Panowie przyznam ze dosc ciezko znalesc alfe 166 z DSP na wyposażeniu i jesli mozecie powiedziec czy moze w wersji po lifcie jest to bardziej wliczone w wyposazenie ? i jak szukac z DSP
Printable View
Panowie przyznam ze dosc ciezko znalesc alfe 166 z DSP na wyposażeniu i jesli mozecie powiedziec czy moze w wersji po lifcie jest to bardziej wliczone w wyposazenie ? i jak szukac z DSP
Nie. Po lifcie to jeszcze większy rarytas.
Poznasz to po jednym podejściu do ICSa. Menu audio i patrzysz czy masz zakładkę DSP czy SDV (czyli brak DSP).
Poza tym na zmieniarce w bagażniku będzie procesor HAES.
Ale nie załamuj się. Kup 166 bez DSP i przeszczep. To jest plug&play do każdej 166. Trzeba tylko dzionek sobie na przekręcenie poświęcić.
Przy szukaniu 166 lepiej sugeruj się stanem technicznym a nie DSP. Po kupnie auta DSP zawsze można dokupić i zamontować a nie są to jakieś duże koszta:)
Stan to podstawa ale wiesz wolal bym znalesc juz z DSP chociaz mysalem ze dowiem sie w jakich wersjach bylo ono montowane ktora wersja jest lepsza >?
Po lifcie wzmacniacz masz po prawej stronie bagażnika, a nie tak jak przed nad zmieniarką.
czyli mysle ze w wiekszosci 166 jest montowany system DSP ?
Raczej w większości 166 nie było montowane DSP moim zdaniem. Ja u siebie dokładałem sam nie ma w tym jakiejś wielkiej filozofii:)
Niestety aż tak pięknie nie jest że jest w większości.
w wiekszosci nie ma. jest to jedna z rzadszych opcji wybieranych w 166, rzadziej wystepuje chyba tylko szyberdach. jezeli zalezy Ci na dobrym wyposazeniu to wg mnie lepiej patrzec na pamiec foteli i pelna elektryke i dolozyc dsp za 500zł, niz szukac dsp, bo wiekszosc sprzedajacych nie wie co to jest i beda mowic ze na pewno ich auto to ma bo w polce za kanapa sa maskownice ( a to nie oznacza czy sa tam glosniki ).
DSP to najmniejszy problem dołożyć. W sumie poza szyberdachem i czujnikiem deszczu wszystko w 166 łatwo dołożyć. Tani i łatwo. Na brak części też nie ma co narzekać.
ja to mam fajną wersję.. brak czujnika deszczu, lub ktoś się go pozbył. pozatym welur , brak tempomatu , brak TCS, a jest za to szyberdach, webasto..
Tempomat dołożysz za ok. 100zł, komplet skór to kilka stówek, czujniki deszczu i tak zazwyczaj nie działają ;)
Jedynie TCS raczej nie przeskoczysz... ale ja za to nie przeskoczę szyberdachu, którego nie mam, a chętnie bym przyjął.
Dokładnie tak jak tomaz pisze. A TCS to taki fajny bajer ale da się bez tego żyć. To tylko szybciej otwierająca się przepustnica. Można równie dobrze głębiej i szybciej wciskać gaz :)
chodziło mi o kontrolę trakcji;)
W przedlifcie było tylko asr. Nie było kontroli trakcji.
Jak sprawdzić czy w aucie jest kontrola trakcji?
Pod ICS w panelu masz przycisk wyłączania i kontrolka w zegarach.
Kontrola trakcji czyli VCD było od CF3 i po FL. Była kontrolka na zegarach. Taki wykrzyknik w trójkącie i w kółku. Patrz instrukcja. We wcześniejszych 166 był tylko ASR.
Na konsoli mam tylko guzik ASR a był jakiś osobny od VCD czy może zawiera się to wszystko w jednym?
A masz na lewej tarczy przy środku znaczek kontroli trakcji? Przeczytaj wreszcie instrukcję to się dowiesz :) może też wiele innych ciekawych rzeczy :)
Adrian masz polfita wiec masz wszystko, w asr byly kilka systemow razem wzietych.
Kurde faktycznie :sarcastic: ale się walnąłem :) brawo za refleks, reszta widzę śpi :sarcastic:
TCS to ciut rozbudowany ASR.
Sie korzysta to sie wie! :)
Upały mu nie służą :P
Teoretycznie da się dołożyć kontrolę trakcji do każdej AR 166, trzeba wymienić pompę ABS na taką obsługującą kontrolę trakcji z sterowaniem siły hamowania na każdym "kanale". Trzeba uzbroić auto w czujnik położenia kierownicy, czujnik YAW, okablowanie i kilka innych pierdół, operacja wykonalna, ale dużo dłubania.
Ale polift był chyba standardowo w to wyposażony. Z kolei przedlift to tylko końcówka produkcji. A ceny i dostępność części może być bardziej zaporowa niż sam montaż. I pytanie czy ecu nie powinno być inne??? Centrala abs nie jest autonomiczną jednostką. Tam wchodzi chyba funkcja hamowania silnikiem czy coś takiego przy zerwaniu przyczepności podczas ruszania.
Nie jestem pewien - żeby nie było że się znów pomyliłem :sarcastic:
Nie nazwałbym tego w ten sposób.
Był temat jak to dokładnie ktoś rozkminiał ale nie mogę go znaleźć. W instrukcji w każdym razie jest napisane że ASR steruje zarówno przekazywaną mocą jak i hamuje koła. W zależności od potrzeb. Przy TCS pisze to samo :sarcastic: tu dokładny cytat: "...interweniuje hamując jedno lub oba koła napędzające, ewentualnie zmniejszając moc przekazywaną na koła w stanie poślizgu.".
Czy nie jest chłopaki tak, że ASR to tylko system przeciwpoślizgowy przy przyspieszaniu?
Natomiast TCS to kontrola trakcji, a więc działa w każdych warunkach, np. podczas jazdy na łuku.
Generalnie najbardziej rozbudowany jest ESP i z tego co wiem, zawiera w sobie ASR (albo inaczej: nie występuje bez ASR). Zajrzę później do instrukcji, bo u siebie mam ESP (2002 CF3), TCS z tego co kojarzę był wcześniej.
Nie, właśnie jest na odwrót :) ASR działa na wszystkie koła (a na napędzane podwójnie) a TCS działa tylko na przednie i tylko przy ruszaniu do 40km/h. W instrukcji jest dokładnie opisane.
Moim zdaniem jest jak mówi tomaz, choć z instrukcji to nie wynika bo jest wpisany ten sam bełkot - asr to system antypoślizgowy (działa przy ruszaniu na koła napędzające ANTYSLIP REGULATION), a tcs to taki "prawie" vdc/esp. Jeśli tak nie jest, a jest tak jak pisze instrukcja to nie mam pojęcie czym się różnią te systemy. Dodam, że moja żona miała pakiet zimowy w 147, w który między innymi wchodziło ASR i działało to tylko przy ruszaniu by obniżyć moc i koła nie kręciły się w miejscu, nigdy ale to nigdy nie zauważyłem by to działało w łuku gdy był poślizg.
Ale na pewno z TCS to żadna kontrola trakcji skoro działa tylko na przednie koła i w dodatku do 40km/h.
Trochę z tym w 166 pomieszali, bo tak- TCS to typowo działa jak ASR jak pisze Marek do 40km/h, TCS szedł równolegle i trochę bardziej był rozbudowany, z tego co rozumiem to pomagał utrzymać auto w dobrej linii przejazdu, ale tylko przez dohamowywanie tylko przednich kół,a raczej ich muleniem, a dopiero "pełny system kontroli trakcji ESP " czyli u nas alfowski VDC spełnia już wszystko czyli ESP+ASR + ten TCS powiedzmy.
Właśnie. Kontrola trakcji to dopiero vcd po lifcie. Przedlifotwe to miały tylko takie jakieś podrygi na bazie asr :)
Zaraz zaraz panowie. Ja mam przedlifta, co prawda CF3, czyli ostatnie wydanie, ale mam ESP(VDC) i to przetestowane, tzn. przyhamowuje mi tylne koła w zakrętach. ASR działa jak najbardziej prawidłowo, czyli pozwala przyspieszać z butem w podłodze bez poślizgu, a ESP pilnuje w zakrętach/łukach.
Instrukcji niestety od mojego nie posiadam, więc sobie nie poczytam. Zostawiłem sobie instrukcję z mojego 2.5 rocznik '99 + mam z netu wersje do polifta. Czy ma ktoś instrukcję z roku 2002/2003 żeby to sprawdzić?
Oglądam właśnie podręcznik dla sprzedawców i czytam o systemach:
- ASR (Anti Slip Regulation) : seryjnie w 3.0V6, opcja w 2.5V6
- TCS (Traction Control System) : seryjnie w 2.0V6 TB, opcja w 2.0 TS, 2.4JTD
- VDC (dynamiczna kontrola stabilności) : opcja dostępna od '99
Mam to w JPG, więc załączam opis poniżej.
Załącznik 140544Załącznik 140545
Teraz myślę, że wszystko jasne jeśli chodzi o ASR i TCS. Niestety nie opisali VDC :(