No właśnie..
Jeżeli rzeczywiście trafię na pierwszego właściciela, to co powinien on mieć?
- książkę serwisową
- dwa komplety kluczyków
Co jeszcze z dodatkowych rzeczy powinien mieć sprzedający?
Printable View
No właśnie..
Jeżeli rzeczywiście trafię na pierwszego właściciela, to co powinien on mieć?
- książkę serwisową
- dwa komplety kluczyków
Co jeszcze z dodatkowych rzeczy powinien mieć sprzedający?
karte kodową, ile wg Ciebie to jest komplet? 2 klucze powinien miec.
Wg mnie full wypas to:
-książka serwisowa
-karta kodowa
-2 kluczyki + kluczyk matka
-ewentualnie ze 2 piloty alarmu (jeśli występuje)
-faktura, gwarancja i tudzież inne papiery wydawane przez ASO przy kupnie nowego auta;) pokwitowanie za gratisowe dywaniki, czy coś ;)
No to czemu ja dostałem kartę kodową plus klucz matkę plus 2 kluczyki?;>
ale ty masz 145 moze tam tak bylo, a w 147 z tego co wiem nie.pozdro
Fakturkę z salonu ;)
Witam prosze o pare rad na co patrzec podczas kupowania 147 1,6, jakie sa najczestrze usterki w tym modelu ???
Gopcio a ty nie od dzisiaj na forum :D od tego mamy specjalny dział :
Porady przy zakupie - Forum ogólnopolskiego klubu Alfa Romeo - Alfaholicy
Przeniesione
ups przepraszam !!!
1.6 którym? 105 czy 120KM? A tak to w sumie mechaniczna 156 w mniejszej oprawie.
Patrz przede wszystkim na szczeliny i szyby (czy są oryginalne, czy dobrze wklejone), czy przyciski i pokrętła wewnątrz są w dobrym stanie (świadczą o właścicielu i przebiegu)
Od strony mechanicznej, ciężko wyczuć - czy rozrząd na czas zmieniony, wariator, czy regularnie robiona zawiecha (przy zaniedbaniach są przykre konsekwencje :-/)
Odkręć korek od oleju, zobacz czy czysty silnik.
Dużo tego. Najlepiej jak podjedziesz na porządną diagnostykę. Zapłacisz stówę, ale powinni Ci wszystko powiedzieć. No i do serwisu na komputer.
Witam,
przymierzam sie do zakupu Alfy Romeo 147. Kwota jaką dysponuję - do 30 tyś. Sporo naczytałem się negatywnych opinii znalazłem na ten temat m.in psucia sie auta. Czy jest to prawda? Od czego to zalezy ze niektore sie psuja a niektore nie, gdyż jak wiadomo nie każdy narzeka. Na co patrzeć przy zakupie?
Z góry dziekuje za informacje i pomoc !!
Pozdrawiam
witam kolegów!!!
noszę się z zamiarem kupna AR 147 1,9JTDm 16v 150KM czyli najmocniejszej wersji silnikowej.
wiem też że są wersje 1,9JTD 116KM,120KM i 140KM.
mam dylemat jaką wersję wybrać,czym różnią się te silniki?chodzi mi o awaryjność,osiągi,zużycie paliwa i ogólnie o przyjemność z jazdy i użytkowanie.
będę bardzo wdzięczny za wszelkie opińje,gdyż będzie to pierwszy diesel w moim życiu (a raczej mojej żony,hi,hi)...
pozdrawiam!!!
andrzej
Generalnie należałoby zacząć od tego że podany temat powinien znaleźć się tutaj :
Porady przy zakupie - Strona 2 - Forum Alfa Romeo - Alfaholicy
a jak już tam będzie to można poczytać to :
http://www.forum.alfaholicy.org/pora...o_patrzec.html
http://www.forum.alfaholicy.org/pora...waryjnosc.html
http://www.forum.alfaholicy.org/pora..._2003_rok.html
http://www.forum.alfaholicy.org/pora...y_zakupie.html
Przenoszę do odpowiedniego działu .
Witam,
Wprawdzie poszukiwałem (dalej poszukuję) 156 SW 2.4jtd, ale w związku z tym, że ciężko jest znaleźć sensowny egzemplarz, a dodatkowo znacznymi odległościami, które trzeba przejechać aby obejrzeć autko, gdy pojawiło się ciekawe ogłoszenie dotyczące 147 zwróciłem na nie uwagę.
Rzeczony egzemplarz to trzydrzwiowe AR 147 2.0 z 2000 roku. Pierwsza rejestracja 2001.
Na dzisiaj jestem umowiony na oglądanie tego samochodu i w związku z tym pojawiają się pytania:
Na jakie rzeczy zwrócić uwagę oglądając ten samochód?
W jakim warsztacie w Warszawie najlepiej sprawdzić ten samochód, jeżeli wstępne oględziny wypadną pozytywnie?
W Eurotax niestety nie na tej wersji, ile jest warty samochód z tego rocznika?
Pozdrawiam
Arek
Jak Warszawa to np. tu:
http://www.arkuszowa2a.pl/
Dzwoniłem już na Arkuszową, ale niestety nie pracują oni w soboty, a okazało się, że dopiero wtedy właściciel ma czas.
Chyba pozostaje któryś z autoryzowanych serwisów.
Co sądzicie o serwisie na Jubilerskiej?
A ja sie podepne pod temacik. Koledzy zamierzam na koniec roku /początku przyszłego zmienić moja 145 (włożyłem w nią drugie tyle ile zaplaciłem za nia) ale nie narzekam nigdy na nia ;) mam zamiar rozglądnąć sie jak w temacie za 147 ale nie starszą niż 3 letnią. Czy warto kupić?? zależało by mi na aucie młodym z dość niskim przebiegem. Ktoś kto kupił 147 mógłby powiedzieć czy ptfu ptfu ptfu mogło by się coś dziać????
Witam, od pewnego czasu przymierzam się do zakupu samochodu, w sumie to planuję tę czynność wykonać dopiero w przyszłym roku ale myślę, że warto już teraz bliżej zapoznać się z aktualnym rynkiem. Kwota jaką mogę wydać to ok. 20-25 000 PLN.
Szczególnie myślę nad Alfą 147 i tutaj kieruje się do Was. Którą wersję silnikową moglibyście mi polecić? Osobiście wolę diesle ze względu na 'elastyczność, wygodniejszą jazdę jak dla mnie no i chyba mniejszą awaryjność ale też z drugiej strony w domu jestem tylko na weekendy no a reszta rodziny zbyt często też nie jeździ. Tak więc może benzyna? Jeśli tak to jaka wersja silnikowa no i jak jest naprawdę z jej awaryjnością? Proszę się wypowiadać :D
Pozdrowienia i polecam diesla. Pod każdym względem, osobiście jeżdżę ponad rok 147 w 1.9 jtd. Zadowolenie pełne aczkolwiek następna to będzie 156. Wolę osobiście większe autka ale to dopiero na wiosnę.Udanego zakupu.
Jak będzie mało jeżdżona to zdecydowanie benzyniak. Chyba że bez rasowego klekotu pod maską życ nie możesz no to wtedy raczej niepotrzebnie pytałeś.
Myślę, że 1,9 JTD to bardzo udana jednostka i taką bym polecał. Szukaj jednak przede wszystkim zadbanego egzemplarza i jak trafisz dobrą benzynę to kupuj a będziesz też zadowolony. Ważne to nie ograniczać się do określonego modelu/typu ale po prostu szukać dobrego auta. Z własnego doświadczenia wiem, że nie wygląda to zbyt różowo więc jak planujesz zakup w przyszłym roku to już powinieneś zabrać się za poszukiwania.
Ja osobiście polecam diesla, mam 1.9 JTD 16V 140 km, ciągnie pięknie i jest jak narazie bezawaryjny:) i to spalanie...:)
dlaczego diesel ma być
a) bardziej elastyczny
b) mniej awaryjny???
Mógłbyś to jakoś wyjaśnic:))?
Jako, że dieslami jeżdżę sporo to powiem tak:
-elastyczny- bo jest turbina która dmucha od 2000 obrotów na minute i podnosi moment obrotowy, z którego skrzynia robi pożytek bo są dobrane odpowiednie przełożenia, żeby się nienamachac biegami. Przy wolnossącym dieslu już jest inaczej, tam elastyki praktycznie nie ma- ale za to jest to o czym napisze za chwilę....
-bezawaryjnośc dotyczyła starych diesli niekiedy wolnossących, z wtryskiem nawet i pośrednim załatwianym przez mechaniczną pomę rzędową(smarowanie z silnika) i rotopompę(smarowanie z paliwa- więc szlak ją trafi na opale). Przy wolnossącym nie było turbiny więc i ten element odpadał. Przy commonrailach zyskuje się za to pewne osiągi, ale niestety wrażliwe to na paliwo, koła dwumasowe może i ograniczają drgania jednostki napędowej ale nie są też super niezawodne, a turbiny też lubią strzelic focha- i to niestety kosztuje i wpływa na osiągi.
Analogicznie i w świece benzyn- im większy żylak tym mniejsza żywotnośc silnika i jego podzespołów. Chyba że wykonany jest z nieścieralnego mocnego materiału
Jeszcze taka ciekawostka co do diesli- dwusuw - nawet bez turbiny może miec duży moment obrotowy(jak to dwusuw zresztą) i na gaz ciekawiej reaguje. Ale to konstrukcja dzisiaj stosowana w silnikach okrętowych. Kiedyś w ciężarówkach i amerykańskich pickupach.
bardziej elastyczny dlatego, że jak dla mnie diesle są dużo lepsze w prowadzeniu od ich odpowiedników benzynowych, mam na myśli głównie samochody marki peugeot i citroen, te same modele, tylko różne siliniki, jak dla dla mnie dieslowskie chodziły dużo lepiej :D zarówno pod względem prowadzenia jak i zrywu, a mniej awaryjny? no bo silniki nieco dłużej żywotne i ogólnie.
Właśnie dlatego już pytam :D
dzięki wszystkim za wypowiedzi, aha a jak tam zawieszenie w Alfach? Na ile mniej wiecej tys.km wystarcza fabryczne? No i co do wersji benzynowej to jaka werja najlepsza??
Witam serdecznie wszystkich fanów Alfy Romeo.
To właściwie mój pierwszy post. Jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy Romeo 147. Kupiłem w sobote. Mam kilka pytań. Auto jest delikatnie szturchnięte z przodu, zderzak i maska do wymiany. Mógłby mi ktoś doradzić/napisać wymiary maski w Alfie 147? Chodzi o rocznik 2003, wersja przed FL.
Nie wiem czy zmieszcze ją do Focusa do bagażnika! :) a nie chce dwa razy ujeżdzać...
Jak już ją odpicuje, napisze więcej, przedstawie się bardziej szczegółowo.
Pozdrawiam!
Co myślicie o tym egzemplarzu?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C9907440
jak chesz to ja moge tobie moja 147 sprzedac
Szukałem raczej gdzieś w moich okolicach, bo to nie całkiem auto dla mnie, ale dzięki za informację.
Ale i tak zapraszam do zakupu
Witam wszystkich Alafaholików:) Zamierzam lada dzień przesiąść się z Alfy 146 na 147.Pytanie moje jest następujące.Na co powinienem w szczególności zwrócić uwagę przy kupnie tego modelu oraz co myślicie o tym silniku benzynowym 1.6 120KM?Zastanawiałem się też na dieslem,115KM lub 140KM, ale przebiegu rzędu 170 000 km mnie trochę przerażają.Z góry dzięki za wszelkie info.Pozdrawiam!!:)
trzymaj się ogólnych zasad przy oględzinach samochodu,zwróć uwagę na stan zespołu napędowego i zawieszenia.sprawdź czy nie ma wycieków oleju.
generalnie AR 147 nie jest specjalnie awaryjna więc jak znajdziesz dobry egzemplarz bez względu na silnik będziesz zadowolony.
taki przebieg dla tych silników to nie jest nic strasznego,są to dobre i wytrzymałe jednostki.przebiegi przy odpowiednim serwisowaniu rzędu 300-400 tyś. są realne.
trzeba zwrócić szczególną uwagę na zespół doładowania,sprzęgło (koło dwumasowe) i zawór egr.
silnika 115KM nie znam,mam w swojej alfie 150-cio konnego diesla to jest praktycznie to samo co 140KM.mogę powiedzieć że to fajny silnik z dobrymi osiągami ale ze sporym apetytem na paliwo.
tu masz odpowiedni temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/porady_przy_zakupie/
Ja mam silnik benzynowy 120koni i nie narzekam na niego, wbrew opiniom ze Alfy sa awaryjne uwazam to za mit, gdyz mam Alfe rok i tylko rozrzad zmienilem i ostatnio mi sie zarowka przepalila.
Aktualnie mam moja 147 na sprzedaz, moze zainteresuje ciebie
Ja mam Diesla 115KM i jestem baaaardzo zadowolona a preferuję raczej agresywny styl jazdy. Trzymając się między 2-3 tys. obrotów średnie spalanie jest rzędu 5,5 - 6, więc oszczędność duża, a kiedy chcę poszaleć to wystarczy redukcja, gaz i zostawiam wszystkich w tyle:D
147-ka w wersji JTD to podobno najmniej awaryjna jednostka i póki co u mnie się to sprawdza. Na razie wymieniłam tylko łożysko w tylnym kole a jeżdże sporo.
Powodzenia!
a czy idzie w jakiś sposób wyregulować sprzęgło w 147,bo chwyta tylko przy samym końcu?
Niestety nie, sprzęgło jest sterowane hydraulicznie i to że bierze bardzo wysoko sugeruje szybką wymianę na skutek silnego zużycia okładzin tarcz,