Witam,
Jest kilka wątków na ten temat ale chciałbym je odrobinę uporządkować.
Pytanie do użytkowników tych programów. Mam windows 7 64 bit i chciałbym dobrać sensowny kabel i program do samodzielnej diagnostyki mojej Alfy.
Pozdrawiam
Printable View
Witam,
Jest kilka wątków na ten temat ale chciałbym je odrobinę uporządkować.
Pytanie do użytkowników tych programów. Mam windows 7 64 bit i chciałbym dobrać sensowny kabel i program do samodzielnej diagnostyki mojej Alfy.
Pozdrawiam
Cześć,
Tu masz skarbnicę wiedzy
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...nostyczne.html
W skrócie - ELM 327 (najlepiej kabel) + MultiEcuScan. Inne programy nie dają rady.
Przy zakupie kabla zwróć uwagę, aby był dostosowany do obsługi aut z grupy Fiata. Sprzedawca powinien wiedzieć o co chodzi - ze swojej strony polecam PM Factory (Allegro). Kabel możesz nabyć też w sklepie Viaken.
Kabel ELM 327 na przewodzie (żaden bluetooth) z usuniętym rezstorem + adapter za 15 zeta potrzebny do połączenia z poduszkami i ABS.
Programy to albo starsza wersja czyli FES lub nowy MES.
Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba.
magil ubiegłeś mnie :)
Ja zakupiłem ELM-a od PM Factory i śmiga bez problemu, z adapterem dałem w tamtym roku około 50zł.
Podepnę się, czy jest jakaś wersja MESa która zadziała bez kombinacji z numerem seryjnym dysku?
Ja na żadnej wersji MES-a nic nie musiałem kombinować z nr. seryjnym dysku.
MES używam na Win 7
Dziękuję Koledzy, właśnie na takich konkretach mi zależało. Już sprawdzam allegro i zamawiam :)
Używam MES 1.4, dzisiaj już nie zdążę Ci go wysłać, bo zaraz się zbieram do roboty.
Wyślij mi adres maila na PW to Ci jutro go puszczę.
Gdy kupowałem swój to PM Factory miał w ofercie interfejsy z wbudowanym adapterem, tj. dodatkowy przełącznik we wtyczce.
Potwierdzam słowa magila - kupowałem identyczny kabelek od PM Factory, z przełącznikiem na wtyku (koszt całości ok 32 pln) i wszystko chodzi jak należy.
Kupiłem w Viaken kabel Nowy Polski ELM327 v2 Euroscan 2013 http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm3...scan-2013.html i adapter Adapter do interfejsów ELM327 i KKL dla programu MultiEcuScan - Typ 1 http://viaken.pl/pl/adapter-do-inter...can-typ-1.html.
To będzie to czy muszę jeszcze dorabiać jakiś przełącznik lub usuwać rezystor?
Elm od Viakena powinno Ci wszystko działać bez żadnych dodatkowych przeróbek.
Adapter mam taki sam.
Jak Kolega Pilzner mam Nowy Polski ELM327 v2 Euroscan 2013 od Viakena i przez FES wersja 3.6 łącze się z "Przegląd", ale nie mogę zmniejszyć interwałów między przeglądami, niechcący wyzerowałem i mam od nowa 30000km :) do następnego przeglądu za to MESem wersja 1.4 nie mogę się w ogóle połączyć z "Przeglądem". Komu się udało zmniejszyć interwały?
U mnie się tym bawiłem i działa. Mam ELM 327 po kablu i MES 1.5.
Twoja wersja MESa wymaga podmiany numeru seryjnego dysku?
Nigdzie nie mogę znaleźć MESa w wersji 1.5
Co prawda OT (za co przepraszam), ale zagadnienie pojawiło się powyżej - który soft umozliwi mi skasowanie tej wyskakującej co 30k km inspekcji?
Teoretycznie każdy ;) Przynajmniej ja nie miałem z tym problemów, czy to FES czy MES.
Ok, dzięki magil ;-) Ponuram nieco w opcjach na weekend może.
Wyzerowanie inspekcji to nie problem, zmniejszenie interwału z 30tyś do 10tyś to jest problem.
Może to głupie pytanie: Ale po co zmniejszać interwał? Jedyne zastosowanie jakie znajduję to 'przypominacz' do zmiany oleju, ale jeszcze nie zdarzyło mi się przeoczyć tych km
Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka
Po to jest ten przypominacz, żeby przypominał o konieczności zmiany oleju, a 30tyś w przypadku JTSa to porażka, wiec chciałbym to zmienić.
Ma ktoś możliwość podesłania MES lub FES? Będę wdzięczny.
Wersje z witaminką ogólnodostępne na chomiku ;)