-
Hamulce problem
Witam. Wymieniałem ostatni linki ręcznego i robiłem reparaturkę tłoczka w tylnich zaciskach po złożeniu wszystkiego w całoś zaczęły się problemy. Mianowicie wszystkie koła są zblokowane przez zaciśnięte szczęki. Autem nie do się praktycznie jechać. Po odłączeniu abs sytuacja ta sama koła blokuje. Były cofane tłoczki odpowietrzanie układu i po pod pompowaniu nożnego dalej to samo. Proszę o radę od czego zacząć. Pozdrawiam
-
Przednie też blokują mimo, że nie były robione?
-
Dokładnie
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
-
Może coś z regulacją serwa.
Nigdy tego nie robiłem, ale przypominam sobie podobny temat.
Też ktoś miał takie problemy i po wyregulowaniu serwa pomogło.
-
A serwo jakby uszkodzone bylo? Wrazenie jest takie jakby za duze cisnienie bylo nabite. Bez abs tez ten sam efekt
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
-
Vacum pompę odłącz od serwa i zobacz, twardy pedał będzie i słabe hamowanie.
-
Sprawdź, czy czasami nie masz regulacji skoku jałowego pedału hamulca.
Jeśli jest to spróbuj trochę odpuścić na regulacji.
-
Głupia sprawa - miałem podobnie kiedyś w zastavie 1100p po wymianie pompy hamulcowej. Nowa pompa miała płytsze wgłębienie w tłoczku pod trzpień od pedału hamulca. Skutek - tłoczek nie wracał do końca i nie odsłaniał otworów powrotu płynu hamulcowego. Jak się układ napompował nie szło ruszyć samochodu z miejsca.
Jak Ci napisał SG0240 i poprzednicy - może Ci coś podeszło jak odpowietrzałeś i pompa nie wraca do końca, może Ci się coś przestawiło na regulacji...
-
Czy bawił się może ktoś w regeneracje serwa hamulcowego ? Jeszcze nie miałem czasu żeby zobaczyć czy to serwo ale już wyprzedzam działania :)
-
Mam bardzo podobną sytuacje, tylko zaciśnięte mam dwa koła, lewy przód i prawy tył. Także wszystko po naprawie, zaciski + pompa hamulcowa. Obstawiamy serwo lub jego regulacja. Daj znać jak coś uda się naprawić.
-
Jeżeli przed naprawą h-ce działały to raczej nie czepiałbym się regulacji serwa. Serwo można sprawdzić czy działa - przed odpaleniem po pompować pedałem h-ca , trzymając wciśnięty pedał h-ca odpalamy silnik powinna być odczuwalna zmiana pod pedałem h-ca -
Ja sprawdziłbym czy nie zblokował się trzpień pompy h-ca. Trzpień w położeniu neutralnym powinien mieć wyczuwalny delikatny luz na pompie.
-
No dobra a czemu mogło się rozregulować ?
Wysłane przez Tapatalk
-
Odłącz przewód podciśnienia od serwa, kiedy masz zblokowane hamulce. Jeżeli odpuszczą to serwo do wymiany, jeżeli nie to może być rozregulowane. Znajomy mechanik mówił mi też o sytuacji w której zacinały się zawory abs/esp i blokowały koła. Ale najpierw sprawdź serwo, bo zauważyłem na forum, że sporo osób ma z tym problemy po odpowietrzaniu u siebie w garażu. Wygląda mi na to ,że starsze serwa mogą się uszkodzić przy zbyt głębokim wciśnięciu pedału hamulca.
Czytałem też tu na forum, że niektórzy oszukiwali to, przez regulację trzpienia aby tłoczek pompy bardziej się wycofał nawet mimo tego, że serwo nie wróciło to swojej pozycji "0". Ale narzekali na miękki i głęboki hamulec
-
A widzisz wczoraj bawiłem się tym regulacja trzpienia wyeliminowala problem zblikowania. Czyli pewnie mimo wszystko mam serwo rozwalone. No nic zobacze jak się będzie hamowało w najbliższym czasie.
Wysłane przez Tapatalk