-
Szarpie dusi się !!!
Witam,
Mam problem jak w temacie, Alfa przerywa, dusi się na gazie i na benzynie, na FES błąd czujnika temperatury chwilowo sondy lambda i jej grzałki, ale to na gazie nie powinno mieć większego wpływu.
Dodam, że czasem jedzie dobrze, a za chwilę znów się dusi.
-
gaz wyregulowany , na zimnym i cieplym ,malo troche danych
-
Jak złapie trochę temperatury, gaz nie działa najlepiej, ale na benzynie jest to samo. Ogólnie było ostatnio grzebane przy zawieszeniu, robiony alternator i wymieniona pompa wspomagania, więc myślałem, że się coś odłączyło, ale nic nie widzę podejrzanego.
-
a przed grzebaniem bylo ok. i skąd wiesz, ze sonda z tym nie ma nic wspólnego?
-
Bo z tego co wiem, to na gazie sonda jest emulowana przez ecu, więc nawet jakby jej nie było, to powinien chodzić przynajmniej na gazie dobrze. Instalacja jest stara, ma z 10 lat firmy BRC, więc ma swoje mapy na stałe. Przed robotą był tylko błąd grzałki sondy i jeździła w miarę dobrze, miała co prawda małe zdławienie na niskich obrotach i nie równo przyspieszała, ale dało się normalnie jeżdzić. Jak dostawała w palnik to nie było żadnych złych objawów.
-
Problem zniknął na jeden dzień po oczyszczeniu przepływki i wymianie jakiegoś przewodu od podciśnienia, ale powrócił. Dziś zauważyłem, że jak się kręci po wyżej 4tyś to jedzie dobrze, tylko na niższych się dusi tak jakby paliwa brakowało.
Może ktoś miał podobny problem??
-
Jak wyglądają korekty wtrysków?
-
Za jakąś godzinę podłączę do fesa i sprawdzę, ale na gazie jest identycznie więc to raczej nie wtryski. Instalacja LPG to BRC sequent 24 stara i prosta wydaje mi się, że ma mapy wtrysków na stałe.
-
Może być to uszkodzony przepływomierz??
Dziś wziąłem a próbę Magneti Marelli, ale odrazu marchewa się pali, więc nadal lipa. Nie wiem czy zamawiać kolejny, czy odpuścić sobie ten trop
Sent from my RM-941_eu_poland_376 using Tapatalk
-
A korekty sprawdziłeś? Może wtrysk Ci leje..
-
To by musiał lać też wtrysk od gazu, więc odpada...
-
Sprawdz swiece. Jak jest zbyt duza przerwa to na niskich obrotach bedzie dusic. Ewentualnie zobacz czy fajki od przewodow dobrze siedza.
Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka
-
w jakim stanie jest zapłon?świece,przewody,cewki?
-
No właśnie, jak sprawdzić cewki ?
Świece mają z pół roku, albo mniej, przewody kiepskie, ale nie widać przebić, fajki są przeczyszczone i suche.
-
Jeśli przewody są kiepskie to trzeba je wymienić. One mogą po prostu źle przewodzić, a przebić wcale nie musi być.
Wstępnie moźesz sprawdzić przewody zwykłym multimetrem.
Dokładne sprawdzenie cewek jest trudne, bo trzeba mieć odpowiednią aparaturę, multimetrem możesz tylko sprawdzić rezystancję uzwojenia no i zawsze można obserwować, czy na świecy jest iskra.
-
No i chyba faktycznie to tylko przewody :-)
Mała świeca podłączona do pierwszej cewki całkowicie była odłączona, bo przewód się urwał przy samym czopie. Zrobiłem prowizorkę, na sprawdzenie i auto jeździ.
Ale swoją drogą przepływomierz również ledwo się trzyma, więc w najbliższym czasie też do wymiany.
Zastanawia mnie tylko jakim cudem jak był zimny, to chodził doborze.
-
A jednak powrót z rozrywki :(
Jutro będzie przepływka Bosch i się zobaczy.
-
Na gazie rozne cuda sie dzieja :-)
Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka
-
Problem dalej nie rozwiązany, pojawiły się błędy przepływomierza, sondy, czujnika obrotów, potencjometru przyspieszenia.
Podmieniana przeplywka, nowy czujnik położenia wału, podmieniana cewka i dalej to samo.
Po odpięciu sondy da się jeździć, ale nadal się dusi.
Ma ktoś jakiś pomysł?
-
Powiem ci tak. Ostatnio był omawiany ten sam problem. Napisz jakie masz stale błędy które kasujesz fes. Jak chcesz żeby autko jeździło jak nie wymienisz lambdy i przeplywki . Bo piszesz że wyzwala ci takie bledy. Masz możliwe rozjechane mapy benzyny i gazu. Duszenie jest wynikiem uszkodzonych podzespołów które odpowiadają za dobór odpowiedniej mieszanki paliwowej.
Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka
Dodano po 2 minutes:
Po wymianie przeplywki i lambdy, koniecznie zrób reset adaptacji ecu benzyny a na koniec jedź na kalibracje ponowną gazu. Twój problem ustąpi. Bd w domu wrzuce ci link z innego tematu
Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka
-
Czekam na ten link, chyba za słabo szukam :-)
A jak zrobić adaptację w selespeedzie, bo w fes dla selespeeda brak tej opcji.
Jeśli chodzi o błędy, to stałych brak. Tylko jak jest moment krytyczny, że przestaje jechać to sypie wszystkie na raz, tak jak pisałem wyżej, ale to jest raz na dwa dni. Zwykle jak się dusi to brak błędów.
A z tym gazem, to faktycznie miałem problem wcześniej, czasami jeden wtrysk mi kulał ale nie sądziłem, że będzie to miało wpływ na jazdę na benzynie
-
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...iu_na_4_a.html
Link proszę.
Sonda lambda i przepływka powinna być sprawna przy gazie. bo będą problemy. Benzyna może rozjechać mapy gazu i później na odwrót. :)
-
Okey, w sobotę pójdę do gazownika i zobaczymy.
Mam tylko nadzieję, że znajdę kogoś od brc na moim terenie, bo jak się okazuje, to nie takie proste.
-
Kolega wyżej podał link do założonego przeze mnie tematu
jedź do gazownika niech zrobi adaptację,regulację,kalibrację, miałem podobnie i mi komp gazu rozwalał benzynę,wystarczy poczytać mój temat,nie ma tak że mapy są na stałe,musisz jechać do dobrego gazownika tylko nie do druciarza bo druciarze powiedzą ci sprzedaj albo wymień silnik.
instalacja gazowa może narobić ci takiego bajzlu,że w głowie się nie mieści.
możesz wymenić pół silnika a okaże się tylko,że wystarczy regulacja instalacji gazowej,bo gaz rozjeżdża benzynę i kaplica,jeśli masz starą instalację to pewnie nie masz blokad w komputerze gazu tak jak ja,pierwsze sekwencje były niedopracowane i bez blokad benzyna/gaz i oba komputery gryzły się powodując taki efekt.
instalacja gazowa nie jest taka prosta w zdiagnozowaniu tak jak się ludziom wydaje,że to tylko reduktor,listwa wtryskowa i butla z gazem jest też komputer i bez interfejsu i odpowiedniej wiedzy jest to czarna magia
musisz znaleźć dobrego gazownika bo druciarze patrzą na kompa i nie wiedzą na co patrzą ;)
sam adaptacji nie zrobisz FESEM przy instalacji gaz jak masz samą benzynę to spokojnie,tym lepiej niech zajmie się ktoś kto ma pojęcie w ustawianiu,kaliborowaniu itd.ja zapłaciłem 100zł ale to u dobrego mechanika co zna się na rzeczy i rzecz jasna ceni
przerabiałem ten temat przez ponad 2 miesiące zanim doszedłem do tego i też myślałem,że to sonda,przepływka,kupiłem sondę nową,podmieniałem 4 oryginalne przepływki,podmienione wtryskiwacze i mówię ooo nie dosyć tego,zrobiłem adaptację fesem i jak ręką odjął,czyli problem tkwi w komputerze czyli trzeba jechać do gazownika,jeśli pomogłem to napisz później.
uroki instalacji gazowych,nie jest tak prosto jak na samej benzynie,bo auto jest zasilane 2 paliwami,także życzę powodzenia.
-
Abram, na stronie Viaken.pl kupisz interfejs do instalacji BRC w kwocie 60zł (do kilku modeli jakie BRC puszczało 1 interfejs pasuje) i będziesz już indywidualnie sam sobie diagnozować i nawet kalibrować czy jak to się zwie gaz. Wiadomo że byś musiał kilka razy po testować i próbować.
Tylko że pamiętaj zanim pojedziesz na strojenie gazu, musisz mieć sprawne podzespoły. Bo to będzie kasa wyrzucona w błoto ... bo zaraz Ci znów się coś zacznie dziać bo ECU źle czyta parametry jakie sondy mu wysyłają i myśli że jest coś nie tak...
PS: nie wiem jak jest z seelspeedem bo nie miałem i nie podłączałem go. Dlaczego FES nie ma opcji resetu adaptacji w seel-u ?. Nie wiem, spróbuj znaleźć nowszy FES i sprawdź. A jak nie to po baw się z Alfa diagiem.
-
No tam co robić w weekend:-)
W selespeedzie jest sterownik ME 3.1, może w nim po prostu nie ma adaptacji i strojenie od nowa odbywa się w inny sposób?
-
1 załącznik(i)
Jakby się komuś chciało zerknąć w te logi i coś o nich powiedzieć, to byłbym wdzięczny.
111 To jazda 1,2,3 bieg i noga w podłodze.
333 to moment duszenia i przerywania.
444 postój
222 Jazda z powiedzmy stałą prędkością :)
-
Dla zainteresowanych napiszę, że przyczyną była uszkodzona sonda lambda, więc jak ktoś ma podobny problem, to proponuję odpiąć lambdę i zobaczyć jak będzie jeździć. Jak będzie poprawa można wymieniać na nową. Oczywiscie bez sondy samochód nie jeździ idealnie, traci połowę mocy, ale da się dojechać do domu:-)