http://motoryzacja.interia.pl/samoch...to,1247042,326
http://www.progetto955.it/wp-content...03/ar_mito.jpg
Printable View
tyle kucy w tak małym samochodziku .. będzie "latało" po drogach i niejednego germańca sponiewiera .. dosłownie :twisted:
Ciekawe jakie będą osiągi no i jak tak mały samochód będzie się zachowywał przy dużych prędkościach
Wow :shock: będzie pocisk!
Hmmm, 230 konny, 1.8 litrowy turbodoładowany silnik.
Powiem szczerze, że liczyłem na unowocześnioną tradycyjną V6-tkę, być może doładowaną.
Ciekawe z jakiej "stajni" będzie ten silnik? A może będzie to konstrukcja AR?
Ma ktoś o tym jakieś informacje?
wydaje mi się ze po wstawieniu ciężkiego V do takiego krótkiego auta zabiło by jego prowadzenie... nie dziwie się ze wybrali doładowane, rzędowe 1.8 .. dużo lżejsze ..Cytat:
Napisał Hammer
Tak, faktycznie, taki silnik jest lżejszy. Ale to dowodzi, że inżynierowie (właściwie to księgowi) poszli po najmniejszej linii oporu, bo przecież można było zmodyfikwać V6-tkę, zastosować stopy aluminium, nowoczesne kompozyty i inne tworzywa. Ale wtedy cena takiego auta poszłaby pewnie kilkanaście procent w górę. I tego właśnie mi żal.Cytat:
Napisał fr33
i kto by to im kupił wtedy?Cytat:
Napisał Hammer
Tak na trzeżwo patrząc zastanawiam się ile polski rynek jest w stanie zakupić MiTo GTA i jak wysoko poszybuje jego cena ?
A kto kupuje Mini, Audi i Mercedesy w najmocniejszych wersjach :wink: ?Cytat:
Napisał fr33
Ta V6 musiała by byc chyba na centralu- o co bym się nie pogniewał. Wreszcie MiTo zacznie mi się podobac:P O ile ta wersja w końcu się pojawi.Cytat:
Powiem szczerze, że liczyłem na unowocześnioną tradycyjną V6-tkę, być może doładowaną.
co do mini to fakt.. jego najmocniejsza wersja bedzie drozsza troszke od Mi-To.. ale - gdyby wstawić do niego super droga V6 stała by się dużo droższa i wtedy za tą cene można by kupić większe sportowe autko a nie maly wozik sklepowy.Cytat:
Napisał Hammer
konkurentem dla MiTo jest Mini i 500, gdzie to drugie po dłuższym zastaowieniu się wcale tym konkurentem nie jest tylko alternatywą ;)
ja osobiście w tym wozidełku V6 nie widze ... i pod względem trakcji i ceny... a może z V6 wyciągneli by wiecej koni niż 230? biorąc pod uwagę masę auta to doładowane 1.8 ma nastepny plus..
Koszty produkcji V6 i nowa polska akcyza na auta powyżej 2 litrów :shock: zabiłyby to auto
Koszty jak najbardziej owszem, a akcyze na auta pow. 2 litrów jest sposób jaki Włosi przerabiali w latach 80-99- 2 litrowe V6, tu by było doładowane i pod głowicą DOHC, ale nie zmienia to faktu, że bardziej porządany ten silnik byłby na centralu. Z drugiej strony nie ma co narzekac- kiedyś była Lancia z 1.8 na podwójnym doładowaniu co to miałą 250KM.Cytat:
Koszty produkcji V6 i nowa polska akcyza na auta powyżej 2 litrów zabiłyby to auto
Będzie robić wrażenie ;)
A co do tego V6, to przecież w 147 był taki, a sama konstrukcja tego modelu nie jest wiele większa :>
Czy w 147 zabito prowadzenie ciężkim silnikiem? Pytam bo nie wiem
Wyszperałem w sieci że cena MiTo GTA ma być skalkulowana na poziomie 1900 euro niższym aniżeli najgrożniejszy konkurent 211 konny Mini John Cooper Works ( od 103 tys.pln). Jak myślicie czy możliwe aby cena startowała od 95 tys. ???
Taa jeszcze może transaxle na porządnym torque - tubie, turbiny o zmiennej geometrii, skorupę z karbonu, magnezowe campagnolo, i wiatrak z tyłu do zwiększenia dociksu....Cytat:
Napisał Hammer
Silnik to oczywiście T-jet to samo co jest montowane we wszystkich autach koncernu fiata.
(Nie mogę czytać takich bzdetów więc muszę zareagować)Cytat:
Napisał PietereQ
No więc może wrócimy od razu do zaprzęgów konnych?!? Bo po co pchać technikę do przodu i wprowadzać nowoczesne rozwiązania do samochodów seryjnych?!? Bo co nam ABSy, ASRy i choćby hamulce tarczowe?!?
Ja tu piszę o UNOWOCZEŚNIANIU konstrukcji, czyniącej z MiTo bardziej atrakcyjny produkt.
Poza tym nie będę przytaczał tu poprzednich wypowiedzi z innych tematów, gdzie narzekacie, że Alfa MiTo ma "to i tamto z Opla i Fiata" i że "z Alfy to już praktycznie tylko znaczki zostały". Normalnie jak przekupy na bazarze...
Ja osobiście chciałbym widzieć w wersji GTA (nazwa zobowiązuje) prawdziwą sportową innowację na najwyższym poziomie (albo w miarę wysokim). Czyli zmodyfikowany i wypośrodkowany (wydaje mi się, że dość łatwo się domyślić, że inaczej być nie może) "prawdziwie Alfowski" silnik V6 i to jest MOJE osobiste zdanie. A wy możecie się zgadzać lub nie.
Dobra widzę, że nie zrozumiałeś ironii. Więc wypunktuje co mi się wydaje pomysłami delikatnie mówiąc, oderwanymi od rzeczywistości w Twojej wypowiedzi:
-Klasyczna v6 alfy w MiTo.
-Raz, że w dzisiejszych czasach praca nad ponad 30 letnią konstrukcją, którą wykończyły emisje.... gdzie wszystkie silniki fiata na najbliższe lata mają spełniać najbardziej rygorystyczne normy emisji...
-dwa, która NIE JEST PRODUKOWANA od ponad 3 lat. Pewnie już formy odlewnicze poszły na złom. Tak a propos rozwoju technologicznego, o który postulujesz w swojej wypowiedzi, wychodzi dość sprzecznie.
-po kiego grzyba do takiego małego auta montować 6 cylindrową kotwicę. Lekki 4 garowe turbo to najlepszy pomysł, i chwała im za to.
Ale jaki ma to związek z dyskusją tu prowadzoną?!Cytat:
Napisał Hammer
Wiesz jak zaawansowanym technicznie samochodem jest zwykła MiTo?Cytat:
Napisał Hammer
Lepsze przekupy, która przynajmniej wiedzą co mają na targu, niż klient który nie ma o niczym bladego nawet pojęcia.Cytat:
Napisał Hammer
Wypośrodkowany, to znaczy jaki? Taki z niezbyt agresywnym charakterem? Dużo mięcha z dołu i kręcący się tak do 6K? Wypośrodkowany w sensie konsumpcji paliwa i osiągów, emisji? Czyli taki nijaki? Czy może umieszczony centralnie? Bo to różnica w semantyce. Wersje GTA nigdy nie były jakimiś wydumkami z drzewa, tylko wzmocnionymi i przede wszystkim lżejszymi wersjami zwykłych modeli plus mody w zawieszeniu (ok de facto był tylko jedyny taki, ale jak widać wyznaczył standardy których nie można osiągnąć nawet po 40 latach)Cytat:
Napisał Hammer
nic osobistego, jedynie odnośnie "bzdur"
ironia - «drwina, złośliwość lub szyderstwo ukryte w wypowiedzi pozornie aprobującej» (Słownik języka polskiego, PWN)Cytat:
Napisał PietereQ
Próba złośliwości z twojej strony... rozumiem. Tłumaczę ci więc, że ironię trzeba jeszcze umiejętnie zastosować w swojej wypowiedzi, bo łatwo może obrócić się przeciw ironizującemu. Poza tym twoja wypowiedź nie spełnia definicji tego słowa jak sam widzisz.
Po pierwsze: jako fan marki (chociaż od niedawna ale jednak) nie chciałbym, żeby w Alfie Romeo były montowane seryjne silniki Fiata. Skoro tobie to nie przeszkadza to twój problem.Cytat:
Napisał PietereQ
Po drugie: nie jestem przekonany, że ta "30 letnia konstrukcja" osiągnęła kres swojego rozwoju. Ale może wypowie się na ten temat inżynier znający ten motor.
Wiedz, że obecnie opanowano już technologię wtrysku niektórych stopów aluminium na standardowych wtryskarkach do POLIMERÓW!Cytat:
Napisał PietereQ
Ja piszę tutaj o rozwijaniu i stosowaniu naprawdę nowoczesnych rozwiązań technologicznych a ty chciałbyś się zatrzymać na grawitacyjnym odlewaniu żeliwa...
Nie dziwię się, że nie rozumiesz o czym mówię, bo masz blade pojęcie o rozwoju technologicznym.
Dam ci jeszcze jeden przykład, choć nie związany z branżą samochodową: w samolotach pasażerskich jeszcze kilka, kilkanaście lat temu stosowano co najwyżej 3% materiałów kompozytowych, obecnie np. Dreamliner składa się w większości z kompozytów.
Mechanika ma swoje ograniczenia ale rozwój technologii nie ogranicza się tylko do rozwoju mechaniki działania czy wytwarzania jak widzisz.
Oczywiście, że można! A gdzie napisałem, że nie można? Wyraziłem tylko swoje zdanie, że miło by było zobaczyć silnik Alfy Romeo w samochodzie Alfa Romeo.Cytat:
Napisał PietereQ
Skoro można zrobić lekką 4kę turbo, to czemu nie 6tkę?? (z turbo lub bez albo kompresor)
Miała to być riposta do twojego poprzedniego postu.Cytat:
Napisał PietereQ
Wiem. To jest zaawansowana ewolucja znanej i sprawdzonej konstrukcji Fiata 126 :wink: (patrz: "ironia")Cytat:
Napisał PietereQ
Bez komentarza...Cytat:
Napisał PietereQ
No tu się z tobą zgodzę, użyłem nieodpowiedniego (niefachowego słowa). Chodziło mi oczywiście o centralnie umieszczony silnik albo "przesunięty bardziej w kierunku środka ciężkości samochodu". Ale tego mógłby się domyśleć każdy śledzący ten wątek, ponieważ kolega fiergloo wspomniał o tym wcześniej.Cytat:
Napisał PietereQ
Ufff, to chyba na tyle. Nie chce się z tobą kłócić, nie znam cię, nie wiem dlaczego próbowałeś być złośliwy i szczerze mówiąc nic mnie to nie obchodzi. Wyraziłem swoje osobiste zdanie na forum (przecież do tego to forum służy) i na tym kończę bo mam ważniejsze rzeczy na głowie :wink:
Ok. widzę, że zaczęła się bitewka na słówka. Ironia trafinie zastosowana, ale jak sam mówisz jesteś nowy w temacie alfy, wiec nie masz pojęcia, że kilka z wymienionych gadżetów w pierwszej mojej wypowiedzi to stare typowo alfowe patenty. Dobra ale ja się tu nie znam.
Ironia - uszczypliwa miała skłonić do refleksji, mówimy tu o mito a nie jakimś hiper duper aucie, czy "alfie moich marzeń".
Wyczuwam konflikt?Cytat:
Napisał Hammer
...
W jakim koncernie jest alfa? Jakie są realia rynkowe? No tak, ja nic nie wiem, ale na pewno za rok alfa będzie w 100% niezależną firmą z pełną gamą innowacyjnych silników...
Sorry nawet nie wiem jak z "takim" argumentem dysktować... :roll: Z chęcią się wypowie jakiś technolog i powie: TO BYŁ GENIALNY SILNIK, ALE ŚWIAT POSZEDŁ DO PRZODU. A pan księgowy powie, że taniej będzie opracować nową konstrukcję od zera, niż bawić się z busso 6c. Keep on dreamin'Cytat:
Napisał Hammer
No fajnie. A wiesz, że V6 właśnie było odlewane w formach? Nie no przecież musiałeś wiedzieć :mrgreen: Te głąby w ferrari też odlewają nowe bloki i głowice v12 w formach. Kurde epoka kamienia łupanego, daj im cynka na pewno się ucieszą, że ktoś jest mądrzejszy od nich.Cytat:
Napisał Hammer
Cytat:
Napisał Hammer
Poprzyj jakimś przykładem, bo takie bezsensowne, nazwijmy to "zarzuty" są zawsze rozpaczliwą próbą obrony osoby, która nie ma żadnych argumentów w dyskusji.
A mi chodzi o to, że jeśli to auto ma odnieść sukces, i być małym mocnym miejskim "gti" to idą w dobrym kierunku. Już raz próbowali, iść w kierunku "wydumka dla ludu" - Sprint 6C umarł śmiercią tragiczną a w zasadzie naturalną.Cytat:
Napisał Hammer
Nie jestem złośliwy, po prostu zawsze się niemile rozczarowuję poziomem dyskusji, na 95%polskich for. Gdzie pisanie o pierdołach wciąż ma prym nad pisaniem ad meritum.
W tej kwestii myślę koniec. Czekam aż ktoś zalinkuje albo podzieli się nad nowy newsem o MiTo GTA
Miałem już nic nie dodawać ale widzę, że pogrążyłeś się sam w swoim pieniactwie i jeszcze piszesz do tego o "poziomie dyskusji" :mrgreen:
Każdy, kto ma choć trochę wiedzy inżynierskiej zrozumie dlaczego tak się stało a ja nie chcę ciągnąć tej jałowej dyskusji.
Dodam tylko, że marzy mi się Alfa Romeo w stylu nowego Forda Focusa RS: 2.5 litrowa doładowana jednostka (300KM, 440Nm na PRZEDNIE koła!), zmniejszona masa własna (NOWOCZESNE materiały) niecałe 6 sek. "do setki". Ale to może w Alfie 149, albo jak koledzy piszą w wątku o nowym silniku 159: po reaktywacji Autodelty? Zobaczymy...
Chociaż to nie forum Forda :wink: , ale napiszę jeszcze o tym silniku.
Silniki Duratec to nic innego jak rodzima konstrukcja Forda zaprojektowana w latach 80tych a pierwszy raz zastosowana w Fordzie Contour w 1994r. Nie wdając się w szczegóły dodam, że 2.5V6 Forda, w topowej wersji osiągało 200KM. Jak widać silniki Duratec (choć nieco młodsze od V6 Alfy) w Fordzie stosowane są do dziś a to dzięki rozwojowi technologii i ciągłemu ulepszaniu sprawdzonej jednostki napędowej. Więc chyba jednak da się?
Ze swej strony przepraszam wszystkich za off-top i obiecuję, że żaden mój post nie na temat nie znajdzie się już w temacie Alfy MiTo GTA :lol:
Ja się nie domyśliłem.Cytat:
Napisał Hammer
Ale podsumujmy. Postulujesz mocne v6 umieszczone centralnie (jezeli tak to oczywiście rwd, bo grzechem byłby inny napęd?) w budzie Mito. Zostawiamy koszt zaprojektowania i produkcji takiej wydumki (bo wiadomo że jest nie do przyjęcia, ale poteoretyzować można zawsze :D ).
Clio V6 brzmi znajomo? czytałeś o fantastycznym prowadzeniu tego samochodu? Krótki rozstaw, mocny silnik, rwd. Jedno z najbardziej nieprzewidywalnych aut w historii. Podobno śp Janusz Kulig na torze w Miedzianej Górze, najpierw jeżdżąc zwykłym Clio Sport (2.0 fwd) dokonywał cudów. Po przesiadce do Clio V6 po kilku spektakularnych wylotkach, wysiadł i stwierdził że tym sie nie da jeździć.
Apropos 'ciężkiej' V6. Dla alfowskiego 2.5 24v i tsowego 2.0 16v różnica w wadze samego silnika wynosiła 5-10 kilo. To chyba nie jest tak strasznie, biorąc pod uwagę że 1.8 jest doładowany - dochodzi turbo, intercooler i jakieś drobne szczegóły :)
A wracając do tematu. Jeżeli tam będzie to całe eQ2 (a nie zwykły szpera) i systemy bezpieczeństwa będą niewyłączalne, to imho słabo. I obawiam się, że tak będzie, bo już w wersji 1.4 tb to autko potrafi być nerwowe.
ale co chcesz udowodnić? Duratec ma 15 lat (od pierwszego zastosowania), alfowskie V6 30 lat. Myślisz ze za 15 lat fordy dalej będą napędzane Duratec'iem? I jeszcze jedno. Nie znam, napisz mi co to jest Duratec, bo z tego co wyczytałem na szybko, to tylko nazwa, nadawana przez forda silnikom od 8 zaworowego, R4 1.3 do 3.7 V6. Jakieś cechy wspólne?Cytat:
Napisał Hammer
Ale trzeba przyznac, że brakuje mi tego typu samochodu w ofercie. A małego pędzącego z centralnie umieszczonym silnikiem było więcej- RWD- Renault 5 Maxi Turbo. Ewentualnie można dac AWD- jak w MG Metro 6R4. Dzisiaj są takie czasy, że samochody nie są tak dobre jak powinny byc, bo narzuca im się ograniczenia (środowisko, normy ekologiczne, bezpieczeństwo, full wypas wewnątrz), jak ktoś chce bezkompromisowe sportowe powalone auto bierze Lotusa Exige, albo TVR-a, ewentualnie torowe wersje Ferrari. Swoją drogą Alfa Romeo się stacza, bo w zasadzie teraz nie ma żadnego modelu, ani silnika w sporcie motorowym, gdzie Ford ma swoje macki chyba wszędzie-i to właśnie boli, bo za 10 lat jak tak dalej pójdzie to Alfa podzieli los Lancii, która w zasadzie teraz jest ofiarą braku jakiegokolwiek pomysłu FIATa na tę markę. Nowa Delta? Pffff ten kto to Deltą nazwał powinien miec wyluzowanego psa.Cytat:
Clio V6 brzmi znajomo? czytałeś o fantastycznym prowadzeniu tego samochodu? Krótki rozstaw, mocny silnik, rwd. Jedno z najbardziej nieprzewidywalnych aut w historii. Podobno śp Janusz Kulig na torze w Miedzianej Górze, najpierw jeżdżąc zwykłym Clio Sport (2.0 fwd) dokonywał cudów. Po przesiadce do Clio V6 po kilku spektakularnych wylotkach, wysiadł i stwierdził że tym sie nie da jeździć.
Różnica jest taka, że samochody o których piszesz zostały wypuszczone tylko i wyłącznie po to żeby zahomologować rajdówki. odpowiednio po 400 i 200 egzemplarzy.Cytat:
Napisał fiergloo
A Twoim zdaniem Alfa MiTo GTA będzie bardzo częstym widokiem na drogach? Będzie jej więcej jak Golfów? Więcej jak Astr i innego wozidła masowego? To też będzie niszówka, a w przypadku marki o sportowych podwalinach taka perełka dla samej homologacji to jak najbardziej pożądany kierunek.Cytat:
Różnica jest taka, że samochody o których piszesz zostały wypuszczone tylko i wyłącznie po to żeby zahomologować rajdówki. odpowiednio po 400 i 200 egzemplarzy.
Myślę że mito gta będzie wyprodukowane w liczbie przynajmniej takiej jak 147 gta.Cytat:
Napisał fiergloo
Widzisz różnicę pomiędzy liczbą 147 GTA a np lancii S4 (też coś koło 400 egzemplarzy dla homologacji) na ulicy?
Teraz są o wiele luźniejsze przepisy jeżeli chodzi o homologację rajdówek. Zresztą :) w jakim sporcie istnieje teraz AR? w żaglówkach?
Temat chyba zabrnął w ślepą uliczkę. Więc przywracając na prawidłowe tory.
Mito 1.8t - tak, ale ze szperą, z wyłączalnymi systemami stabilizacji toru jazdy, nie cięższe niż 1.4t.
O tu się zgadzamy. :D Co do zamysłu MiTo które będzie jakie będzie.Cytat:
Temat chyba zabrnął w ślepą uliczkę. Więc przywracając na prawidłowe tory.
Mito 1.8t - tak, ale ze szperą, z wyłączalnymi systemami stabilizacji toru jazdy, nie cięższe niż 1.4t.
Ale i tak perełki mi brakuje o której pisałem wyżej.
No właśnie, i coś tam z Ducati. A właśnie w MiTo widział bym powrót na trasy wyścigowo rajdowe, bo kiedyś wrócic muszą, jeśli chcą byc uważani za sportową markę, a nie tą co odcina kupony od tradycji. Bo naprawdę może się popelina jak z Lancią zrobic.Cytat:
Zresztą w jakim sporcie istnieje teraz AR? w żaglówkach?
Jak to mówiła moja nauczycielka j. polskiego jeszcze z zamierzchłych czasów podstawówki: "czytaj ze zrozumieniem", najlepiej cały wątek :wink:Cytat:
Napisał marekm
Przedni napęd ma nowy 300 konny Focus RS, ma go również 422 konna 147 GTA AM Super Autodelty. Więc chyba jednak da się?Cytat:
Napisał marekm
Skąd ta pewność? Może jakieś dane? Czy może uważasz tak z racji swojego bogatego doświadczenia? (pytam z ciekawości :wink: ). No i oczywiście czy uważasz, że projektowanie i produkcja nowego silnika "od zera" jest tańsza niż rozwój istniejącej jednostki?Cytat:
Napisał marekm
Oczywiście, najłatwiej i najtaniej było wsadzić fiatowski 1.8T ale ja pisałem o swoich ŻYCZENIACH dotyczących nowego MiTo GTA. Postaraj się to zrozumieć.
A jesteś pewien, że w tym przypadku nie zostały popełnione jakieś błędy konstrukcyjne?Cytat:
Napisał marekm
I tak jak napisał fiergloo: w ofercie AR brakuje takiego samochodu "z jajem", żeby sportowe korzenie marki nie zaginęly w mrokach dziejów.
No, i... ?Cytat:
Napisał marekm
A jesteś w stanie taką możliwość zdecydowanie wykluczyć?Cytat:
Napisał marekm
Unifikacja nazwy silnika bardzo często jest stosowana w jednostkach, które są unowocześniane na podstawie poprzednich wersji lub w pewnej części (mniejszej lub większej) bazują na rozwiązaniach konstrukcyjnych poprzednika. W tym przypadku cały czas mówimy tu o silnikach widlastych. Nie znam szczegółów konstrukcyjnych ale nie wydaje mi się logiczne, żeby zaprojektowano po drodze kilka zupełnie nowych silników widlastych i nazwano je tak samo.Cytat:
Napisał marekm
Echhh ;// . Napiszę jeszcze raz (bo to już druga osoba, która ma ochotę pogawędzić "o niczym"): marzyła mi się prawdziwa Alfowska V6tka w MiTo, odciążona, niekoniecznie z monstrualnym przyrostem mocy (te 220-250KM by wystarczyło) i wyraziłem tu swoją opinię na ten temat.
a sprawdziłeś gdzie te auta mają silniki? znasz jakieś auto w miarę seryjne, które ma silnik centralnie i napęd na przód?Cytat:
Napisał Hammer
nie trzeba wypakować przy 200 w drzewo, żeby wiedzieć ze to grozi śmiercią :)Cytat:
Napisał Hammer
To się pomyliłeś jeżeli chodzi o adresatów. To forum dyskusyjne a nie książka życzeń i zażaleń :)Cytat:
Napisał Hammer
No ale przecież o tym pisze. Wsadzono za mocny silnik i źle go umiejscowiono przy za za krótkim rozstawie osi.Cytat:
Napisał Hammer
nie wiem co to auto "z jajem" ale mnie jako sztandar marki w miarę satysfakcjonuje 8C. Ciebie nie?Cytat:
Napisał Hammer
to była odpowiedz do demonizowania ciężaru V6 w porównaniu do 'lekkiego' 1.8tb. Ale żeby to wiedzieć to trzeba czytać ze zrozumieniem :) tak? :)Cytat:
Napisał Hammer
:D dobre :D szczególnie biorąc pod uwagę to poniżej :DCytat:
Napisał Hammer
Czyli gdybasz.Cytat:
Napisał Hammer
świetnie, a ja wyraziłem swoją opinię :)Cytat:
Napisał Hammer
Echhh. Rozumiem, że koniecznie chcesz mieć ostatnie słowo (w tym względzie wiele zresztą sugeruje twój awatar :wink:) i dla własnego spokoju powinienem ustąpić, skoro chcesz się spierać "o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy" i że niepotrzebnie wdałem się w dyskusję z człowiekiem, któremu odpowiadałby Fiat Bravo czy Punto z silnikiem 1.8T, nieco zmienionym kształtem nadwozia i znaczkiem AR na klapie i masce.
Wytknę ci jednak kilka rzeczy:
A co to znaczy "w miarę centralnie"? Może jakieś konkrety? Wymiary? Rozkłady masy? "Kumasz czaczę"? :wink:Cytat:
Napisał marekm
Nazwałbym to "spekulacją" gdyby nie byłby to poważny i tragiczny temat. Porównywanie kosztorysu projektu samochodu z wypadkami to jawne nadużycie.Cytat:
Napisał marekm
Po drugie: gdyby każdy z góry zakładał, że "czegoś się nie da" czy "to będzie nieopłacalne" to nie bylibyśmy w miejscu w którym teraz jesteśmy (technologicznie rzecz jasna).
Oj, chyba jednak nie. Jak na mój gust w samochodzie Alfy Romeo powinno bić "serce" Alfy Romeo a tobie akurat odpowiada samochód fiata ze znaczkiem AR. Ale to jest mój gust a o gustach, jak dobrze pewnie wiesz, się nie dyskutuje, nawet na forum :wink:Cytat:
Napisał Hammer
Ależ oczywiście! To samochód nawet z dwoma wielkimi jajami!! :D Tylko, że ja chciałbym zobaczyć w ofercie, coś o zacięciu sportowym, na co stać nie tylko kilkanaście osób w europie...Cytat:
Napisał marekm
Cytat:
Napisał marekm
Cytat:
Napisał Hammer
Nie gdybaj, tylko podziel się z nami swoją wiedzą: ile waży 1.8T z osprzętem skoro je porównujesz?Cytat:
Napisał marekm
Nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi, więc rozumiem, że się ze mną zgadzasz.Cytat:
Napisał marekm
Nazwałbym to raczej "logicznym rozumowaniem".Cytat:
Napisał marekm
No i chwała ci za to! Tylko dlaczego nadal ciągniemy ten temat?? :evil:Cytat:
Napisał marekm
No i na koniec koronny argument: cały czas powtarzasz, że Alfowska V6tka będzie "za mocna" do tego samochodu... Ostatnia wersja 2.5V6 24v ma 192KM, natomiast 1.8T ma 230KM... Jak ma się to do "rzekomo" porównywalnej masy 1.8T do 2.5V6, którą sugerujesz w poprzedniej wypowiedzi?
Przeczytaj jeszcze raz i jeszcze raz i czytaj aż do momentu w którym zrozumiesz.Cytat:
Napisał Hammer
Dalej mi się nie chce odpowiadać, bo to nie mój poziom dyskusji
Widzę, że jednak nie "kumasz czaczy". Szkoda.
I kto to mówi? :)Cytat:
Napisał marekm
A swoją drogą jestem ciekaw jak potoczą się losy nowej 149. Czy będzie też wersja GTA? A jeśli tak, to czy też z silnikiem 1.8T :wink:
Kolego Hammer... Piszesz o najnowszych technologiach wytwarzania elementów metalowych, mam propozycję. Może napisz do zarządu alfy/fiata w tej sprawie, przecież tam same głąby siedzą i nie wiedzą nawet, jak się za to zabrac?
Już widzę samochód z silnikiem centralnie umieszczonym i napędem na przód. Z pewnością perfekcyjnie będzie ruszał z miejsca. ;) Pouczasz wszystkich, wytykasz im brak wiedzy, ale spróbuj sobie wyobrazic niedociążoną napędzaną przednią oś w takim samochodzie. Myślisz, że przypadkowo w takim układzie silnik jest przesunięty (lub pochylony) lekko do przodu?
Koszty opracowania nowego modelu? Dla marki, która ledwo wiąże koniec z końcem na pewno jest to bułka z masłem. Modelu, który w zasadzie nigdy nie będzie popularnym produktem i którego koszty mogą się co najmniej nie zwrócic. Na pewno powstałoby wtedy kilka innych modeli fiata/lancii opartych na tej samej konstrukcji. Jaki w tym sens? ;)
Silnik fiata w alfie to zło, bo zrobili go inżynierowie włoskiej 'marki dla ludu'. Natomiast zrobiony przez zapewne wcale nie mądrzejszych inżynierów (o ile nie tych samych) silnik ze znaczkiem maserati to już powód do dumy. Dobrze rozumiem? Wszak 8c ma dwa wielkie jaja.
To tak jeśli chodzi o koncert życzeń. Nic osobistego. ;)
panowie prosze wyluzować ;)
Zostałem znowu wywołany do "tablicy" ale zostanę "tu i teraz". Kto zrozumiał co mam na myśli, ten zrozumiał, reszta nie ma dla mnie znaczenia. Pozdro
V6ki nie będzie, ale...jeśli już musi byc ten 1.8T to można by go było wrzucic na central i zrobic wersję wyczynową. No co? Lancia S4 Delta też miała silnik 1.8 na centralu. I może coś by się w sporcie wreszcie działo, bo od 156 nie dzieje się nic. 159 jest piękna, ale ciężka, ponadto nie ma żadnej wersji wycyznowej, chyba, że plany przesuwają ku 149.
Już gdzieś pisałem, swoją krytyczną opinię wobec pewnych manewrów Alfa Romeo, gdy już na rynek wchodziły te auta- więc jakiś rok temu.Cytat:
Silnik fiata w alfie to zło, bo zrobili go inżynierowie włoskiej 'marki dla ludu'. Natomiast zrobiony przez zapewne wcale nie mądrzejszych inżynierów (o ile nie tych samych) silnik ze znaczkiem maserati to już powód do dumy. Dobrze rozumiem? Wszak 8c ma dwa wielkie jaja.
foto sprzed pół roku więc pewnie fake, ale i tak nieźle sie prezentuje:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2009/02/33.jpg
fejk jak nic. Tylne zawieszenie - niemożliwe do zrealizowania w wersji produkcyjnej; wylot za przednim kołem - mocno naciągany, tak samo zresztą jak i progi. :)
Zdjecie pojawilo sie na italiaspeed.com: Tak będzie wyglądać MiTo GTA? | Alfa Romeo News
Zalatuje fejkiem, ale to zdjecie publikowane jest na powazniejszych stronach - np. dziennik.pl to sam nie wiem co o tym myslec :)
Pojawily sie tez szkice pokrywy zaworow: Szkice silnika MiTo GTA | Alfa Romeo News
Zdjecia z oficjalnego bloga alfy mito.