Napisał
dereza
Powiem Ci,że jestem bardzo zadowolony ze spalania,benzyna ok 8l a gazu niewiele więcej,może 8,5 góra 9 w trasie,nie narzekam,poprzednia alfa też mało paliła jak na silnik 155 koni,może ktoś wierzyć albo nie,ja jestem spokojnym kierowcą.
Z tym,że na gazie jest trochę słabsza niż na benzynie,mój pech polegał na tym,że od kupna alfy wsadziłem prawie wszystko nowe do niej jeśli chodzi o instalację gazową,aby została mi jeszcze butla do wymiany za rok.
Ogólnie poprzedni właściciel miał taki burdel z tą instalacją,że dochodziłem do tego przez parę miesięcy,burdel w komputerze miałem problemy,że gdy był zimny to chodził na 3 cylindy,zagrzał się i wszystko ok,okazało się,że potrzebna była adaptacja,regulacja,kalibracja,ustawianie map od nowa,do tej pory nie zdawałem sobie sprawy,że komputer gazowy może narobić tyle szkód aż wyrywałem sobie włosy z głowy.
Miałem problemy z odpalaniem,mówię oho parownik do wymiany,bo przepuszczał gaz do kolektora i auto chodziło na 2 paliwach i zanim wypaliło gaz z kolektora to auto odpalało ok 5 sekund mielenia rozrusznikiem.
Wiesz,najlepiej kupić sobie nową sekwencję,najtańsza koszt ok 2200zł i będzie zadowolony,najgorzej jak kupujesz już zużytą instalację jak ja i później głowisz się co jest nie tak.
Całe życie jeżdżę na instalacjach gazowych i to tych najtańszych i aby raz trafiła mi się taka,że musiałem kilka zł dołożyć,tania sekwencja nie znaczy,że jest nie do jeżdżenia.
Zawsze możesz założyć gaz na raty i co miesiąc sobie spłacać,a założenie zwróci ci się bardzo szybko,każdy wie jakie mamy ceny benzyny.