięciu minutahch jazdy, to normalne?
Sprawdź zlaczki na miedzi. Miałem przypadek min nieszczelnosci a przy silnym mrozach kiedy miedź mocno sie kurczy - większy wyciek był. Było to na doprowadzeniu cieklego lpg do filtra fazy cieklej.
Aktoalnie robilo sie cieplo powyzej 0 i problem sam znikl, wiec u mnie wina byla po stronie mrozu i moze kurczacych sie przez to jakichs elementow ;)
Czyli ponowisz posta w grudniu :)?
A czuć gazem w aucie po tankowaniu, teraz jak są mrozy? Jakby nie patrzeć mamy jeszcze Luty, więc mrozy mogą wrócić, ja bym tego nie lekceważył.
U mnie nie czuc po tankowaniu . jedyne co to przy mrozie ok 10 bylo czuc i tyle teraz nic nie czuc.cos sie musi kurczyc czycos i tyle
A która to generacja instalacji? Jeśli sekwencja to nie powinno być nic czuć. Jeśli starsza mikserowa to być może źle wyregulowana. Jako, że masz pewnie nawiew ustawiony na max to może zasysa z zewnątrz porządnie powietrze, razem ze spalinami, które mają zapach gazu.
Dla pewności przeleć wszystkie łączenia jakimś testerem szczelności, np. http://www.skapiec.pl/site/cat/2120/comp/7892120