http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-156-...tml#86559e8390
ktoś zna lub oglądał? Ja jestem wstępnie zainteresowany, ale może nie warto i lepiej zapytać.
Printable View
http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-156-...tml#86559e8390
ktoś zna lub oglądał? Ja jestem wstępnie zainteresowany, ale może nie warto i lepiej zapytać.
ona juz wisi i wisi na ogłoszeniu
To Moja:)
Zawsze mnie bawią takie wartości spalania podawane w ogłoszeniach. Te średnie 6l/100km to chyba przy 90% trasy (nie autostradowej) :)
Pośmiać się możesz, ale taka prawda, ja tankuję zawsze do pełna i jeszcze nigdy spalanie nie przekroczyło 6l. A bywało różnie, czasem utkwiłem w 2 godzinnym korku bo wypadek, czasem trzeba było nadrobić czas i pocisnąć wielokrotnie przyspieszając do prędkości trzycyfrowych zaczynających się cyfrą 2, czasem auto postało 20 minut z uruchomionym silnikiem w zimie żeby je odlodzić, czasem wykopywanie się z zasp, jazda trochę po mieście, trochę w trasie.
Od zapalenia rezerwy wchodzi 50-54l i robię na tym 900-950km.
Gdybym z takim silnikiem kilka lat nie jeździł to mógłbym uwierzyć, rzeczywistość jest jednak trochę inna :) W ekonomicznej trasie z prędkością 90 km/h na 5 biegu (maksymalny przy tym silniku) owszem, można było spalić poniżej 5 litrów, ale podczas jazdy miejskiej zejść poniżej 8 to nierealne. Przy większych korkach bez problemu łyka 9-10 l/100km. Żeby nigdy nie przekroczyć realnego spalania 6 l/100km musiałeś się trzymać bardzo daleko od ruchu miejskiego
To co pisze Ba._Ba. to bajka.
Nie koniecznie.Mam podobnie co Ba_Ba.
Robie 900 km na 54litrach.
Odpalam na mrozie by pochodzila zanim odwioze dziecko kilometr do szkoly,codziennie do pracy mam 33km,z czego ok 6km to miasto,ze dwa razy w tygodniu pogonie powyzej 160km/h przez kilkadziesiat sekund i nigdy nie przekroczylem 6l mimo padnietego termostatu
Spalanie, które podałeś to ruch pozamiejski, 18% miasta to nie jest cykl mieszany. Przy takiej dużej przewadze trasy i krótkim przejeździe przez mało zatłoczone miasto 6 litrów jest realne. Ba_Ba z kolei twierdzi, że jego Alfa nigdy nie spala więcej niż 6 litrów, niezależnie od warunków ;)
Ja twierdziłem że MI nigdy średnio!!! nie spaliła więcej niż 6l. Nie że nigdy nie pali. Średnia z całego baku u mnie nie przekroczyła 6l na setkę. Jakoś nie jestem w stanie wyjeździć całego baku w mieście.
Ostatni tydzień Dębica<>Rzeszów + trochę po Rzeszowie. Czasowo wychodzi 10-15 min po Dębicy, 25min typowej trasy i 30-60min po Rzeszowie. Kilometrowo to jakieś 15km po Rzeszowie, 5km po Dębicy (trudno mi powiedzieć czy to liczyć jako "miasto", ale też nie jako trasę) i 35-40km trasy "starą czwórką", 2 razy gonitwa autostrada 180km/h+. Odległościowo niech wyjdzie te 75% trasy i 25% miasta, ale znowu czasowo wyjdzie 75% miasta i 25% trasy... Po mojemu to jest "średnio", i wyszło 5,87. Co według Ciebie jest w takim razie cyklem mieszanym? Jazda typowo miejska jest średnią?
Jak robiłem trasy Dębica-Mielec wychodziło 4,9 na setkę.
W ramach ciekawostki Octavia I 1.9tdi 90km o pół litry mniej na setkę i kilka minut wolniej :P
P. S. Z całości pomiędzy tankowaniami mam nagranie z videorejestratora, jeśli masz życzenie oglądać jak i gdzie przejechałem te 920km to zapraszam, paragon ze stacji na 54l tez mam :D
P. S. 2 Nie zamierzam udowadniać więcej że nie jestem wielbłądem.
Gruby offtopic wyszedł.
kurfa. gonitwy po 180 tez do tych mniej niż 6 l na 100 zaliczasz? to już ludzkie pojęcie przechodzi
Wysłane z S3
Raz się pogoni 180, raz się utkwi za kimś 70km/h. Na baku jest to nieodczuwalne i o tym mówię.
Używam torque pro skalibrowanego pod spalanie rzeczywiste (różnica na baku to max 0.1l/100km) i zdziwił byś się, bo jazda autostradą 180 równo utrzymując prędkość przez 40km bez hamowań nie wychodzi wcale tak źle. Najgorszy jest brak płynności, przyspieszenia i hamowania.
Bravo 1.6 105km codzienne goni z Wiskitek do Konstancina i z powrotem przez centrum Warszawy, 137800 ma teraz na budziku, nigdy średnio nie wyszła poza 5,4.. Od pięciu lat, uwierz, że różne warunki i drogi wtedy były..
pzdr,tadzikpl
i pokazuje że Ci pali przy tych 180 6/100 tak? :)
Wysłane z S3
Ale paniał słowo średnia?
pzdr,tadzikpl
Nie ciebie pytałem. Paniał?
Wysłane z S3
Chwilowe:
Przy 180 7.5-8.5 zależy od wiatru.
Przy 65-70 rowna jazda 4 bieg 3-4l.
Przy 80 5 bieg 3.8-4l.
Przy 110 6 bieg 4.5l
Przyspieszanie 0-100 wartości dwucyfrowe rzędu 20-50l ofc momencie przyspieszania.
Korek powolny miejski 10-35km/h pokazuje 10-20l.
Z prędkością max tj licznikowe 230-235 i z gazem opartym o podłogę 11l.
Uruchomione auto i postój 0.8l na godzinę.
Wszystko zależne jeszcze czy zimny silnik, czy klimatyzacja czy z górki czy po równym, czy wieje wiatr.
Na ile sie z rzeczywistością spalanie chwilowe pokrywa nie wiem, średnia wylicza poprawnie, dokładnie.
Nie wiem jak to robicie, że samochód pali mniej paliwa niż to określił producent. Dziwne macie auta.
Producent dla mojego silnika określił średnio 5.9, w trasie 4.7, w mieście 8. Więc o co chodzi?
Wkamil.. Paniał, że nie ogarniasz..
Różne auta miałem. 147 1.6 na tej trasie nie brała więcej niż 8.2. Julka na 1.4 MA na razie nie więcej niż 7.6.
pzdr,tadzikpl
Jaboleq, ja też tego pojąć nie mogę :) Ale niektórzy tak mają ;) 6 litrów to średnio producent podaje przy prędkości max 120 km/h, ale w Polsce się oszczędniej jeździ nawet z prędkościami jak na niemieckich autostradach ;)
A resoraków ile miałeś, i ile paliły przy 180?
To doczytaj dla jakich prędkości to określał.
Wskaż mi drogę gdzie mam to sprawdzić. Znajduję jedynie prędkości "do".
I nie 6l tylko 4.7 w trasie. Obawiam się też, że jeżdżąc w moim stylu w mieście spalanie jest niższe niż "do 50km/h" bo jednak na 4 biegu pali mniej niz na 2-3...
Swoją drogą w jedynym aucie które testowalem pozostałe parametry także są zaniżone, i prędkość max seryjna i przyspieszenie udało się uzyskać minimalnie lepsze. Przed modyfikacją sterownika ofc.
Nie rozumiem waszego bólu dupy fragment pojedziesz ze spalaniem 20, fragment ze spalaniem 8, fragment ze spalaniem 5 czy 4 i średnia jaka wyjdzie taka wyjdzie.
w instrukcji obsługi str. 322. Prosta matematyka. Przekraczasz 120 km/h spalanie rośnie, rośnie średnia tym samym. A ty nam mówisz że mykasz sobie jakieś 180 a mimo tego 6l/100 nie przekroczyles.
Wysłane z S3
wkamil, chyba właśnie do resoraków pora wracać, bo wtedy mniej więcej w szkołach uczą pojęcia średnia..
pzdr,tadzikpl
Tadzik. Żyj dalej w swoim świecie. Dobranoc. Sio.
Wysłane z S3
Jako obecny właściciel to się wypowiem:)
A wiec tak jazda po miescie od 7-10l , traska od 5 -7 zalezy jak sie gniecie oczywiscie :) na zbiorniku po miescie zrobie jakies 800km