Witam, mam pytanie, podczas sprawdzania oleju na zimnym silniku na bagnecie mam około połowy oleju na bagnecie. Kiedy sprawdzam na silniku dobrze juz rozgrzanym tak po odczekaniu 30-40 minut stan jest max? o co to chodzi? dzieki
Printable View
Witam, mam pytanie, podczas sprawdzania oleju na zimnym silniku na bagnecie mam około połowy oleju na bagnecie. Kiedy sprawdzam na silniku dobrze juz rozgrzanym tak po odczekaniu 30-40 minut stan jest max? o co to chodzi? dzieki
DPF jest ?
nie ma
Zapewne to zjawisko fizyczne zwane rozszerzalnością termiczna ;)
też mi się tak zdaje, ale w takim razie która wartość będzie prawidłowa?
Na zimnym silniku.
Jeżeli silnik był wcześniej włączony, znaczy że się rozgrzał, w innym przypadku pisało by sprawdź poziom oleju na zimnym silniku...
ale też zastanawiam się jak sprawdzać poziom, z rana na zimnym silniku co protegują w ASO u mnie czy po jeździe samochodem hm?
Teraz sprawdzałem w pracy po 3 h postoju max na bagnecie. W nocy samochód stoi na polu przy niskich temp. I wtedy zawsze jest połowa może to ma znaczenie.
Poziomica w rękę i sprawdź, czy faktycznie masz dobre warunki do pomiaru poziomu. Różnica objętości rzędu pół litra wydaje mi się nieco absurdalna.Olej po prostu musi spłynąć w całości, stąd w instrukcji pięć minut na odczekanie.
Dobra bardziej zdaje mi się ze temp wpływa na objętość gdy jest zimno jest gęsty i chyba mniejsza objętość jest jak przy ciepłym.
Racja. Ani slowa. Ale to chyba logiczne ze jak pisze minimum 5 minut po zgaszeniu to nie na zimnym. No chyba, ze wychodzimy z domu rano zapalamy i gasimy auto czekamy 5 minut i sprawdzamy :).
Tez myslalem ze mam problem z DPF. Rano poziom oleju dobre 2cm ponad max. Wymienilem olej i postanowilem pilnowac wypalan. Co ciekawe juz na 2 dzien to samo rano na zimnym 2cm ponad max. Poszukalem troche na forum Opla i okazuje sie ze tam wszyscy tak maja i ze sprawdza sie na cieplym silniku po 5-15 minutach i to jest najbardziej wiarygodne. Sprawdzam u siebie na rozgrzanym silniku po 5 minutach zawsze pokazuje2-3 mm pod max.
http://forum.vectraklub.pl/index.php...u-na-bagnecie/