Problem polega na tym iż nie działa nawiew na nogi od kierowcy, nawiew na tył, a z głównego kokpitu dmucha tylko z dwóch z trzech otworów, komputer nie pokazuje żadnych błędów. Nie wiem nawet od czego zacząć, jakieś porady?
Printable View
Problem polega na tym iż nie działa nawiew na nogi od kierowcy, nawiew na tył, a z głównego kokpitu dmucha tylko z dwóch z trzech otworów, komputer nie pokazuje żadnych błędów. Nie wiem nawet od czego zacząć, jakieś porady?
Na początek odłącz akumulator i po podłączeniu poczekaj 3 minuty zanim włożysz kluczyk aby zresetowały się ustawienia klapek nawiewu.
Dodano po 14 minutes:
Zobacz ten temat przy okazji
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...l_na_nogi.html
Moze wiatrak się skończył?
Wiatrak dmucha jak nalezy na pozostale czesci auta
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
Odkopię trochę temat...
Po stronie pasażera nie da się włączyć nawiewu na nogi ...
wiatrak działa, po stronie kierowcy jest OK
Problem wielu użytkowników, w tym mój. Przy czym u mnie po stronie pasażera jest ok, a po stronie kierowcy wieje tylko na szybę. Powodem mogą być:
1. panel sterowania nawiewami
2. silniczek sterujący przysłoną
3. przysłona nawiewu.
U mnie akurat to trzecie. W przypadku awarii punktu 2 i/lub 3 do zrzucenia cała deska, żeby się do tego dostać. Prawdopodobnie jutro będę zdejmował u siebie. Zrobię zdjęcia i wrzucę na forum, może ułatwi to komuś pracę.
Muszę jeszcze sprawdzić czy nie wieje w ogóle - nawet w trybie AUTO. Nie zapala się strzałka w dół - nawiew na nogi
w trybie full auto nie zapala się żadna strzałka, niezależnie jak komputer wysteruje nawiew. steruj manualnie kierunkiem nawiewu i sprawdź, czy dmucha zgodnie z tym jak ustawiasz. Jeśli klikasz, a panel nie reaguje, to właśnie w panelu bym upatrywał problemu.
No wiem, że w trybie auto nic nie świeci...
Nie da się manualnie ustawić na dół - nie zapala się strzałka...ani jak się lekko naciśnie ani dłużej, ani mocno :)
Możesz podłączyć kompa i sprawdzić, czy nie ma błędów w Body komputerze. Ale podejrzewam, że problem będzie zlokalizowany w panelu i nie będziesz musiał zrzucać deski.
Dzisiaj jeszcze sprawdziłem 2 sprawy :)
1. po uruchomieniu i jak już zacznie dmuchać ogrzewanie po stronie pasażera dmucha na nogi - chociaż nie jest nastawiony nadmuch na dół
2. w trybie AUTO - dmucha też na dół :)
A możesz ustawić nadmuch na środek? Jeśli tak, to znaczy, że silniczek steruje przysłoną i problem leży po stronie modułu sterowania.
Chyba się dało - musiałbym jeszcze sprawdzić... tylko nie można zapalić strzałki w dół
SiwusBuu możesz opisać przyczyny i skutki oraz objawy. U mnie też nogi pasażera nie działa przycisk http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/12/152.jpg
Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka
Przyczyn ewentualnego uszkodzenia panelu sterującego nie znam, nie rozbierałem go też, więc nie mam pojęcia jak to naprawić. Rozumiem, że na wszystkie pozostałe pozycje nawiew można przesterować? W trybie full auto grzeje Ci w nogi?
Na wszystkie pozostałe można przesterować. Natomiast do tej pory unikałem jazdy na Auto,bo nawet jak nastawie temp. 17 st. to mocno mi grzeje. Myślałem, że ten typ tak ma, ale może faktycznie coś z centralką sterującą jest nie tak? W poprzednim aucie Golf 4, climatronic działa super, jak nastawie temp 20stC na Auto to tak mam. W AR 159 jest jakaś lipa z tym Auto, albo ja mam coś skopane. Jutro zobaczę jeszcze czy dmucha na Auto.
Jak ustawisz 17*C, a we wnętrzu jest około 0, to normalne, że mocno dmucha ciepłym powietrzem. Tak to działa. Jak już dojdzie w okolice temperatury nastawionej, to intensywność się zmniejsza.
W sensie, że tylko na stronę pasażera wieje ciepłe powietrze, a po Twojej zimne przy ustawieniu takiej samej temperatury?
Najpewniej po prostu zabrudzony przycisk w panelu. Trzeba wyjąć panel, rozkręcić, przeczyścić styki i gumki przewodzące spirytusem. O ile nie jest tam nic popękane lub zużyte to pomoże. W ostateczności przekładka gumki przewodzącej z innego panelu, nawet z elektronicznie uszkodzonego lub z innym numerem - też będzie pasować.
A co radzicie w przypadku gdy tylni nawiew nie działa ? nie do konca wiem jakie ustawienie zastosowac zeby wiało z tyłu :P
podepne się troche pod temat... Ja za to nie wiem jak włączyć ten duży nawiew nad przednią szybą, te całkiem z przodu szyby po kliknięciu strzałki w górę działają, jednak te całkiem na środku deski rozdzielczej nie, nie istotne jakie ustawienie włączę, nic tam się nie dzieje (dodam, że klapy są otwarte).... Kolega ma tak samo w mercedesie, wiecie jak to włączyć?