Zamierzam w następnym tygodniu wymienić olej w silniku i pomyślałem też o wymianie w tylnym moście .Wie ktoś gdzie znajduje się korek i jak ten olej się wymienia ?Łatwa to czynność ?
Jaki olej kupić i ile jego tam wchodzi?
Printable View
Zamierzam w następnym tygodniu wymienić olej w silniku i pomyślałem też o wymianie w tylnym moście .Wie ktoś gdzie znajduje się korek i jak ten olej się wymienia ?Łatwa to czynność ?
Jaki olej kupić i ile jego tam wchodzi?
Jak sie wymienia i gdzie jest korek to Ci nie pomoge ale ponizej masz link i jak zjedziesz troszke w dol to jest czytelny spis wszystkich plynow.
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...ip-begins.html
Dzięki .
Gdyby ktoś również potrzebował tej informacji i nie znał angielskiego to wklejam :
TUTELA CAR MULTI AXLE
SAE75W-85, API GL-5, ZF-TE ML 18
0.75l
Może znajdzie się osoba która zna odp. na pierwsze pytanie ... :)
Korki są podobne jak w każdym moście. Od przodu auta patrząc na lewej stronie dyfra. Górny i dolny. Tutele czasem ciężko zdobyć poza ASO bardzo dobrze możesz ją zastapić SAE 75W90 MOTUL GL-5 przekładniowy/do mostów. U siebie zalewałem tym centralny i tylny dyfer.
hmmm i tu mnie zaskoczyłeś :P , nie wiedziałem że oprócz tylnego mostu jeszcze gdzieś się wymienia olej w napędzie
Jest skrzynia rozdzielcza z przodu. Widoczna od góry jak lookniesz pomiedzy silnik a scianę grodziową. Na środku widać korek od góry-zalewowy. Centralny dyfer ma więcej pracy niż tył więc głównie tam trzeba wymienić olej.
PS. Uporałeś się już z tym turkotaniem?
Dzisiaj w serwisie mieli wolne stanowisko to wymieniłem olej silnikowy i ten w tylnym dyfrze . Olej po spuszczeniu byl jak nowy . Dodatkowo dodałem ceramizera jedna dawke . Okazało sie ze prosta sprawa . Z tylu Są dwa "korki" ,na górze do wlania a na dole do spuszczenia oleju. Tego z przodu nie ruszyłem bo mechanik nie byl pewny czy oddzielnie sie to uzupelnia czy jest on zalewany razem ze skrzynia biegów ( gosciu mial na podnosniku pierwsza alfe chyba)
Odnośnie turkotania to podchodzily do tego dwa serwisy I wszystko wydaje sie ok. Co ciekawe to obecne temperatury spowodowaly ze nie jest juz to taki wyrazny dzwiek I zlewa sie z normalnym odglosem silnika podczas przyspieszania. Mialem tez sugestie od oskara z radomia ze to raczej nic dziwnego I przy tym zakresie obrotow moze taki dzwiek byc. Poczekam do nastepnej zimy czy bedzie znowu wyrazniej slychac czy nie
Spox. Mogłeś wymieniać też przód. Tak jak pisałem. To oddzielna skrzynia ten centralny dyfer. Pojemność dość podobna jak z tyłu. Tam olej będziesz mieć ciemniejszy bo tam są większe tarcia. Korki też podobnie ustawione tylko, że centralnie a nie na bokach. (Górny widać po otwarciu machy jak się dobrze looknie).
Odgrzeję - m!ke wymieniałeś na Tutelę czy jakiś zamiennie ?
Zmieniałeś od razu olej w skrzyni ?
po co kombinować z zamiennikami jak jest TUTELA ?
Bo są lepsze ?
Lepsze wrogiem dobrego ... nie znasz ?
Chodzisz w skarpetach 5 szt/5zł czy lepszych ? Po co ?
To jaki jest lepszy olej od TUTELI.?
Np. Liqui Moly 75W90 Gl5
Myślę że różnicy nie odczujesz czy wlejesz tutele czy liqui moly. Ważne żeby wszystkie płyny, oleje zmieniać regularnie. Wtedy co zalejesz nie będzie miało większego znaczenia(mała przenośnia) :)
Zgadza się, przede wszystkim regularna wymiana.
A czy mógłby ktoś potwierdzić lub obalić informację z początku wątku, że w Q4 przedni zespół dyferencjałów ma oddzielny obieg olejowy? Żyłem w przekonaniu, że ten sam co skrzynia biegów.
Instrukcja, przynajmniej dla mojego rocznika, podaje taki sam olej GL4 do wszystkich elementów, stąd moje zdziwienie.
Instrukcja podaje do tylnego dyferencjału i PTU olej TUTELA CAR MULTIAXLE, a według specyfikacji ten olej jest GL5.
Natomiast do skrzyni - TUTELA CAR MATRYX który jest olejem GL4.
Zresztą widać różnice w olejach jeżeli wcześniej nie były zmieniane i są po raz pierwszy "spuszczane". W skrzyni olej ma kolor czerwony, w moście i PTU - zielony. Ten z mostu i PTU - że tak stwierdzę - śmierdzi jak wszystkie oleje GL5.
Dziękuję za doprecyzowanie, nie sprawdzałem specyfikacji Tuteli, a w tej pierwszej kolumnie jest podana identyczna dla obu informacja "olej o lepkości 75W85 przewyższający specyfikację API GL4".
A przepraszam, jeszcze jedno pytanie- czy jest różnica pomiędzy 3.2, a 2.4? Bo instrukcja podaje jako czynność obsługową wymianę oleju w przekładni tylko dla JTS?
To wbrew pozorom bardzo ważna informacja, bo normy GL4 i GL5 nie "pokrywają" się i GL5 nie "zastępuje" GL4.
Słyszeliście o dostępności Tutela Car Multiaxle 75W85 gdzieś? Nie mogę nigdzie znaleźć tego oleju.
I czy ktoś potwierdzi info, że do skrzyni idzie jednak olej API GL4 a nie GL5?
Do skrzyni idzie GL4 do mostu GL5. Nie sa zamienne i nie są mieszalne. Dodatki EP w GL5 mogą ale nie muszą zaszkodzić skrzyni z mosiężnymi synchronizatoram. Niemiecki odział Liqui Moly ktorego pytalem odradzal lanie GL5 gdzie zalecany jest 4.
Są oleje spełniające zarówno GL4 jak i GL5.
Pytanie z innej beczki - czy w Q4 tylny most to zwykły dyferencjał czy torsen? Pytam pod kątem zastosowania Ceramizera.
Wg mnie torsen.
Torsen jest tylko międzyosiowy. Jest to T3. Konstrukcja oparta jest na przekładni planetarnej, w której satelity są pozycjonowane w obudowie na swojej zewnętrznej płaszczyźnie. Dzięki swojej budowie T-3 może przenosić moment napędowy w proporcjach od 65:35 do 35:65.
Pozostałe - zarówno na przedniej , jak tylnej osi - to "zwykłe" dyferencjały, bez żadnych blokad.
To że jest to w jednej obudowie, z której wychodzą dwie półosie i wał idący do tyłu - nie oznacza , że całość załatwia jeden mechanizm. Są tam dwa elementy : jeden - rozdzielający napęd na przednie półosie , oraz drugi - przekazujący napęd na tył .
Przez chwilę zapomnij o tym konkretnym przypadku i prześledź , choćby na Wikipedii konstrukcję mechanizmów różnicowych , w tym i Torsenów - bo to też mechanizmy różnicowe , tyle że o ograniczonym poślizgu .
Przekładnia = skrzynka biegów. Pisaliśmy o tym wcześniej już sklerozo.
- - - Updated - - -
Jeśli się zagłębisz w temat to możesz się dowiedzieć w jaki sposób zbudowany jest napęd Q4. Dyferencjał typu Torsen (T3) jest tylko jeden i znajduje się w przekładni = skrzyni biegów. Przekładnia kątowa to zwykła przekładnia - przekazuje napęd na tylną oś.
To piszmy wyraźnie dla wszystkich, bo w q4 przekładnia kojarzy się odrazu z kątowa. A nie skrzynia biegów. Więc torsen jest w skrzyni biegów do której idzie olej GL4 i nie zaleca się stosowania ceramizera ( choć sam nie dlaczego skoro to układ napędowy planetarny a nie wiskotyczny)
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka