Siema.
a) Podejdzie mi ten intercooler od Iveco ? poszedł by w zderzak, ale pytanie czy klima nie straci na tym jak lekko bedzie przysłonięta ?
b) Jaki wydajny jest ten cooler wie ktoś ?
c) Auto ma być na chipa przygotowane :)
Printable View
Siema.
a) Podejdzie mi ten intercooler od Iveco ? poszedł by w zderzak, ale pytanie czy klima nie straci na tym jak lekko bedzie przysłonięta ?
b) Jaki wydajny jest ten cooler wie ktoś ?
c) Auto ma być na chipa przygotowane :)
Ty najpierw pojedź na hamownię i odzyskaj serię a potem dopiero myśl o chipie. To raz. A dwa to każdy większy intercooler to rzeźba i musisz się na to przygotować. Nie przysłaniaj innych chłodnic bo będziesz je ogrzewał i szybko Ci coś padnie.
marek hamownia w swoim czasie i to nie jest nic pewne to o czym pisaliśmy :)
To po co pytasz o IC? TO raczej mgliste plany w takim układzie :) na pewno czeka Cię rzeźba. Musisz mieć go w łapie, przymierzyć a potem zrobić mocowania i połączenia. Chyba że ktoś już taki wstawiał. Ale w 166 to raczej marginalny odsetek tak dłubiących. Pokop w dziale tuning.
przy pewnych przeróbkach wejdzie pod zderzak IC z allegro, ten wysoki na 180mm, cena ok 300zł nie powala a podobno nieźle działają.
Ale ten od tego Iveco ?
nie, mówie o chiniolach z działu tuning
Dużo osób wstawia z iveco lub mastera. Powinno być coś info w necie. Mój znajomy do punto II 1.9. JTD szuka właśnie icka z iveco
Inny znajomy w Stilo 1,9 JTD ma ten o którym mówi Rolin i też chwali
KaaC w jakie moce chcesz celować?
Michael - pod 200KM coś oczywiście nie z przesadą tak żeby było w miarę bezpiecznie.
Dlatego chce większy IC, seryjne węże by pewnie puchły heh, wiadomo ,ze przy normalnej jeździe tam jest w miarę chłodno, a przy bucie robi się już temperatura.. :)
Michael, tutaj jakis gość ode mnie z Miasta (znam z widzenia) sprzedaje właśnie takowe Iveco na części i ma ten IC od Iveco za 200zł..
Myślisz że ze 136KM na 200 to jest bezpiecznie?
Marek ja mam silnik CF3 mam 150KM, Czesia Alfa CF2 ma 136KM :)
CF2 136PS ma 310Nm - (+/-) 54KM by było więcej
CF3 150PS ma 305Nm - (+/-) 40KM by było więcej
Nie mniej jednak nie jest to mało. Nie znam się na dieslach no ale w 159 ze 150KM na 200 już nie polecają ze względu na żywotność. Ze 150 na 180 to ponoć jest tak ok. No ale na pewno są tacy co mają więcej i lepiej się na tym znają.
Marek, teraz pytanie czy ta 159 to 1.9 czy 2.4 :)|
A ja tutaj mam 2.4 - Dlatego chce się zabezpieczyć przy okazji większyn intercoolerem :)
Ale budowę silnika różni ~10 lat :) Ciekaw jestem czy ktoś przedlift zrobił na 200KM. A zasadnicze pytanie brzmi ile na tym pojeździł. Może ktoś kto ma tu się odezwie. Ciekaw jestem.
We gyty z duzym ickiem dalo sie ze 1.9 16V 150 zrobic 200 i loto toto do dzisiaj ( ponad 200 tys mo najechane )
A ile na tych 200KM?
Musialbym sprawdzic w notesach kiedy bylo robione ale pewnie cos kolo 50
I rozumiem że lata to dobrze, bez usterek i kłębów dymu?
U mnie latalo dobrze , siostra teraz tez nie narzeka
Zaslony dymnej nie bylo
Spalanie tez bez uwag
Icek byl wsadzany chinczyk z fmic pl 550/180/65 nowy a nie jakies uzywki z iveco czy saaba
Rurki ze stali i potem remap
Dodam - spalil jezdzac normalnie bez szalenstw
Mnie problem sprzęgła nie dotyczy. Mam automat. Ale bardziej się martwię o to że inne podzespoły klekną przy tak dużej różnicy mocy. W końcu zwiększamy aż o 1/3.
Jeśli masz automat to chyba on będzie najbardziej narażony na DUŻY przyrost mocy hmm ?
ALe w 159 jest automat który seryjne 210 z 2,4 wytrzymuje. A tam latają na jeszcze większe moce i jest git. Ten sam chyba nawet jest w 3,2.
w automacie nie ma problemu z sprzegłem, pod warunkiem ze olej jest regularnie sprawdzany i wymieniany, ma to duzy wpływ na łozyska w zmienniku momentu, oraz na tarcze w sprzegłach, wszystko mozna zniszczyc, wystarczy że przegrzajesz olej, o co bardzo łatwo w automacie.
o zuzyciu sprzegła ciernego nie decuduje moc tylko Nm, zle napisany program zabije każde sprzegło.
pzd.
No i u mnie wlasnie z tym momentem byl problem na programie "goduli"
:)
bocian, podziel się gdzie oddałeś auto na MAPE ? Jestem w stanie dojechać +/- 250km + ew dodatkowe 20 to z 270-280 :P
Wiadomo gdzie :) widzę mało czytałeś :)
No a gdzie mialem oddac jak po raz 8 organizuje grupowy remap u cinka ? (cinsoft pl - celowo oddzielnie zeby nie bylo ze linki reklamowe wrzucam , a wiecej poczytac mozna w dziale tuning i w temacie o mojej gt tez jes wykres chyba, w temacie o wykresach naszych tez jest sporo wpisow o cinku itp
I teraz mina kaaca przed ekranem bezcenna :sarcastic:
Hahahah O cinku wiedziałem Gliwice 268km, problem w tym, że pisałem do niego kilka razy i NIC ! :)
A Twoją GT oglądałem kilka razy :P
no to pisz do Boćka, ogarnie temat i bedzie troche taniej, bo grupowo.
pzd.
Nie wgłebiałem się w wyciskanie ostatnich potów z 5 cylindrów. Jednak samym IC i remapem na pewno nie wyciagniesz tyle:) Nie wiem czy nawet 200 wydoisz:)
Nie wiem czy Ty na poważnie masz takie plany czy tylko się zgrywasz.
Taka moja lista amatora:
- turbina
- sprzęgło
- skrzynia
- półosie i przeguby
- wałek rozrządu
Myślę, że bez modyfikacji tych elementów tego ICka to możesz sobie na dach zamontować:)
Pozatym przy takiej mocy i pewnie niutonometry urosną. Nie widzę jak chcesz to na drogę przenieść...
Jak dla mnie Twoja koncepcja sie kupy nie trzyma...
gonzo, nie zgrywam się i napisałem pod 200. Oscyluję w granicę 190KM.
Jak po co IC ? Żeby powietrze było chłodniejsze.. tak ?
Gdybym się zgrywał nie pytałbym czy pasuje. Swoją drogą tak jak Bociek pisał, że za 300zł + wysyłka chiński IC, ale NOWY.
To chyba bardziej optymalna oferta. Chociaż używka i przed montażem ją dobrze przeczyścić ?
Ja tak strzelam w sierpień/Wrzesień z tym CHIPEM i to na poważnie.
P.S w razie "W" posiadam sprzęgło Valeo w nienagannym stanie w garażu + kanał, narzędzia i ogarnę temat z ojcem, gdyby coś poszło nie tak. z Marioli 2.4TD silnik z skrzynią wyleciał to tutaj z samą skrzynią problemu nie będzie.
W dodatku żadnemu mechanikowi swojej ślicznotki nie dałbym dotknąć :)
Sam robię, sam wiem co mam i jak to robię :)
george11, jesteś kolejnym gościem, który przeczyta jedno, a robi drugie.
Gdzie napisałem, że będzie miała 200 czy ponad 200.
Okolice 200 to może być równie dobrze 170/180/190KM..
To auto ma jeździć, a nie srać dymem na kilometr w dodatku jadąc do Cinka kogoś kto zna się na rzeczy zrobi tyle ile można " w miarę" bezpiecznie.. Chociaż żaden chip czy chip tuning nie jest bezpieczny.
Dając IC będzie lepsze chłodzenie powietrza. na seryjnym się tam zrobi momentalnei temperatura przy bucie..
Kaac a ja ci radze sprzedaj diselka i kup benzynkę 3.0 i będziesz miał problem z głowy;)
ja nie narzekam na brak mocy, ale mogłoby być lepiej prawda ? :)
To coś jakbyś kupił 125cc na prawko A , a po zakupie twierdząc jednak , że 600cc mogłeś zabrać.
Gdybym miał kasę na utrzymanie 3.0 spoko kupiłbym. Ale Diesel ma moment to jest coś :)
I widzę że miękniesz. Czyli już nie 200KM tylko 170 :sarcastic: tyle chyba zrobisz samym programem bez szkody dla auta. A musisz wiedzieć że jak wyciskasz z auta więcej to nie skończy się na chipie za 1,5k.
A jak dobrze pamiętam to jeszcze Twoja coś niecoś niedomaga czyli po pierwszym hamowaniu może być potrzebny jeszcze wstępny zastrzyk finansowy.