mam pytanie. kupiłem niedawno 159 SW. seryjnie ma zamontowane opony 215/55 R16. moje pytanie brzmi: czy można założyć do tego modelu oponki 205/55 R16? czy ktoś jeździ na takich oponach w tym modelu?
Printable View
mam pytanie. kupiłem niedawno 159 SW. seryjnie ma zamontowane opony 215/55 R16. moje pytanie brzmi: czy można założyć do tego modelu oponki 205/55 R16? czy ktoś jeździ na takich oponach w tym modelu?
Można.
można (nawet instrukcja przewiduje takie opony), lecz osobiście nie polecam bo będziesz "szorował" spodem o każdy próg.
Instrukcja przewiduje takie opony tylko do 1.9 jts, który chyba jest nieco lżejszy od diesli. Do jtdm już tych opon nie proponują.
A i tak uważam, że taki rozmiar to nieporozumienie w 159. Opona jest dużo niższa od zalecanej 225/50/17 i przy takiej oponie będziesz pełnił rolę pługu śnieżnego w zimie. Zdecydowanie lepiej zimą pójść w 205/60/16. Letnie pozostawiłbym oryginalne 215/55/16.
tego właśnie obawiałem się. mieszkam poza miastem, gdzie pług nie dojeżdża. gmina na pewno nie za zapłaci mi za odśnieżanie dróg, zwłaszcza biegnących przez las :) czyli polecacie bardziej 205/60 niż 205/55. jeszcze nie zakupiłem opon i chwilowo czy kupię takie czy takie nie robi różnicy. u mnie w firmie niekiedy można dostać roczne używane oponki w świetnym stanie. zatem gdyby była okazja niedługo dostać zamiast 215 jakieś 205 to byłbym parę złoty do przodu :) będę musiał więc polować na jakieś 205/60 R16
Ja nie kupilbym drugi raz 205/55/16. Bardzo sie szura sie o podwozie.
Ale różnica to już tylko 4 mm, czyli różnica w prześwicie 2 mm. W porównaniu do 24 mm i analogicznie 12 mm prześwitu różnicy z początkową 205/55/16.
Ja mam właśnie 205/60/16 i nie narzekam, ostatnie dwie zimy miałem sporo śnieżnych wyjazdów po Polsce i nie miałem problemów. Faktem, że raczej nie zjeżdżam z głównych dróg. Ale jak ktoś ma trudny dojazd zimą, duże koleiny, dużo śniegu, to 159 nie jest chyba idealnym wyborem. Pewnych rzeczy oponą się nie przeskoczy.
Jeśli jeździsz faktycznie po śniegu a nie po odśnieżonej "czarnej/mokrej" lub już suchej to polecam 205.
Znacznie lepiej sobie radzą na śniegu, 215 jest za szeroka.
Czy różnica w prześwicie 12,5 mm (różnica średnicy dzielone przez 2) miedzy 205/55 r16 a 225/50 r17 ma aż taki znaczenie?
Ludzie obniżają zawieszenie o 35mm i jakoś jeżdżą.
Mnie czeka przesiadka z 225/50 r17 na zimowe 215/55 r16 czyli dobre 0,5 cm niżej, mam nadzieję że tragedii nie będzie. W sumie nowe zimówki r16 mają bieżnik ponad 8mm a na 17 zostało ze 4mm wiec auto powinno stać tak samo wysoko ;)
Dorzucę swoje "trzy grosze"
Moja 159 jest mocno obniżona (-35mm).
Do tej pory zimą jeździłem na 215/55/16, ale to była makabra. Potrafiłem przytrzeć osłoną o muldę asfaltu, której na dobrą sprawę nawet nie widać... Jednak podnieść samochodu wyżej nie zamierzam :D
Wybrałem inne rozwiązanie. Na najbliższą zimę kupiłem felgi 17" i do tego opony 215/55/17.
Myślę, że to w znacznym stopniu rozwiąże problem.
Na 16" zawsze będzie nisko, owszem, można wstawić oponę z profilem jak od ciągnika, ale wówczas znacznie pogarsza się "czucie" samochodu na drodze, nie mówiąc już o estetyce... Lepiej wybrać felgę 17" i zastosować odpowiednią oponę.
Pozdrawiam.
- Rafał
Prawda, trzeba brac to pod uwage... Ja uzywam do kalkulacji www.dekkalkulator.no
Siedze na koniu
a te nowoczesne oszukują fizykę ?
http://www.opony.com.pl/artykul/jaki...rokie/?id=1070
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Link do sponsorowanego artykulu to pic na wode
:p
Kazdy prawi jak mu wygodnie
Jeździłem już w zimie po ośnieżonych i oblodzonych wiejskich trasach osobówką z oponami 225/50R17 (Goodyear albo Pirelli, nie pamiętam) i tragedii wcale nie było, wręcz całkiem przyjemnie.
Dorzucę swoje trzy grosze - zimówki mam 215/55r16 - jest nisko i żałuję, że w zeszłym roku kupiłem nowy komplet zimowych opon na 16 cali :( Teraz zdecydowanie wolałbym kupić 17 calowe zimówki.
Letnie mam 225/50r17 i jest spora odczuwalna różnica - znam progi i inne niespodzianki wokół swojego domu na pamięć i na 17 calowych kołach nie mam z nimi żadnego problemu. Na 16 muszę bardzo uważać... Nie wyobrażam sobie jazdy na 205/55r16 - to musi być tragedia!
Jeździsz na seryjnym zawiasie?
tak, nie wyobrażam sobie obniżania 159 i normalnej jazdy :) przynajmniej na 17-kach
co innego na 19, wtedy obniżenie to wg mnie priorytet :)
Znaczy ci ktorzy brali kase od producentow opon za dobre pozycjonowanie w rankingach?
:p
Jeździłem po śniegu identycznym autem z oponami 205 i 225, różnica była kolosalna.
Również w aucie 4x4 różnica była bardzo duża, spodziewałem się mniejszej.
Podkreślam, że chodzi o warunki zimowe - śnieg, błoto pośniegowe itp.
Opony i auta były nowe i nowoczesne (auta flotowe)
Na lato mam 235 na 19", na zimę 205 na 16"
Panowie, jestem w szoku ilością odpowiedzi. dziękuję bardzo. chciałbym jednak zaznaczyć, że interesują mnie dwa rozmiary opon: 215/55 R16 i 205/55 R16? bartekinator dziękuję za link. przydał się. jak na razie obstawiam jednak oponki 215/55 R16. czy jest sens montować węższe 205/55 R16?
A ja wymieniłem na 205x16, jest nisko ale bez przesady, kupiłem wielosezonowe, na takich jeździłem w poprzednich samochodach i było ok, jeżdżę prawie wyłącznie w mieście, jeśli nie będzie klęski śniegu- dam radę.
homologowane są 205/55r16, 215/55r16, 225/50r17, 235/45r18 i 235/40r19
też przyoszczędziłem i kupiłem 205 masakra na koleinach, chyba długo ta osłona silnika nie pociągnie
Ja tak czytam i czytam i pojąć nie mogę jak niby do 19" trzeba obniżyć samochód a do 16" najlepiej podwyższyć . No ja myślałem ,że jak ktoś już nie idzie typowo w tunerskie rozwiązania typu gleba i naciąg ( byle by się kulało i ładnie wyglądało ) to jak ma w aucie seryjnie ubrane gumy 215/55/16 i zmienia dajmy na to na 18" felgi to opony dobiera tak aby średnica/obwód koła był niemalże identyczne ( żeby nie było przekłamań w pokazywanej prędkości ) a co za tym idzie -czy to będzie 16" czy 19" to auto będzie tak samo stało . No jak ktoś zmienia koła z 205/55/16 na 235/45/18 to różnica będzie "ogromna" bo ok 37mm na średnicy więc i przekłamania będą . Po to są przeliczniki opon by ubierać auta w odpowiedniej średnicy koła względem oryginału i wtedy nie ma róznicy czy ktoś ma 16" czy 19" - auto będzie stało na tej samej wysokości . Wiadomo ,że i na upartego z taczki koła zamontujemy ale potem efekty są różne .
215/55 ale miały jakoś 3-4 mm bieżnika więc może na to samo wyjdzie
a nówki opony mają chyba 7mm ?