jak maxymalnie mogę posadzić 145 czy -50 będzie ok ?czy da się mniej?
Printable View
jak maxymalnie mogę posadzić 145 czy -50 będzie ok ?czy da się mniej?
Ja bym chętnie trochę podniósł...Nasze drogi są wspaniałe...
ale wiesz do BBS Rm na polerowanym rancie i czarnym środku nie pasuje wysokie zawieszenie :D raczej chodzi mi o jak najniższe posadzenie samochodu , jakie gwinty polecacie ?
30mm moze spokojnie, ktos mial 40 i mowil ze juz nie da rady jezdzic :) mam do sprzedania -30 w razie czego, jak byl bys zainteresowany to pisz na priv :) ( 200zl )
nie wiem ile moja jest nizsza... jest obnizona fabrycznie na czerwonych sprezynach eibach prawdopodobnie -30mm moze 40 nie jestem pewien, fakt jest taki ze jezdze z dusza na ramieniu po naszych drogach:/ szczegolnie w koleinach i przez progi zwalniajace, poprostu tragedia...
fajnie to wyglada ale praktyczne nie jest na pewno:/
rozumiem że jak mam próg i wysoki podjazd do mojego garażu to wjadę ale tylko tyłem :)??
wjechac wjedziesz przodem tylko pytanie czy miska przejdzie... zderzak bez problemu przechodzi przez progi zawalniajace i koleiny, ale miska i kolektor wydechowy nie koniecznie:/
wedlug mnie 30mm to max co mozna zrobic zeby jeszcze w miare pojezdzic:)
no cóż skoro wynalazek sprawdzony to zostaje mi posadzić o -30
Kosiar pochwal no się co tam ukrywasz ;)
wynalazek wytoczy się dopiero w maju -czerwcu nic nie chcę zapeszać :)
póki co mocna gleba i takie buciki możliwe że będą
BBS RS 236 8,5x17 ET 30 hochglanzpoliert Audi S2 VW TOP bei eBay.de: Kompletträder (endet 22.02.09 20:06:49 MEZ)
renowacja lakieru i chromowanie pokrywy boxera :)
Te felgi imho nie pasują do 145 raczej do Golfa (i nie są ładne :P). Co do obniżania to jeśli masz zamiar autem w miarę normalnie jeździć to daruj sobie taką operację (zwłaszcza przy Boxerze).
felgi są świetne i pasują do stylu german , bo 145 nie należy obwieszać spojlerami.
ja chcę auto które przedewszystkim będzie się prezentowało
O gustach podobno się nie dyskutuje, ale dla mnie te felgi są po prostu paskudne :P.
O obniżaniu mówię z własnego doświadczenia, mam standardowy zawias a i tak przez koleiny przejeżdżam z duszą na ramieniu. Nie wspominając nawet o niektórych progach czy krawężnikach. Nawet na moim avatarze widać, że prześwitu nie ma za wiele ;) Dodatkowo w Boxerze bardzo nisko jest kolektor i miska olejowa, przy TS nie ma chyba tego problemu i można coś tam obniżyć. Boxera nie już nie bardzo (przynajmniej ja tego nie widzę) no chyba, że auto ma stać w ogródku i się prezentować ;)
A jakie są ładne według Ciebie ? takie z norauto za 900 zł ?
Tak jak napisałeś o gustach się nie dyskutuje, ale żeby coś napisać trzeba podać jakiś sensowny powód, o którym zapomniałeś.
Według mnie najlepszym wyjściem jest posadzenie 145 i dobranie szerokiego sandała.
Chyba że ktoś lubi subaru, ale go na niego nie stać, wtedy nie widzę przeszkód, proszę zamontować szpachlex-szpojler i problem z głowy.
LOVEundPEACE
Powód? Mam podawać powód dlaczego te felgi mi się nie podobają? Śmieszne albo się się coś podoba albo nie. Zresztą jakbyś przeczytał moją wypowiedz troszkę uważniej zapewne doszukałbyś się też "powodów". Wg. mnie te felgi pasują tylko do Panzerwagena a w żadnym wypadku do jakiejkolwiek Alfy. Gdyby dyskusja tyczyła się Golfa II to pewnie nie miałbym uwag ;).
fajnie tylko 145 jest raczej kanciastym autem i tu nie pasuje jakiś wybujany wzór jaki można wstawić np już do 156.
Po burzliwej dyskusji na temat felg ladnych i paskudnych wrocmy do tematu :)
Tak wiec obnizenie Alfy 145/146 to sprawa znacznie trudniejsza niz w przypadku 156. Porownuje do 156, bo miales taka Alfe. Wiec tak. Mialem kiedys Alfe 146 na oryginalnym zawieszeniu z pakietu sport, szczerze mowiac to nie wiem czy byla ona obnizona. Byla jednak bardzo niska, tak, ze ledwie wjezdzalem do garazu. Kiedy kupilem 156 do garazu wjezdzalem bez problemow, potem ja obnizylem o -35mm i do garazu wjezdzam tak samo trudno jak 146 z zseryjnym zawieszeniem... Wniosek prosty: 145/146 jest znacznie nizsza niz 156. Wiec jesli obnizysz 145 to bedziesz musial bardzo uwazac. Mysle, ze 30mm, to max na co mozesz sobie pozwolic w polskich warunkach, ale i tak nie daje gwarancji, ze zderzak i misa przez dluzszy czas pozostana na swoim miejscu.
Pozdrawiam.
- Rafal
P.S. zeby wjechac do garazu mam zrobione specjalne najazdy :) a i tak musze robic to powoli...
dokładnie , obczajałem to ostatnio na 145 stojącej pod moją klatką i rzeczywiście jest nisko na seryjnym ale nie aż tak jak bym chciał , wiadomo ktoś powie zamontuj air ride ale na to mnie niestety nie stać a air ride to system który nie pozwala już szybko pokonywać zakrętów a więc zdecyduje się na gwint -30 i położę się na ziemi tak nisko jak będzie to tylko możliwe
Myśle że z 60 mm nie bedzie problemu przy 80 mm bedzie juz za bardzo zderzakiem walic i cala reszta
to auto nie ma służyć do jeżdżenia ! to auto ma stać zderzakiem na ziemi żeby można go było oglądać na zlotach i spotach , żebym w weekendy mogł się nim wytoczyć na miasto i przy 40km/h prezentować polerowany rant , 145 ma służyć do takich celów :) uffff ale się wypociłem
To będziesz musiał go lawetą wozić na takie pokazy tylko czy da radę wjechać na lawetę ;)
Nie da. Ja mialem 40mm obnizone i jest masakra. Dobijalem przy wszystkich mozliwych okazjach,ale jesli chcesz dojezdzac na spoty przy predkosci 40km/h to moim skromnym zdaniem dasz rade,ale radzilbym zamontowac jakas oslone na kolektor i miske. Ja osobiscie mam zrobiona z blachy kainerowej ;)
nie przesadzajmy , kumpel ma golfa -45 posadzonego i jeździ do niemiec na zloty z dużymi prędkościami :)
no 40 mm i jak emeryci juz bo masakra... ja tak mam i jakos normalnie smiga sie tylko wiadomo uwaza sie na krawezniki jakies podjazdy a tak to jezdzi sie jak na normalnym zawiasie fakt ze w zakrecie itp. inaczej sie whcodzi lepiej ;) mysle że 60 mm to tak do jady na codzien a 80 mm juz nie bardzo sam bede sadzil 155 na 60mm i bede jezdzil normalnie na codzien nia.
siwy ~> air ride , podnosisz się wjeżdżasz na krawężnik wysoki , opuszczasz do samej ziemi , zostawiasz samochód a ludzie przechodzą i zachodzą w głowe jak on tu wjechał na takiej glebie :D
Kosiar wiem wiem na czym to polega i jak działa ;) w busie na tylniej osi mam poduchy też :P
Parzi w 155 jest mniej wiecej jak w 145/146 i na 40 mm jeszcze ani razu nie przejechalem micha w 33 tez mam glebe i tam mam boxera i tylko raz o studzienke zawadziłem.
nie no ja to tylko tak napisałem ;) a to że ty wiesz o co chodzi to widomo :)
No ok wyrazam tylko swoje zdanie. Dla mnie bylo za nisko,chyba ze byl obnizony wiecej niz 40mm ;p
Siema musiałem założyć nowe konto skleroza nie boli. A co do obniżania ja mam prześwit 70 mm między asfaltem a najniższym miejscem. zrobiłem sobie w bx osłonę misy po tym jak się lekko wgięła. No należy zapomnieć o jeździe drogą krajową numer 1 :mad: bo później się ma rury wylotowe pogięte. powodzenia w obniżaniu :)
Witam
Ja również chcę obniżyć 145 ale myślalem o samych springach -30. Jak myślicie czy amortyzatory nie będą już za dlugie do takich sprężyn??? A wspominając jeszcze o osłonach miski, chce w taką zainwestować, tylko gdzie mogę to kupić??? Chyba że rzeźbiliście coś samodzielnie to nie zadaję więcej pytań :)
Pozdrawiam
samodzielnie kolego :)
seryjne amory i springi ? niezbyt
lepiej zainwestuj w gwint
60 do jazdy na codzien? kpina!!! nie da rady... przy 40 trzeba miec oczy ciagle przed maska a 60 to samobojstwo!!! nie mowie juz o 80!!!
u mnie mam 74mm miedzy asfaltem a dolna krawedzia przedniego zderzaka...
a może ktoś jakieś gwinty polecić ?
Heh, w tych śnieżnych koleinach które teraz są (osiedle) nie umiem jechać. Jest tylko szorowanie- co to za przyjemność z jazdy? Gdzie tu myśleć o obniżaniu? :rolleyes: Latem ok ale trzeba pomyśleć także o zimie...
dlatego ja kupuje gwint , w lato zderzak na ziemi a na zimę idziemy do góry :) chodź wątpie że 145 na BBS zobaczy zimę :) chyba tylko podczas przepalania okresowego na sól jej nie wypuszczę
Ja mam -30 (chyba - niebieskie sprężyny) albo może i więcej bo jest bardzo nisko:) w lato na oponach 195/55/15 zdarza mi się przytrzeć miską w koleinach i na większych spowalniaczach osiedlowych, na zimę mam 185/60/15, z takim profilem opony auto jest 13mm wyżej nad ziemią i praktycznie nie zdarza mi się o nic zawadzić, za to przy obciążeniu większym trze niemiłosiernie o nadkola:sad: więc coś za coś :)
Ciekawe jak się przemieszczają ;)
(chociaż to germany ,tam mozna) :