Witam.
Kupiłem Alfę Romeo 156 1.8 z 1999 roku z zamysłem przełożenia silnika do samochodu, w którym był silnik 1.6 i był z roku 1997. Według was można bez większych komplikacji przełożyć silnik i czy jest to w ogóle możliwe?
Printable View
Witam.
Kupiłem Alfę Romeo 156 1.8 z 1999 roku z zamysłem przełożenia silnika do samochodu, w którym był silnik 1.6 i był z roku 1997. Według was można bez większych komplikacji przełożyć silnik i czy jest to w ogóle możliwe?
Oczywiście, że można bez większych problemów. A do jakiego pojazdu ma ten silnik wjechać ?
Kupiłem pierwszą Alfę 156 z silnikiem 1.6 i mi ten silnik niestety się popsuł i wczoraj zakupiłem cały samochód tylko że z silnikiem 1.8 i chcę zrobić przekładkę i ktoś mi powiedział że raczej napewno nie będzie pasował.
Spokojnie będzie pasował, a nawet jak jakieś pierdołki będą różne (osprzęt) to masz dawcę.
Właśnie też tak uważam.. A ktoś z was robił taką przekładkę? ;)
A może łatwiej w drugą stronę pierdołki z tego z padniętym 1,6 do całego " dawcy". W jakim stanie jest to drugie auto.
Wnętrze w nie za dobrym stanie, łożyska trzeba zmieniać bo strasznie je słychać, hamulce są w opłakanym stanie, trzeba przerejestrować i koszty rosną.. A i jeszcze rdza na nim wychodzi..
No fakt i jeszcze ruda, a z nią bida.
I właśnie to mnie odstrasza.
Fakt, że kupiłem ten drugi samochód z myślą tylko o silniku i uważałem że to większego znaczenia nie będzie miało czy to 1.6 lub 1.8.
przeszukaj forum tu co chwila widzę wątki o przekładaniu silnika. Nie jestem fachowce tylko czytelnikiem a z tego co czytam to 1,6 czy 1,8 nie ma problemu inaczej jest tylko z 2,0 bo tam wałki wyrównoważające i inny osprzęt
Czyli ogólnie uważacie, że wszystko powinno pasować i raczej nie trafię na jakieś przykre niespodzianki? ;)
Nie chce mi sie dokladnie szukac ale wpisz w google " swap alfa forum "
Bedzie kilka wynikow i ktorys powinien przekierowac cie do tematu w ktorym swoja przygode opisal ktos kto juz to robil
Nie wiem jak z przekladką 1.6 na 1.8, ale zmiana z 1.8 na 2.0 jest p&p wszystko pasuje, osprzęt silnika też, komputer zostaje wtedy z 1.8 i dobrze współpracuje z 2 litrową jednostką.
Jeżeli chodzi o 97r to podejrzewam że to pierwszy wypust 156 i masz motronic M2.10.4 a w 99 siedzi już M1.5.5
Słupki będą takie same,pokrywy zaworów to 1.6 będzie miało alu a 1.8 plastik,inne przepływomierze i przepustnice,okablowanie gdzie nie gdzie.
Słupki na pewno plug n play
Jak osprzęt zostawisz na swoim miejscu to silnik wsadzisz i powinno być ok
Masz dawcę na placu to nie masz się co martwić.
Zmiana silnika z 1,6 na 1,8 jest wykonalna.Ale...Tylko wraz ze skrzynią (inne przełożenia)oraz oczywiście zostawiasz sterownik(komputer czy ecu jak wolisz)z silnika 1,8 -silnik 1,6 nie ma zmiennej długości dolotu.Jeśli masz 1,6 starszego typu także zmiana wiązki.
Zpomniałem o zmiennnej dl.kolektora,musiałyś się dobrze przyjrzeć albo ewentualnie słupek w słupek i koniec
GTVki 2.0 z tym wtryskiem 2.10.4 nie miały tego dolotu zdaje się więc bez ingerencji w elektronike tylko słupek w słupek ci zostaje po najniższej linii oporu
Tak jak mówi Darek podmieniasz sam słupek reszta zostaje, czujniki i cała instalacja zostaje z 1.6.
Sonde musisz dokupić z 1.8 TS 97r. z Twojego dawcy nie będzie pasowała
Skrzynie możesz zostawić z 1.6. Sprzęgło z 1.8 musisz dać, jest inne. Skrzynie mają inne 1 i 5 przełożenie.
1.6 z 97r. ma ecu m2.10.4 a ono radzi sobie z większą pojemnością.
Jeżeli starszy 1.6 to i okablowanie i sterowanie trzeba by zmienic
Widzę że opinii jest wiele. No nic przekonam się dziś jak to będzie pasowało ;-)
Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka