witam serdecznie;
przymierzam się (a właściwie inaczej, rzecz jest przesądzona - kupuję) do alfy z opisaną w temacie skrzynią automatyczną;
byłbym wdzięczny za opinie za i przeciw osób, kóte mają doświadczenie z jazdy taką alfą...
Printable View
witam serdecznie;
przymierzam się (a właściwie inaczej, rzecz jest przesądzona - kupuję) do alfy z opisaną w temacie skrzynią automatyczną;
byłbym wdzięczny za opinie za i przeciw osób, kóte mają doświadczenie z jazdy taką alfą...
Napisz z jakim silnikiem łaczysz tą skrzynię i podaj model samochodu
OK.Napiszę ci co dowiedziałem sie od kolegi użytkującego od 20 tys.km 159 1,9 JTDM 16 V 150 KM.Qtronic działa bez zarzutów,bez opóżnień,szybko reaguje na naciśnięcie gazu.Zmienia też w trybie manualnym wtedy ciągnie do czerwonej kreski.Jest jednak jeden poważny mankament ale to nie wina Q-Tronica a zbyt póżno włączającej się turbiny.Kiedy staniesz na światłach lub włączasz się do ruchu ( bardzo niebezpieczne sytuacje)przyciskasz pedał przyspieszenia i zero reakcji ,auto się zaczyna się bardzo powoli toczyć,dopiero jak zaskakuje turbo auto wyrywa do przodu.Receptą na tą przypadłość jest wybranie mocniejszego silnika lub podkręcenie (chiptuning) 1,9 JTDM 16V do ok.175-180 KM ,co zrobił ten kolega i problem się rozwiązał.Na razie jest bardzo zadowolony ,zero awarii ,ponoć Q-tronic jest Made in Japan, ale to już temat do innego działu.
Dzieki;
opisana wada faktycznie może być upierdliwa; mam nadziję, że chipowanie faktycznie przyniesie efekt;
BTW 150 KM gołej mocy to ciut za mało - takie miałem wrażenie z jazdy z manualną skrzynią;i delikatne podkręcenie i tak mam w planie;
Witam!
to moj pierwszy post na Waszym forum i od razu wielka prosba....
Mam na oku ladna 159-tke z automatem, co sadzicie na temat tej skrzyni. Moze znajdzie sie uzytkownik (skrzyni nie forum) ktory podzieli sie ze mna swoimi doswiadczeniami...
pozdrawiam, adam
Pisałem o tej skrzynce w lutym tego roku , masz to 2 posty wyżej .
Ale od lutego sytuacja się niestety u mojego kolegi bardzo zmieniła :(, a zresztą zobacz sam
http://www.forum159.com/automatyczna...onic-t252.html
A co się stało? bo nie chce mi się rejestrować dla przeczytania 1 tematu...
A wogóle jak zarejestrować sie na tym forum, jak już zostało wspomniane?
Bo wysyłałem zgłosznie miało coś przyjść na maila i do dzis nic...
Mi admin odpisał po kilku dniach.
Aktywuje użytkowników ręcznie, więc trochę trzeba poczekać.
Mam Alfę z 2008 roku z taką właśnie skrzynią biegów. Mogę potwierdzić to, co wcześniej napisał Rafter. Działa bez zarzutu, bez opóżnień i szybko reaguje na naciśnięcie gazu, gdy trzeba, to również szybko robi redukcję. W porównaniu do automatu z benzyną jest nawet lepiej, bo większa elastyczność diesla powoduje, że wykonywanie manualnej redukcji w trasie stało się praktycznie zbędne.
Jeśli do tego, ktoś dużo jeździ po mieście (albo jak ja po Śląsku), to taka skrzynia jest szczegónie godna polecenia, bo jedynka i dwójka są bardzo krótkie i na manualnej skrzyni trzeba się dużo namachać, a tak mamy pełen komfort, szczególnie, że korków ostatnio coraz więcej :)
Dla kogoś nieprzyzwyczajonego do automatu z dieselem problemem może być wyjazd z podporządkowanej drogi przy całkowicie zatrzymanym aucie. Trzeba te 1,5 tony "rozbujać" do ok. 1500 obrotów bez turbo, co wydaje się trwać wieki (ok. 2 sek. :)) i dopiero wtedy autko wyrywa do przodu. Można się do tego przyzwyczaić (chociaż mnie też to denerwuje). Trzeba albo nie być "wyrywnym" i poczekać na większą lukę na głównej drodze, albo bardzo zdecydowanie wciskać gaz i nie odpuszczać, wiedząc, że za 2 sek. autko wyrwie do przodu jak z katapulty, albo zatrzymywać się 1 m wcześniej i powoli ruszyć te 1,5 T zanim jeszcze wjedzie się na główną drogę.
Jak coś jeszcze chcecie wiedzieć o tej skrzyni to pytajcie. Ja osobiście ją polecam.
Krzysztof , nie próbowałeś jakoś tej niemocy na jedynce wyeliminować jakąś kuracją wzmacniającą ???;)
Nie sądzę, żeby jakiś chip tuning tu pomógł (nie w tym zakresie obrotów silnika). Cały problem polega na tym, że przy automacie nie masz kontroli nad sprzęgłem. Nie da się wkręcić silnika na obroty i dopiero wtedy puścić sprzęgło, jak przy szybkim ruszaniu na manualu. Sprzęgło jest włączane zaraz po dotknięciu gazu, a że auto trochę waży i turbo działa dopiero powyżej 1500 obrotów, to ruszać trzeba bez turbo, a wtedy to ile ten silnik ma mocy ?
P.S.
Ten sam problem występował u kolegi w Audi 100, którym kiedyś jeździłem na wakacjach.
Ciężki JTD w Q-Tronicu waży ok 1700kg... Może koledze chodziło o wagę z 4-5 pasażerami
Ja mam model z 2008 roku (poliftingowy), który jak już Rafter napisał został przy lifcie odchudzony, ale nawet wcześniejsze nigdy nie ważyły 2T :), no chyba, że ktoś liczy ciężar auta z pięcioma grubasami na pokładzie. Właśnie sprawdziłem na fakturze - masa całkowita 1565 kg (sedan). Rafter, ten Twój kolega ma zdaje się kombisie, więc też możesz mieć rację :).
ciężki miałem na myśli 2,4, więc nie róbcie z tej piątki takich "grubasów" :P
sorry, źle doczytałem i spojrzałem na dopuszczalną masę całkowitą :o
Czy rano jak uruchomicie auto i np cofacie R i potem wlaczycie D to szarpnie po puszczeniu hamulca za pierwszym razem?
Witam!Chciałbym odświeżyć temat.U mnie też występuje to chwilowe zawahanie przy starcie zatrzymanym po wciśnięciu gazu w podłogę.Mam pytanie.Mianowicie czy jest możliwe, że po częściowej wymianie oleju w automacie można odczuć spadek dynamiki samochodu.Mam takie subiektywne wrażenie bo mechanicznie nic się nie zmieniło.Czy może to być efekt nieoryginalnego oleju ale zgodnego ze specyfikacją (przynajmniej taką mam nadzieję) i czy np. pokusić się o kolejne upuszczenie i zalanie Tutellą?Ostatnia rzecz to gdzie w Warszawie polecilibyście wykonać taki zabieg?Pzdr.
jest taki manewr , który próbowałem w mecedesie w210 z automatem - przytrzymujesz jednocześnie hamulec i wciskasz gaz, start jest wtedy z wyższych obrotów,
chociaż na co dzień wydaje się to niebezpieczne ;)
Odgrzewam kotleta, orientujecie się, czy q-tronic w 1.9 wystepowal z manetkami ? cy opcja manetek przy kierze byla tylko w qtronicu w 2.4 ?
Qtroniki nie maja dwumasy prawda to czy fałsz ? :)
w 1,9 nie było manetek - jeszcze się z takim nie spotkałem - ale wydaje mi się że powinny działać :) czyli opcja manetek była tylko w 2,4.
Jeśli chodzi o 2 pytanko podobno nie ma dwumasy, ale nic sobie nie dam obciąć :)
Nie ma dwumasy. To klasyczny automat.
Alfa 159 TI 2.4 JTDM QTRONIC @ 263BHP : https://www.youtube.com/watch?v=9soGKtfGeUQ
Właściciel twierdzi, że ma 6-7 do setki. Nawet gdyby było 7,5s to byłbo coś, bo ja kiedys sprawdzałem swoją, to miałem 8,2s z dokładnością pomiaru do 5 metrów.
Pytanie: czy ktoś z Was ma 2.4 w q-troniku z mocniejszym chip'em i na ile ? A może ktoś sprawdzał przyśpieszenie 0-100.
Ciekaw jestem ile ma fabryczna konfiguracja z DPF na pokładzie, bo producent podaje ~8.6s ?
[edit]
1 [KM] = 0,9863 [HP]
czyli właściciel tej 159-ki ma prawie 267KM
Tutaj podobno 7.5s na mokrej nawierzchni
https://www.youtube.com/watch?v=Hf3tcAKAics
No tak, tylko zastanawia mnie ciągle ile nasz AF-40 jest w stanie wytrzymć Nm, bo przy tej mocy co oni mają (~260KM ) to jest na pewno blisko 500Nm. Chyba że ta skrzynia znosi tak wysoki moment obrotowy bez problemu, wbrew temu co jest ogolnie przyjete w dyskusjach.
Takie info w wiki:
co by znaczylo, że przy zmiejszeniu max rpm o 500, bezpieczny moment obrotowy wzrasta o 50Nm. A co za tym idzie przy 5000 rpm uzyskujemy: 550Nm, a 600Nm/4500rpm. Czyli dla naszego JTDm po mocym chipie, nadal pozostaje bezpieczny margines.Cytat:
Maximum Shift speeds:
7000 rpm (up to 350 Nm)
6500 rpm (350 Nm to 400 Nm)
Wydaje mi się, że kiedyś na stronie producenta skrzyń przeczytałem, że nasze mogą wytrzymać do 460Nm. Pzdr.
tylko te 460Nm przy jakich obrotach? Bo wydaje mi się, że jest jednak zależność max torque od max RPM. Poza tym 460Nm, to jest margines zaledwie 15% dla 2.4 JTDm.
Wg ponizszego linku, podobno opartego na danych producenta jest to skrzynia do 440nm:
http://www.prnd.pl/tf-80sc-automatyc...af40,4,36.html
Tylko te 440Nm przy jakich max obr/min ? Nadal wydaje mi się że 10% (440Nm) margines, to dość niebezpieczna wartość.
Znalazłem też kiedyś dane o tej skrzyni do amerykańskich aut i jeden model miał max 400Nm, a drugi 450Nm, mimo tego że to była ta sama skrzynia, różniły się zapewne max RPM.
Choć z drugiej strony w 2.4 JTDm max moment obrotowy utrzymuje się w zakresie ~2200-3500 RPM, pozniej wartość spada i przy 4500 RPM ma on około 75% max momentu obrotowego. Czyli jesli się uzyska max 500Nm, to przy 4500 RPM bedzie zaledwie ~370Nm. Tak więc teoretycznie nadal bezpiecznie :)
wg. Wikipedii:
Maximum Shift speeds:
7000 rpm (up to 350 Nm)
6500 rpm (350 Nm to 400 Nm)
Torque Converter Diameter:
260 mm (10.2 in)
http://en.wikipedia.org/wiki/AWTF-80_SC
O tym pisalem w poście #31, ale w chyba jak sam nie sprawdzę, to się nie dowiemy czy moje przypuszczenia są prawidłowe.
Bo widzę, że raczej nikt u nas nie zaryzykował takiego wysokiego momentu obrotowego przy Q-Troniku.
Myślę, że w sytuacji, w której masz podany maksymalny moment jaki wytrzymuje skrzynia nie ma to znaczenia przy jakiem rpm. Po prostu ma taka granicę i już bez względu jak kręcisz.
ale tu się nie zgodzę, bo wg. Wikipedi max moment obrotowy jest wlasnie zalezny od max RPM. Żeby zakończyć gdybania, bo widzę, że powstaje nam z tego dyskusja czysto akademicka, tak na prawdę prawadząca do nikąd, więc napisalem do AISIN zapytanie.Czyli na ten moment czekam na ich odpowiedź i mam nadzieję że się odezwą.
Ja też się zgodzę, że zależy ale to nie ma większego znaczenia dla "ogólnej" wytrzymałości skrzyni, która jest obliczona na pewną wartość i przy możliwościach danego silnika nie będzie nigdy przekroczona, bez względu jak szybko i w jakim momencie się będzie kręcił. Pzdr.