Mam problem jak w temacie. Na desce żadna kontrolka się nie świeci, EGR zaślepiony, łącze potencjometru gazu zlutowane. Nie wiem co to może być. Jakieś sugestie? Czego szukać? :(
Printable View
Mam problem jak w temacie. Na desce żadna kontrolka się nie świeci, EGR zaślepiony, łącze potencjometru gazu zlutowane. Nie wiem co to może być. Jakieś sugestie? Czego szukać? :(
U mnie jest podobnie... Jak przyspieszam bardzo łagodnie albo jadę ze stałą prędkością to właśnie w okolicach 2000obr/min poszarpuje.
Patrząc na wykres przebiegu momentu obrotowego właśnie przy tych obrotach następuje gwałtowny przyrost do maksymalnych 255Nm.
Moim zdaniem to albo poduszki już proszą się o wymianę albo dwumasa się odzywa :)
No właśnie się zastanawiałem nad poduszkami bo przy wyłączaniu silnika trochę trzęsie karoserią. To mój pierwszy w życiu diesel i nie wiem czy tak ma być czy to poduszki.
W czasie jazdy naciśnij szybko parę razy pedał gazu do podłogi i odpuść zupełnie. Zapewne będzie coś stukać :) Wg mnie albo poduchy albo dwumasa.
Może ktoś jeszcze podpowie co to może być :)
Panowie a czujnik ciśnienia doładowania? Może to być on? Jak tak to gdzie się znajduje i czym go wyczyścić?
Po wyczyszczeniu też szarpie:(
U mnie tez tak szarpało, aż pewnego dnia szarpło, a silnik zgasł i nie chciał zapalić, odpalił po wymianie regulatora ciśnienia paliwa, a szarpanie zniknęło.
A marchewa Ci się zapalała? Bo mi się nie zapala.
Tak, zapalała mi się. Prostym sposobem aby to sprawdzić jest podpięcie FES'a i zrobienie logów z jazdy z trzech parametrów: Obroty silnika, Ciśnienie paliwa mierzone oraz oczekiwane, jeśli różnice są znaczne, wtedy warto spróbować podmienić ten regulator na pewny, sprawny, wymiana go zajmuje od około pół godzinki do godzinki na luzie nie spiesząc się.