Witam czy ktoś już montował dodatkową chłodnice do skrzyni AW55-50sn ? Bo interesuje mnie jak ją podłączyć i gdzie najlepiej zamontować ?
Witam czy ktoś już montował dodatkową chłodnice do skrzyni AW55-50sn ? Bo interesuje mnie jak ją podłączyć i gdzie najlepiej zamontować ?
A jak chcesz wymusić obieg oleju przez chłodnicę skoro skrzynia nie jest do tego zaprojektowana?? Wg mnie nie warto.
tego właśnie nie wiem dlatego pytam bo wiem że można zamontować. i warto bo oryginalnie skrzynia nie ma chłodnicy tylko wymiennik ciepła który nie daje rady przy dużych upałach a montaż chłodnicy zaleca nawet jej producent.
tego właśnie nie wiem dlatego pytam bo wiem że można zamontować. i warto bo oryginalnie skrzynia nie ma chłodnicy tylko wymiennik ciepła który nie daje rady przy dużych upałach a montaż chłodnicy zaleca nawet producent skrzyni
w kazdym amerykancu nie do emeryckiej jazdy ,czytaj policyjne ,karetki, samochody uzytecznosci publicznej itp sa zamotowane chlodnice oleju, wiec cos w tym jest.A wiadomo ze za ocenem automat to standard od ponad 60 lat i maja z tym troche doswiadczenia. Pozatym po sprowadzenu fury z usa ludzie czesto montuja chlodnice oleju z bardzo prostej przyczyny, u nich predkosc dozwolona to 85 mp/h i rzadko kto ja przekracza. W europie jak jest to kazdy wie i sie skrzynie grzeja. Mam cadillaca fleetwooda 5.7 lt1 ze skrzynia 4l60e i mam oryginalana chlodnice oleju , wiec uważam ,ze warto.
Z montazem, to podpinasz sie po wymiennik ciepla w chlodnicy
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=146826&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=146827&stc=1
Aisin jak byl montowany chyba w volvo to mial chlodnice, ogolnie w wiekszosci marek montowali chlodnice do tej skrzyni wiec mozesz podpatrzec rozwiazanie na necie.
Kiedyś miałem Ascone z mechaniczną skrzynią automatyczną i miała rurkę w chłodnicy wody a później miałem Senatora z ostatniego wypustu,na rynek skandynawski (wycieraczki refl,webasto i inne bajery) i miała swoją chłodnice skrzyni.Więc coś w tym jest,skoro montowali chłodnice oleju.
Bo aisin jest chlodzony plynem chlodniczym od silnika. Tylko ze faktycznie ponoc czasami nie wyrabia. Z reszta ojciec w merolu tez dolozyl chlodnive oleju asb, tak polecili mu w warsztacie asb
Wszystko zależy od konstrukcji. To że inne mają nie oznacza że ta potrzebuje dodatkowej chłodnicy.
Tak jak z chłodnicą wody. Jedna ma dwa wentylatory a inne jedną. To co? Wszyscy mają teraz wentylator dodawać?
To że czasami aisin się przegrzewa (ale kto tak i na jakiej podstawie stwierdził) to nie oznacza że zła jest konstrukcja. Może zły kierowca??? :) kiedy się przegrzewa??? Jak butujesz na autostradzie przez kilka godzin???? To nie jest normalne. Wtedy to i inne z chłodnicą mogą się przegrzewać. A jeżeli nawet ktoś tak eksploatuje 166 w dieslu że potrzebuje dodatkowej chłodnicy to to auto z innych powodów długo nie pociągnie - nie oszukujmy się.
A jeżeli wszystko jest sprawne to ja nie słyszałem o sytuacjach kiedy by skrzynia się przegrzewała. A tego oznaką jest wejście w tryb awaryjny.
Nie wiem jak w przypadku Alfy, ale np. Volvo, zaleca montaż dodatkowej chłodnicy w samochodach często ciągnących przyczepy lub jeżdżące w terenie górzystym. Mowa oczywiście o skrzyni AW55-50. Więc skoro sam producent samochodów o tym wspomina, to założenie dodatkowego chłodzenia na pewno nie zaszkodzi, a nawet przyczyni się do większej żywotności ASB.
Marek ale ta skrzynie uzywalo chyba ok 6 marek samochodow, z czego chyba 2-3 montowaly seryjnie ta chlodnice. Myslisz ze tak o dodatkowo sobie montowano? Jak robilem skrzynie to majster wspominal zeby uwazac i nie przegrxac skrzyni bo czasami przy butowaniu, kilka sprintow z kich downem potrafia sie zagrzac. Nikt nie kupuje 175km diesla zeby jezszic jak taksowkarz, chyba czasami kazdy wlasciciel diesla przeciagnie go porzadnie.
A to nie wiedziałem że w innych autach z tą skrzynią są chłodnice. To nie można zdublować rozwiązania?
Ale i tak nie słyszałem nigdy o przegrzewaniu się skrzyni w alfie (żadnej).
Co ciekawe, patrząc w Epera, po moim VIN'ie, wychodzi że powinienem mieć chłodnicę. O wymienniku nie ma ani słowa. Żeby założyć chłodnicę to trzeba wywalić wymiennik. Pytanie tylko gdzie ją tam zmieścić.
no wlasnie pewnie mozna zdublowac dlatego podalem zeby kolega poszukal informacji bo z tego co pamietam to w volvo wlasnie byly chlodnice.
Ja słyszałem i trzeba na to uważać. Oczywiście nie przegrzejesz skrzyni jeżdżąc normalnie, ale jak kolesie pojechali max prędkością po autostradzie, to jeden z nich zajechał 4HP20 właśnie przez przegrzanie. Jak długo tak jechali to nie wiem, ale opowieść znam od Nagórskiego, więc prawie z "pierwszej ręki" :)
Tak, np blackalfa. Ale nie czarujmy się że to nie jest prawidłowa eksploatacja. Jadąc w ten sposób to i silnik zaje...sz po dłuższym czasie i to nie oznacza że mu chłodnicy brakuje. Tak więc nie przesadzajcie. Kolega pisze że ma problemy z przegrzewaniem przy normalnej lub dynamiczniejszej jeździe po mieście (przy upałach). To wskazuje na jakiś jego indywidualny problem a nie na wadę skrzyni. Ja nie słyszałem żeby ktoś miał problem z przegrzewaniem w takich czy nawet gorszych warunkach i to bez względu na rodzaj skrzyni. A Wy tu zaraz wypisujecie że faktycznie by się przydała bo jak jedziesz z Poznania do Warszawy na pełnym bucie to się przegrzewa. No bądźcie poważni........
Wiesz akurat miedzy 4hp20 a aisinem jest roznica w psuciu sie, pomijam jiz temat ze uzytkownicy prowadza do ich awarii, ale ogolnie aisin nie jest zbyt udana skrzynia przy montazach z silnikami diesla, ponoc z benzynami swietnie pracuja i sa dobrze zestrojone, natomiast z dieslami jak na standardy lat 2002 w gore nie jest az tak dobrze
wiesz bolid f1 to nie jest ale nie jest to też fiat 125p by jeździć 50 km/h a skrzynia przy upałach się grzeje wykazuje to po podłączeniu do komputera. A ty jeżeli nie chcesz pomóc tylko się wymądrzać to daj sobie spokój z komentarzami bo chłodnice są montowane w tych skrzyniach w innych autach.
Dobrze, juz nie bede :lol: montujcie i to szybko :)
w tym momencie jest juz zamontowana zobaczymy jak sie to będzie spisywać
I gdzie ja zamontowales?
w przyszłym tygodniu dopiero będę miał możliwość przetestowania jak się sprawuje wtedy wrzucę opis montażu i wszystko opisze co i jak
Na pewno przedłużysz żywotność skrzyni obniżając temperaturę. Zaleca się w sumie montować do każdej skrzynia jak śmigasz głównie po mieście w korkach lub w górach czy autostradach.
Zastanawia mnie tylko dlaczego w automacie zaleca się montowanie chłodniczki a w manualu wszyscy maja to w duszy Można powiedzieć że obie skrzynie są użytkowane podobnie więc gdzie tu sens??
Wydaje mi się że to wynika z budowy. W automacie kręci się znacznie więcej :) chociażby konwerter.
Poza tym olej w skrzyni automatycznej nie odpowiada tylko za smarowanie.
Witam.
Pozwolę sobie odświeżyć temat, nie zakładają nowego ;) Jak, dokładnie zamontować tą chłodniczkę oleju do skrzyni Aisin AW55-50 w Alfie 166. Kolega Młody77746, pisał że ma zamontowaną u siebie. Ale Jak ? i nie chodzi mi tu gdzie zamontował radiator, ale jak połączył to ze skrzynią. Jak wiadomo, jest tam wymiennik ciepła "chłodzony" cieczą z silnika. I teraz pytanie, czy dorabiany był adapter zamiast tego wymiennika, czy radiator był traktowany, jako dodatkowa chłodniczka płynu przed wlejściem do wymiennika skrzyni (bo i takie rozwiązania widywałem.
Pozdrawiam
Marek
Tego akurat nie wiem, mam ZF...
ALE
Skoro temat odświeżony, to napiszę tylko (korzystając z tego że mam teraz monitoring temperatury w skrzyni ;) ) że tak jak latem temp. w skrzyni potrafią dochodzić do 100-110 st. tak teraz przy zewnętrznej 0st. na szybkiej trasie temp. na skrzyni to 60, max 65st. Mowa o ZF 4HP20.
Jak widać skrzynie lekko nie mają. O ile olej w silniku zawsze osiąga swoją temp. roboczą tak tutaj zakres pracy jest ogromny.
Panowie nie jestem ekspertem od skrzyń alfy ale moim zdaniem temat prosty wywalić wymienik ciepła wpiac się przewodami zakutymi
metalowymi końcówki dorobić itd i wstawić chłodnice. Wcześniej miałem V8 z skrzynia automatyczna i wyrzucilem wymienik o puściłem przewody jak wyżej. Niestety skrzynia ma naprawdę ciężkie warunki pracy zima lato itd ale jak zadbasz to przelata pół banki :)
Ja mam w moim projekcie dołorzona chłodnice oleju i działa bardzo dobrze nic trudnego wymienik ciepła przerabiasz pod gwinty do zakutych przewodów hydraulicznych + chłodnica oleju i tyle z rzeźbieniem gdzie to zmieścić jakieś 2h roboty o ile wszystko już masz gotowe.