Witam mam pytanko bo niedokońca jestem pewien co to dokładnie jest ta skrzynia Viscodriwe jaka była w najlepszych wersji 164?????
Printable View
Witam mam pytanko bo niedokońca jestem pewien co to dokładnie jest ta skrzynia Viscodriwe jaka była w najlepszych wersji 164?????
to cos tam bylo ze ograniczone tarcie ma ?
nie to blokada obu kół napędowych podczas ruszanoa- przyśpieszenie 2 takich samych alf 164 jedna z tą właśnie skrzynią to ; 7,9 s/100km/h-normalka, a z Visco - to6,8- jest różnica nie , a na mokrym to już poezja jazdy
No dobra ale dokładnie czym sie różni Twoja skrzynia od "zwykłych" montowanych w 164. Chodzi mi o budowę. Czy to jest jakaś skrzynia zautomatyzowana?
satelty regulują przekazanie napędu na półosie i w Visco- jest lepszy stosunek przekazania mocy na koła- skrzynia z zewnątrz niczym sie nie różni
czyli ma szpere :twisted:
si sinior
To chyba dane dla wersji Q4, bo szpera w osce raczej nie za wiele zdziala na jednorodnej nawierzchniCytat:
Napisał Rafał
Jacek, jak to szpera zawiele nie zdziała w oście? Sam masz szperę i nie zaznałeś goryczy nieposiadania LSD :wink: Wystarczy, że w FF lekko skręcisz koła, a stosunek momentu między półosiami się tak zmienia, że wewnętrzne koło mieli. Na śliskim to nie wspomnę, moc ucieka po najmniejszej linii oporu => jedno koło buksuje. Ja u siebie mam problem z trakcją nawet na 4, jak deszcz spadnie, i wtedy nieciekawie się robi.
Tak, ale chodzilo mi o to, ze pomiary przyspieszen sa przeprowadzane raczej w warunkach zblizonych do idealu, czyli na suchej, przyczepnej nawierzchni i z kolami ustawionymi na wprost. Czyli przyczepnosc obu kol jest w sumie jednakowa i szpera tutaj duzo do powiedzenia nie ma, a przynajmniej chyba nie na tyle, zeby az o 1s poprawic czas przyspieszania? Moze chodzilo o roznice w przyspieszeniach z zalaczona szpera centralna w Q4? Jesli w ogole byla tam taka mozliwosc, to rzeczywiscie spiecie napedow z przodu i z tylu moze zdecydowanie poprawic trakcje przy starcie w kazdych warunkach :) .Cytat:
Napisał PietereQ
BTW. Co do mojej szpery to obawiam sie, ze nie dziala :( . No ale po tylu latach to chyba nie ma sie czemu dziwic.
zwródżcie uwage co sie dzieje podczas ruszania- kółeczko podskakuje(przesadzam ) ale mamy moc na kole i siłe tarcia opony któraś z tych sił musi być większa- i teraz o ile przewyższa siłę tarcia otyle jest wiekszy moment mocy- a i mamy skrzynie - problem startów na np. 1/4 mili tkwi nie w mocy autka a właśnie w sposobie przekazania jej na koła- nigdy nie jest 100%.
Każda z opona i 4 kół ma inną przyczepność a Viscodriwe sprzega dwa kółeczkai stąd wieksza moc na koła mówie o dwóch 164 przednionapędowych- SPRADZONE NA 100%- zawsze lepsze przyśpieszenie miała 164 z visco.
[ Dodano: 2006-05-20, 23:01 ]
a do spiecia 4 kół służy ASR
Owszem tutaj sie zgadzam. Nie drazac juz glebiej tematu to w wiekszosci przypadkow roznica pomiedzy napedem na jedno kolo, a na (prawie)2 bedzie zawsze na korzysc tego drugiego. BTW. Jaki jest % spiecia w 164?Cytat:
Napisał Rafał
Cos takiego jak ASR bylo montowane w Q4?Cytat:
Napisał Rafał
nie asr to nazwa póżniejsza- terażniejsza Q4 -jej naped pochodzi bodajże od Stayer-pucha- nie pamiętam na 1005 ale nie jest alfowski w sensie wtnalazku
Nie bardzo rozumiem... napedy, owszem, austriackie, ale z ta nazwa to jak w koncu jest/bylo i co w takim razie oznacza ASR?Cytat:
Napisał Rafał
Anti S.... R.... było coś po niemiecku, system elektroniczny z napędem jako tako nie ma wiele wspólnego odcina gaz przy buksowaniu kół. Q4 to nic innego jak napęd na 4 łapy; w 155Q4 na tylnej osi torsen a na przedniej wisco jakiego typu środkowy dryf nie wiem...
Tak tez myslalem, ASR - Anti Slip Regulation - zmniejsza moc, badz przyhamowuje kola, ale chyba do Q4 nikt tego nie montowal?Cytat:
Napisał PietereQ
w 164 Q4 chyba nie było ale już w crosswagonie jest
[ Dodano: 2006-05-21, 10:13 ]
skrzynia Viscodriwe była tezw Fiacie Croma 2,5 v6
[ Dodano: 2006-05-21, 10:15 ]
mówie o nap na jedną oś - cromy nie było 4x4
a zawieszenie kolega ma regulowane? Poprosiłbym jakieś zdjęcia na forum może do albumu??
Regulowane w sensie utwardzane- reg. twardości zawieszenia- dwie pozycje AUTO I SPORTw auto centralka odbiera sygnały od czujników;
AUTO;
przyspieszenia pionowego umieszczony pod poduszką tylnego siedzenia z boku centralkiel. mierzy drgania samochodu,
czujnik kąta i predkości obrotu koła kierownicy, czujnik hamowaniaw pompie ham.- ciś >20bar,
czujnik predkościomierza-pomory chwilowe
funkcja auto - 3 sposoby działania
1przy predkości do 5 km/h-sztywny
2 przy pr. 5-28km/h - miekki
3 powyzej 28 km /h- rególuje wg czujników-
SPORT;
sztywne zawieszenie
ottto mi chodziło naprawde w 164 było takie max wyposażenie że nawet w 166 nie było tylu opcji dodatkowych. (strasznie lubie 164)
A co do zawieszenia to znajomy miał Lancie Theme z podobnym troszke drogo płacił za amorki tu też takie ceny kosmos?
A i mam pytanko piszesz że Twoja 164 z tą skrzynią i silnikiem miała poniżej 7s do100 a niewiesz ile przypadkiem miała na 1\4mili????
nie mierzyłem profesjonalnie-ale gdzies znajde pomiary ze zlotu w Belgii to napisze
ASR generalnie powiazany jest z ABS i ESP i przyhamowuje kolo ktore buksuje, Visco miala tez Delta HF po 94 r.ten sam silnik co 155 Q4 lecz bez napedu na 4 kola.
Przewaga 164 nad 155 i pochodnymi, to swietna podloga baza dla sztywnego nadwozia w ktorym swietnie sie spisuja mocne silniki i latwiej przenosic duzy moment obr. na kola.
Trafiłeś w sedno!!! 8)