Siemanko.
Mam pytanko mianowice mam przejechane na rozrządzie w 1.6 TS 120 KM 30 tys km i minęły trzy lata wymienić czy można jeszcze jeździć ? Z tego co wiem wymiana co 50 tys km lub 3 czy 5 lat ? Pozdro
Printable View
Siemanko.
Mam pytanko mianowice mam przejechane na rozrządzie w 1.6 TS 120 KM 30 tys km i minęły trzy lata wymienić czy można jeszcze jeździć ? Z tego co wiem wymiana co 50 tys km lub 3 czy 5 lat ? Pozdro
5 lat albo 60tys
hmmm zastanawiam się czy nie wymienić dla bezpieczeństwa wydac 500 zł a nie 2 tys na silnik. No i pompa wody jeszcze nie była wymieniona
A wymieniales Ty czy poprzednik?
Wysłane z mojego LG-P875 przy użyciu Tapatalka
poprzedni wymieniał rozrząd jak ją kupiłem z przebiegiem 80 tys wtedy był wymieniony rozrząd teraz mam 110 tys i się właśnie zastanawiam 30 tys przejechane i 3,5 roku. Rozrząd na pewno wymieniał bo po kupnie auta i przejechaniu 5 tys wymieniałem wariata i mechanik mi powiedział że rozrząd był wymieniany ale pompa nie była ruszana.
Chyba jednak wydam te 500 zł i wymienie teraz ten rozrząd będę spokojniejszy z tego co czytałem po forach to nie którzy po 3 latach pasek już mieli w D..... . Na allegro znalazłem zestaw pasek gets , napinasz skf pompa kraft za 309 zł + 150 wymiana
Powiem Ci tak moj tato w 1.8 zlekceważyl takie cos i dwa tysie poszły w glowice. Ja bym osobiscie zmienil ty bardziej ze to TS a nimi sie na niskich obrotach raczej nie jezdzi. :P
JTD wyklekotało. :)
ja jeżdżę głównie po mieście ale na sobote ugadałem się u znajomego mechanika na wymianę jutro zobaczę ile w sklepie rozrząd z pompą jak coś to zamawiam z allegro ten za 309 zł i będę miał pewność.
Powiedzcie jeszcze czy ten zestaw daje rade :) http://allegro.pl/rozrzad-pompa-alfa...263122429.html
Lesio 146 całkiem dobrze gada. 60 tys w naszym klimacie jest spoko, ale na więcej bym się nie zdecydował
Nie bierz tej pompy Kraft'a. Na niej na pewno nie będziesz miał pewności. To już lepiej zostaw swoją starą, jak masz markową.
Czesci zamowione w sobote wymiana bede spokojniejszy. Na koniec roku bede sprzedawal alfe wiec ktos bedzie zadowolony z nowego rozrzadu :-)
To ja jak kupiłem moją Alfę, to na jednym pasku bylo najeżdżone 90tyś w niecałe 5 lat, kiepsko pasek wyglądał, bałem się że nie dojadę do mechanika na nim :)
Ja słyszałem, że robi się co 5 lat lub 60 tysięcy km. Z reguły każdy kto trochę jeździ prędzej nabije te 60 tyś a jak wiadomo z rozrządem nie ma żartów, lepiej wymienić go wcześniej niż... nie zdąrzyć go wymienić :)
Ja wymieniam pasek i rolkę po 30000km a po 60000 cały rozrząd i śpię spokojnie.
A w JTD jak to wygląda? Tak samo jak dla TS'a?
Co 60 tyś lub 5 lat.
Przyjąłem. Dzięki. :)
Jedno pytako jeszcze bo alfa stoi u mechanika jak dokręcał pompe wody to urwalo się jej mocowanie i na jutro ściągnie nowa ale przy wymianie rozrządu nie ściągnął pokrywy zaworów i nie blokował wałków tylko zrobił sobie znaki i zakładał na znaki które są na kołach od wałków można tak ?
Na pewno to znajomy jest i jest mechanikiem też mnie to ździwiło że robił znaki na kole i zakłada na znaczki . Przed ściągnieciem starego paska zrobił sobie znaczki no i na kole są znaczki fabryczne
hmm.... auto odbieram jutro
Nie odpalaj :P
Odpaliłem , odebrałem wszystki git :) nawet mi się wydaje ze lepiej idzie i ciszej pracuje
Panowie, a może to tylko my Alfiarze dramatyzujemy z ustawieniem rozrządu. Setki a może i tysiące mechów ustawia na marker rozrządy w nie mniej skomplikowanych autach i jakoś nie widzę, aby samochodów ubywało...:) Chcąc dobrze ustawić rozrząd zmuszony byłem do zakupu blokad i czujnika zegarowego bo żaden z warsztatów w mieście na czele z ASO Fiata nie dysponował stosownymi narzędziami. Taka jest Polska rzeczywistość
Myślę że w większości przypadków mocno przesadzacie z tym rozrządem. Fabryczny rozrząd w/g danych producenta wytrzymuje w TSie 160 000 km. Autoryzowane serwisy u zachodnich sąsiadów pierwszą wymianę wykonują po 110 000 km a następną zalecają po przebiegu 90 000 (bardziej ze względu na pompę niż na sam pasek). Czytając wypowiedzi w stylu wymień co 50 000 można odnieść wrażenie że Alfa jest skarbonką bez dna.:confused:
Popytaj ile osób dobiło do 90000km :P
Właśnie wymieniłem rozrząd po przejechaniu 112 000 .Fakt że po przejechaniu 75 000 pełen obaw ( naczytałem się opinii na forum) co 10 000 sprawdzałem optycznie stan paska oraz jego zachowanie się na rolkach.