Witam. Potrzebuje okreslić po oznaczeniu na panewce na ktory były szlif. czy ma ktoś taką mozliwość podania mi?? oznaczenie na panewce 60560875 i niżej pisze jeszcze CL 154 1 B. proszę o pomoc.
pozdrawiam
Printable View
Witam. Potrzebuje okreslić po oznaczeniu na panewce na ktory były szlif. czy ma ktoś taką mozliwość podania mi?? oznaczenie na panewce 60560875 i niżej pisze jeszcze CL 154 1 B. proszę o pomoc.
pozdrawiam
radze ze najlepszym wyjsciem bedzie ci pujscie do szlifierza oni ci powinni za darmo zmierzyc i bedziesz wiedzial na czym stoisz
Zdemontować wał, zawieść do szlifierza, posprawdza bicia wału, wymierzy na który szlif ewentualnie dokona szlifu. Tak jak mówiłem przez tel.
Żaden katalog nie podaje, co to za panewki pod tym numerem. Obdzwoniłem dosłownie WSZYSTKICH.
skoro jestesmy przy temacie 1 szlif to jaka grubosc materialu sie zdejmuje ?? 0.25 mm ?? i kade panewki robi sie co taki przedzial lub jego wielokrotnosc w zaleznosci od szlifu ??
Ciężka sprawa powiem ci że miałem problem z panewkami bo nie mogłem znaleźć nigdzie a koleś mi zrobił 3 szlif wału.(0.30) i klapa nigdzie panewek nie ma a w katalogu istnieją.Jak chcesz sie dowiedzieć co to za oznaczenia jedz do szlifierza on sprawdzi w magicznej książce.(Jak byś potrzebował dorobić panewki robiłem to w AMS panewki Gdynia,spisali sie chłopaki ;)
Przewidziany jest chyba nawet 4 szlif wału, ale dostępne panewki raczej sie kończą na 2szlifie...
Jestem na tym samym etapie :) z tym że u mnie raczej wystarczy wymienić na nowe nominalne :)
Trzy są lekko zurzyte, a jedna zatarta.
http://www.forum.alfaholicy.org/topics12/2069,40.htm
oj niewiem czy ci sie to oplaci wiesz wymiana panewek moze niezalatwoc sprawy czasem jest lepiej przeszlifowac wał
Pomierzyłem mikrometrem i jest wszystko ok.
rysy sa niedopuszczalne nawet jest taka zasada jak dostejesz wal od szlifu skladasz na stole go przykrecajac po kolei korbowody panewki smarujesz olejem montujesz i robisz pare obrotów i patrzysz czy sa smugi bo jak głowna panewka se obruci to musisz potem z blokiem jechac do regeneracji moze tak byc tak ja mialem z korbowodem
P.S. Jak cos mam wal i elementy do silnika 1.7 8V :mrgreen:
Będę pamiętał ;)
Wiem że teoretycznie powinno się zrobić szlify, tak na wszelki wypadek i do tego nie wiadomo co jeszcze powymieniać, dla pewności, tylko jak się nie ma kasy, to trzeba zrobic możliwie jaknajlepiej za dostępne fundusze.
no no wiesz wiem co czujesz bo sam krucho z kasa ja dzis do szlifu dalem wal i kieszen boli :/ a panewki chyba za miesiac :P
Szary
Jak będziesz potrzebował czegoś do silnika 17 8V to pisz może będę miał. Panewki już wyszły :wink: , są w mojej belli ale trochę części jeszcze jest 8)
A ja właśnie potrzebował bym panewki... a właściwie jedna korbowodową na 1szlif
sorry za spam bodzio_piotr :)
Panewki korbowodowe maja wymiar O.25 0.50 0.75 1.00 i STD Panewki Główne 0.25 0.50 i STD
nareszcie jakis fachowiec a moze wiesz jaki jeszcze powinien byc luz na pierscieniach tlokowych maxymalny ???
Komplet pirscieni do jednego tłoka silnik 1.7 grI.1.5 grII, 1.75 grIII. 3.0 i tylko nominał cena 85zł
ale mi chodzilo o luz na zamku pierscieni jaki jest maxymalny :mrgreen:
Tego nie wiem , zastanawiam się po co ci ten wymiar skoro pierścienie można dostać tylko nominalne?
ale nie o to mi chodzi mam elegancki cylinder i chcem wiedziec tylko czy musze pierscienie wymieniac czy one jeszcze pochodza a do tego musze wiedziec jaki jest dopuszczalny luz :mrgreen:
Jeśli cylinder jest bez progów a pierścienie nie popękane to śmiało mozna zostawic , pierścienie się nie wycierają tylko pękają i tylko wtedy się je wymienia lub gdy robisz szlif cylindra tylko wtedy gdy są progi na brzegu cylindra
75andrew155 napisałJuż doszedłem do tego jak kupiłem panewki na 1 szlif mają wymiar 0,25 mm nadwymiar od nominalnych czyli wychodzi na srednicy już okolo 0,5 mm. ja mam średnice wału nieco ponad 49,4 to te będa pasować jak ulał:))) mierzyłem mikrometrem te panewki co wyjołem i te co kupiłem na 1 szlif i są prawie idealne, nowe troche szersze z uwagi że nie wytarły się jeszcze. oznaczenei panewek 4-4075cp 0,25mm firmy FEDERAL.Cytat:
Panewki korbowodowe maja wymiar O.25 0.50 0.75 1.00 i STD Panewki Główne 0.25 0.50 i STD
Jakby ktoś potrzebował mam komplet panewek nominalnych firmy AE Italy prawie nówek ponieważ były włozone już do auta ale stwierdzono że są za luźe to zostały zdemontowane. Cena bardzo niska
A druga sprawa mogę załatwić nowe!!! panewki nominał, na 1 szlif i na 2 napewno, co do 3 musiałbym się dowiedzieć ale coś mówił że dało by rade. Ceny napewno nizsze niż byście mieli w sklepach bo to u znajomego, panewki nominał są firmy AE Italy a na 1 szlif FEDERAl, co do 2 szlifu musiałbym się dowiedzieć jakiej firmy
- hm no masz racje ale niekoniecznie zawsze warto zmierzyc zeby potem hecy niebylo po to wlasnie w ksiazkach serwisowych podaja pole tolerancji luzu na pierscionkach zeby sprawdzac jak juz robie kapitalke to posprawdzam wszystko aczkolwiek tez mi sie wydaje ze sa w porzadku ja je pozdejmowalem wyczyscilem bo troche nagaru bylo :mrgreen:Cytat:
Napisał 75andrew155
dobra to juz jak jestesmy przy temacie pierscieni to drogo kosztuje szlif bloku i wymiana tłoków itp ??
To już lepiej szukać drugi silnik , Koszty ogromneCytat:
Napisał leito1610
Witam.
Czy ktoś wie jakie panewki powinny być na wał o średnicy 49,4 mm?? niby z obliczeń że jak panewki na 1 szlif są na 0,25 mm to na średnicy jest juz 0,5 mm to by pasowało ale mechanik stwierdza, że nadal jest spory luz. powiedzcie mi jaki ma być luz między średnicą panewek a wałem?? proszę o szybką odpowiedź bo jutro będe te panewki 0,25 mm na 1 szlif zakładał, pozdrawiam
PS to jak panewki na 2 szlif mają 0,5 mm to na średnicy już jest 1 mm i wtedy wał się szlifuje na około 48,9mm?? czy te oznaczenia panewek są dobre??
A jakie były wcześniej założone , bo wydaje się że te na pierwszy szlif powinny pasować one nie mogą być spasowane bez luzu
znalazłem ten luz o.300 do 0.450 Piston ring end gap: compression ( all models )Cytat:
Napisał leito1610
Znalazłem w książce ale od innej Alfa romeo że wał o wymiarze 49.4 to będzie drugi szlif , grom wie jak jest naprawdę Luz łożysk głównych 0.029 do 0.053 Luz łóżysk korbowych 0.025 do 0.49
Witam.
mierzyłem mikrometrem panewki i tak to wygląda:
- te co miałem w aucie miały oznaczenie 60560875 i szerokość okolo 2,03 mm
- nominalne mają szerokość 1,8 mm,
- na 1 szlif mają szerokość około 2,03-2,05 mm,
czyli wychodzi tak jak są oznaczenia na panewkach czyli 0,25 0,5 0,75 1 mm, to są różnice od nominału, i według tego wychodzi że stare mają około 0,23 mm od noiminału czyli na 1 szlif.
PS
Najważniejsze pytanie czy oznaczenie 0,25 to jest szerokośc panewek i na średnicy toi już jest 0,5 mm czy to jest już 0,25 podana na średnicy??
ale jak pomierzyłem to wyszło między panewkami nominalnymi i na 1 szli 0,25 mm na 1 panewce jest taka róznica to już na średnicy wychodzi właśnie 0,5 mm.
Sorki za takie poplątane pismo ale sam nie wiem jak to opisać.
Pozdrawiam
Tak dobrze kumasz , jedna półpanewka 0.25 + druga półpanewka 0.25 To cała panewka 0.50 już sobie przypomniałem jak kiedyś u siebie wymieniałem :D
Czyli wychdozi wał jak ma 49,4 to jest na 1 szlif, na 2 szlif musiałby mieć poniżej 49 mm bo panewki miały by 1 mm na średnicy, czy tak??
Tak ale mechanior musi to sam potwierdzić bo On to robi i musi dać chociaż jakąś gwarancje , myślę że się na tym znaCytat:
Napisał bodzio_piotr
To było 9 lat temu pisz do autosklep 24 - albo kontakt flar -ital.