Panowie nam problem mamy z klima . Bardzo dlugo czekam aż sie schlodzi w aucie . Klima świeżo nabita ozon . Czy to moze byc wina ze nie odgrzybilem?auto w sumie tydzień temu kupione . Doradzcie
Printable View
Panowie nam problem mamy z klima . Bardzo dlugo czekam aż sie schlodzi w aucie . Klima świeżo nabita ozon . Czy to moze byc wina ze nie odgrzybilem?auto w sumie tydzień temu kupione . Doradzcie
...miałem podobny problem z klimą tz. z jednych kratek dmuchało zimnym powietrzem z drugich ciepłym. odpowiedzialne były a to klapy nawiewu i w moim przypadku pomogło odłączenie akumulatora i po podłączeniu włączeniu zapłonu odczekałem około 10minut zanim zacząłem ustawiać cokolwiek na panelu.według instrukcji klima potrzebuje 5minut na ustawienie tych klap po ponownym podłączeniu aku.
A po ilusie koduje radio?? Ale w sumie chlodno wieje później ale to dość dlugo. Ale ok syprobuje twój ponysl
... nie wiem jak jest z radiem jak odłączę aku na noc to nie mam problemów gdy rano podepnę klemy .
Ale mam orginalne
Dodano po 28 minutes:
Hmm teraz mialem odpalone auto 15min przekechalem się i dupa wieje takie sobie . Ale nie zimne a mialem na low. Wiec wyprobuje twój patent tylko powiedz mi na ile aku odlsczyc ??
tez mam orginalne radio i niemam z nim problemów jak odłącze kleme. jak moja zaczyna wariować to przeważnie na noc zrzucam klemy a rano podpinam z powrotem spróbuj odłączyć na 20-30minut może to wystarczy
Nic.nie pomogło niestety.
Podłączyłem.później zaplpn zostawiłem auto po 10minutach odpaliłem auto i nic leci ciepłe dosłownie. Jutro mechanior i będziemy.myśleć
jak będziesz wiedział to napisz w czym był problem..
Strasznie chaotycznie napisałeś. Chłodzi w końcu czy tak sobie średnio. Leci zimne czy takie mieszane z podaniem : na postoju i w czasie jazdy. Najlepiej opisz chronologicznie co się dzieje z klimą po włączeniu silnika i klimy.
Wiec.krótko napisze cobsiebdzieje. W ogóle nie chłodzi wczoraj Wręcz ciepłe leciało. Słyszę jakieś pstrykniecie to chyba sprężarka się włącza. Auto było długo odpalone ale niestety nic grama chłodu
Piszesz, że klima świeżo nabita... może przesadzili z ilością czynnika?
460jest
Zaraz jadę i będziemy.myśleć. Dam.znać.co się dowiedziałem
Jak to poznać?
Ja jak ostatnio byłem na przeglądzie klimy, mechanik popatrzył na jakieś tabelki i napisane było że w AR 159 wchodzi 460 i tyle nabił.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...,d.ZGU&cad=rja
Ale znalazłęm coś takiego i wychodzi że powinno być 550, masakra jakaś.
http://www.elektrocar.cba.pl/remosit...startdown&id=8
Z tego co pamiętam temat poruszany tu na forum , że w jednych wchodzi 460 w innych 550. :)
No tak słyszałem, ale po czym poznać?
Panowie nie czytacie dokładnie forum kilka dni temu przerabiałem ten temat !!!
W układzie jest zbyt dużo oleju. Klima coś tam chłodzi na postoju ale przy obrotach zwiększa się ciśnienie i olej odcina sprężarkę. Trzeba odciągnąć część oleju !!!!
Już pisałem ilośc czynnika 460 czy 550 nie ma znaczenia
Dodano po 4 minutes:
ps. do moderatorów
A proponowałem założyć dział usterka - rozwiązanie :)
Wróciłem od.mechanika. Mabilo mi teraz 520 i klima jak burza schlodzila auto. Wirc nie wiem czekam co będzie dalej czy sir coś wydarzy. W.piątek nabilo 460.
Przy takich objawach to trzeba jednak zobaczyć jakie są ciśnienia układu podczas pracy, czy układ prawidłowo chodzi, czy nie wyłącza się, czy wiatraki chodzą. Najlepiej sprawdzać w upalny dzień.
Po drugie warto zbadać tą letnią temperaturę z nawiewów (termometrem) i na podstawie tego zobaczyć jak tak naprawdę chłodzi auto.
Po trzecie – należy podpiąć się pod sterownik klimatyzacji i odczytać temperatury w nawiewach odczytane przez czujniki.
Potem można wyciągać jakieś wnioski. Generalnie klima z 250 g będzie chodziła i chłodziła, choć fakt, że gorzej niż 500 czy 550 g.
Kwestia 460 czy 550 g to podobno kwestia zastosowanej sprężarki klimy. Podobno. Bo takich legend to nasłuchałem się już kilku.
Dobrze Jahu pisze . To ze teraz dziala nie koniecznie swiadczy o tym ,ze to koniec klopotow.
panowie chyba wiem o co kaman , wiec ... autko nabilo sie do tych 522 dokladnie i sluchajcie wsiadam lux chlodzi przjechalem iles tam kilometrow okolo 15 . i nagle goraco mi sie robi no to mowie szok juz kaplica , nacisnalem zeby jakby wylaczyc klime ten platek sniegu i wcisnalem auto i znowu chlodzilo... jest to mozliwe ze wylaczyla sie sama sprezarka podczas jazdy ?? ale tylko raz mi sie to dzisiaj trafilo pozniej a dlugo jezdzilem ...i co o tym mylslicie ?? kompresor wiatrak dziala wszystko cisnienie ok takze wszystko ogolnie jest spoko...
Wszystko ogólnie spoko, a jednak wyłączyła ci się klimatyzacja. Więc coś jest nie-spoko.
Jest możliwe, że sprężarka zostanie wyłączone gdy ciśnienie w układzie wzrośnie poza dopuszczalną wartość. Przyczyny tego mogą być:
– zabrudzona zewnętrznie chłodnica, która zmniejsza przepływ powietrza
– niesprawne wentylatory lub ich sterowanie (wtedy nie chodzi jeden z biegów)
– uszkodzony presostat
– zabity osuszacz w skraplaczu
– inne
Oczywiście usterki mogą być też po stronie sterowania klimatyzacją wewnątrz auta (sama centralka, jakieś czujniki lub instalacja elektr.). W poprzednim samochodzie uszkodzony czujnik antyzmrożeniowy generował u mnie podobne problemy - częste wyłączanie sprężarki mimo tego, że "wszystko było spoko".
Klima nie ruszy gdy nie działa 1 bieg wentylatora ?
Nie no racka racja śmieje się ze.działa będę musiał podjechać.mam.ubsiebie w belchatowie ludzi od klimy. To zobaczą. Bo dzisiaj byłem i jak.na złość.działało wszyatko ;)ale dzięki dzięki myślę że na dniach to zrobię to.napisze co było.
to spoko jutro ogarne teamt ok jesli mowisz ze identyczna sytuacja ok...jutro dam znac;]
Na postoju może działać ( na wolnych obrotach ) kiedy zwiększysz obroty zbyt duża ilość oleju blokuje i odcina ( wyłącza ) sprężarkę. Dlatego robi się ciepło lub gorąco. Przy odzyskiwaniu czynnika nigdy nie ściągnie się wszystkiego podobnie jest z olejem. Dodanie zbyt dużo oleju powoduje to co napisałem wyżej. :)
rozumiem , ale raz mi w sumie odcielo a troche pojezdzilem.. ok jutro zobacze co i jak
Witam, mam podobny problem, tylko, ze u mnie caly czas dmucha takie dosc chlodne powietrze, trzeba dlugo czekac nim w aucie sie ochlodzi i tak jest podczas postoju lub jazdy, zawsze tak samo, klima po przegladzie, nabiciu, odgrzybieniu. Mam klime dwustrefowa i nie wiem dlaczego nawiew na tylnych pasazerow leci letni, tak jakby w aucie klimy nie bylo. Dodam, ze chwile po nabiciu dziala tak jak powinna prawie dzialac. Dziwne rzeczy, nie wiem ile mi nabili czynnika.
Wiec problem tkwi w samej sprezarce lib zawór rozporowy
Podepnę się pod temat...
Spotkał sie ktoś może z sytuacją gdzie klima chłodzi (i to dobrze) gdy ustawie na LOW ale jak próbuję zmienić ręcznie na np. 17 stopni to z kratek leci ciepłe/gorące powietrze. Generalnie cały zakres ustawiany ręcznie nie działa.
Miałem zmieniany ostatnio skraplacz (dziura) i nabijaną klimę bo czynnik całkowicie uciekł.
Myślicie, że odłączenie akumulatora coś tu pomoże?
A jakie ma leciec powietrze jak jest ujemna temperatura na zewnatrz?
Ano tak to jest jak ktoś wcześniej miał w aucie kurki i guzik ac. Niestety 9-ka ma taki automat klimy którego nie ustawisz poniżej 17. Możesz ewentualnie ustawić nawiew na 0 lub zupełnie wyłączyć.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Jest jak kolega pisze, system stara sie uzyskac zadana temperature. W zimie wieje cieplym.
Mozesz jeszcze sprawdzic sobie tak ze ustawiasz najwyzsza temperature i nagrzewasz kabine auta. Potem, jak juz bedziesz mial w srodku goraco, dajesz te 17 stopni i moze system bedzie podawal zimne powietrze aby szybko schlodzic do 17 stopni :)