Czy ma ktoś może zdjęcie, jaki jest zestaw narzędzi, podnośnik, hak itp w bagażniku 166, ja mam w "futerale" ale może był jakiś wkład w zapasowe czy coś? Jak jest też zamocowane koło zapasowe pełnowymiarowe?
Printable View
Czy ma ktoś może zdjęcie, jaki jest zestaw narzędzi, podnośnik, hak itp w bagażniku 166, ja mam w "futerale" ale może był jakiś wkład w zapasowe czy coś? Jak jest też zamocowane koło zapasowe pełnowymiarowe?
Ja mam coś w kształcie "damskiej torebki kopertówki" :) jest tam wkręcane ucho do holowania no i oczywiście pozostałości po zestawie do odkręcania kół, bo ta grzechotka mi się rozwaliła. U mnie jest to luzem w kole zapasowym (pełnowymiarowe 16 cali ), które jest przykręcone do podłogi bagażnika
U mnie też jest taka saszetka z podnośnikiem i ucho do holowania. Powinien pewnie być jeszcze klucz do kół i śrubokręt?
w zestawie na pewno powinna być grzechotka, podnośnik, klucz, no i ucho do holowania. Śrubokręta nie mam, prawdopodobnie był.
W EPER jest wszystko ładnie opisane i pokazane. Mało kto ma kompletny zestaw a trochę tam tych gadżetów było. Szczypce srubokret śruba ustalajaca felge i inne drobiazgi
:beer:
Swoją drogą lewarek bardzo fajny jest, jedyny który nie rozwala nakładek na progi ;)
Faktycznie wchodząc głębiej w eper jest to ładnie rozrysowane i wygląda że powinny być 2 saszetki (4 i 10):
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=127759&stc=1
U mnie się ostał jedynie lewarek ale bez korbki, saszetka i ucho do holowania. Co gorsze felga jest tak skorodowana jakby przeleżała od II wojny światowej w jakimś stawie a opona jest dziurawa, narazie wywaliłem ten zbędny balast z bagażnika.
Lewarek nie ma korbki, jest na klucz 17, ten sam co do kół :)
Jeżeli masz lewarek i ucho, to właściwie masz najważniejsze elementy. Felgi/felgi z oponami na zapasówkę kupisz tanio na aukcjach, można też dojazdówkę dopasować (ja mam od volvo).
A klucz do kół proponuję sobie samemu jakiś dobry znaleźć i kupić, ale koniecznie przetestować po zakupie. U mnie jeden "krzyżak" zgiąłem/skręciłem przy próbie odkręcenia koła, a wyglądał całkiem solidnie ;)
W sumie to mam dwa komplety kół, mogę w lato wozić jedno zimowe a zimie letnie ;) Tylko pytanie czy zmieści mi się koło z oponą 225/50/17, będę musiał spróbować. Jak się nie zmieści to kupię zestaw naprawczy, jak nie zadziała to mam wykupione ubezpieczenie opon - w razie czego telefon, przyjeżdza laweta i wiezie do wulkanizacji ;). W poprzednim aucie nie miałem zapasówki i zawsze jakoś się udało - a auto lżejsze o te 20kg.
225/45/17 wchodzi bo sam takie woże
Ja mam zestaw naprawczy tzw. "zapasowe koło" czyli taka pianka w puszcze którą się wpuszcza do koła. Miałem już okazje wypróbować i faktyczne działa. Co prawda na wulkanizacji potrafią dodatkowo skasować za mycie koła w tym wypadku ważne jest żeby nie jeździć za długo z tą pianką w środku żeby nie zaschła tam bo bedzie wiekszy problem żeby ją usunąć i mogą wziąć więcej za naprawe. I działa tylko przy małych dziurach ja np. miałem gwóźdź ale jak będzie powiedzmy jakaś śrubka to też da rade.
Sam środek nie kosztuje dużo a ile mniej waży :) przy zakupie trzeba tylko przeczytać do jakiego rozmiaru felgi jest bo są przedziały chyba 13"-14" później 16"-18" więc ten mniejszy może nie zadziałać
A dlaczego miało by nie wchodzić, przecież koła muszą mieć prawie identyczną (różnica 2,4mm) średnicę. Nieważne czy to 16, 17 czy 18 cali felga.
Ja włożyłem opony o wyższym profilu niż fabrycznie, mają większą średnicę, stąd obawa czy się koło zmieści ale spróbuję to się dowiem. Ale narazie i tak tego nie zrobię bo alfa strzeliła focha i się zesrała. Podjechałem do mechanika aby mi obsłuchał powód stukania przy odpuszczaniu i dodawaniu gazu. Tak się alfie spodobał warsztat, że po zgaszeniu postanowiła już nie odpalić, prawdopodobnie skończyły się szczotki w rozruszniku bo tylko cyka. W efekcie alfa stoi i czeka na wymianę rozrusznika, aby w ogóle można nią było zrobić jazdę testowa :(
A no to nieładnie zrobiłeś (teraz zauważyłem że dałeś 50 zamiast 45) :) bo to 2,5 cm różnicy w średnicy (prawie 4%).
A nie ma ktoś przypadkiem na zbyciu pozycji numer 12 ze schhematu? Mam prawie komplet ale brakuje mi tej śruby.
śruba ustalająca koło - przy jej pomocy ustalasz/centrujesz otwory w feldze z otworami na śruby w tarczy, aby łatwiej wkręcić śruby mocujące felgę. Zakładasz koło na swoje miejsce, wkładasz śrubę przez otwór w feldze i otwór na śrubę w tarczy.
Przydatne jak sie złapie kapcia w nocy i nie ma czym poświecić, . Nie trzeba sie kłaść koło auta i celowac śrubami. Można zmienic koło bez zaglądania w otwory w feldze:). Wkrecasz to cosik na to natykasz koło i dokręcasz śruby.