-
Co moglo paśc?
Witam, mam problem dosc nietypowy ( dla mnie ), mianowicie ostatnio siedzialem w samochodzie z kolegami i nie palilem motora bo nie mialem nigdzie ochoty jechac i sluchalismy muzyki dosc dlugo 2h moze troszke wiecej, i potem probowalem zapalic silnik, nie udalo sie wiec padl akumulator, na drugi dzien naladowalem akumulator i podlaczylem probowalem odpalic i nic (zauwazylem kontrolke od wtryskow oraz Kluczyk CODE) ale postanowilem ze doleje z 2litry beznyny bo to mozliwe ze przez benzyne bo praktycznie wogole jej nie bylo, dolalem 2 litry benzyny i zonk :/ gdy probowalem odpalic rozrusznik dziala ale nie chce odpalic, gdy podnosze maske to w pewnym miejscu jest odglos na to chyba sa przewody nie znam sie jakby prąd słychac (przebicie czy cos), co to moglo sie stac? Czy to imobilliser ? komputer padl? czy co innego ratujcie:(
-
Jkai masz kolego silnik?
na początek spróbuj jeszcze raz odłonczyc akumulator na jakies pare minut i podłoncz spowrotem możliwe ze wystarczy zresetowa kompa i będzie okej...
-
To masz problem z immo tak się dzieje czasem po odpięciu akumulatora.
-
silnik 1.6 16v t.spark 1997r. probowalem z odlanczaniem i podlanczaniem akumulatora i lipa, dalej to samo, a co jesli mam problemy z immo? co zrobic? jakies rady? ratujcie :(
-
Z tego co pamiętam jest karta z kodem który się wprowadza pedałem gazu czy jakoś tak.
-
no mam posiadam taka karte, ma ktos moze pojecie jak to sie robi?
-
Chyba najprościej będzie podpiąć go pod komputer i usunąć błąd alfa code.
-
ale jak podepne jesli auto stoi mi na parkingu a serwis jest pare kilometrow od parkingu, a auta nie mam jak dowiesc, a holowac to jest troche roboty, nikt nie spotkal sie z tym jak sie kody pedalem gazu wpisuje?
Edit:
po raz kolejny napisze, wg instrukcji znalezionej na tej stronie ->FORUM Alfa Romeo Club Polska - klub fanów Alfy Romeo :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: forum, wymiana informacji między użytkownikami, podazalem i wszystko ok, odpalilem samochod, ale najgorsze to to ze tylko go moge odpalic, ale Alfa Code nie znika, co do tego złego, czy stukanie pod maska moze byc oznaka wariatora? nie to koszmar co z moim samochodem sie dzieje...pomocy a co jeszcze zauwazylem ze wskazowka z obr. stala powyzej 1000tys obrotow a potem spadla ponizej tysiaca:/ co jest grane?
-
Witam. mialem podobny problem z alfacode kiedys, jak masz drugi kluczyk to sprobuj drugim kluczykiem odpalic, u mnie 2 razy pomoglo
-
-
Jeśli próba odłączenia akumulatora nie pomaga (miałem taki problem spróbuj tylko dotknąć klemę plusa na sekundę odłączyć i podłączyć na dobre mi pomogło) jeśli drugi kluczyk też nie załapie to ściągnij instrukcje obsługi do 145\ 146 tam jest opisane jak wprowadzić ten kod z karty. Kontrolka wtrysku nie mam pojęcia czemu się świeci, ale u mnie też się świeci choć błędów nie ma żadnych na komputerze.
-
wiec tak, kluczykiem drugim probowalem, na marne, co wg Ciebie Konrado moze dac nowy akumulator? no wiec crazyqs znalazlem na internecie FORUM Alfa Romeo Club Polska - klub fanów Alfy Romeo :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: forum, wymiana informacji między użytkownikami, , podazylem zgodnie z instrukcja i jest tak, odpale auto ale kontrolka od Alfa Code nie gasnie, zgasze auto i chce znow odpalic i znow zonk, poniewaz znow musialbym wprowadzic wg instrukcji kod, hmm jakies pomysly?
-
sprawdź sobie czy nie masz spalonego bezpiecznika w skrzynce bezpieczników pod maską, tam znajduje się taki duży zielony bezpiecznik - 30 AMPER, jeśli jest przepalony powodem może być zwarcie kabla cewki zapłonowej (zbyt mocno skręcona maskownica), miałem u siebie takli przypadek, dokładnie jak opisujesz
-
i sugerujesz iz moze to byc jedynie kwestia wymiany bezpiecznika?
-
tak ale konieczne jest ściągnięcie maskownicy z silnika i dostanie się do cewek, odwróć obudowę i szukaj wyraźnie jasnego śladu metalu, następnie trzeba odszukać kabel i zaizolować, ja u siebie osłoniłem kable paskiem gumy z dętki, z tego co mi wiadomo jeśli bezpiecznik jest cały i nie ma zwarcia na kablach, przyczyną może być też wyskakujący kod immobilizera
-
a bezpieczniki czasem nie sa pod maska pod takim malutkim pudeleczkiem? sorki ja za dobrze sie nie znam takze nie zloscie sie :) a 77alfisti duzo jest przy tym roboty?
-
o ile mnie skleroza nie myli to w wolnym tempie 40 min. bezpiecznika szukaj w okolicach podszybia, może być zakryty malutkim czarnym pudełeczkiem
-
czyli pierwsze sprawdzic bezpiecznik czy nie jest przepalony, a gdy bedzie to pod maskownica silnika szukac kabla ?
-
Odpalenie samochodu za pomocą kodu służy dojechaniu do serwisu i usunięciu usterki. O ile dobrze pamiętam to chyba jest bezpiecznik od imo.
-
Czyli sugerujesz ze jednak to bedzie przepalony bezpiecznik od immo? jesli tak to mam pytanie, czy bezpiecznik wymienic mozna tam -> Image-Share.com - Free hosting of photos and images. :: Look at the picture na rysunku jest podpisane bezpie, a mam pytanie, gdy przekrecam kluczyc do pozycji MAR to w miejscu drugim gdzie zaznaczylem slysze jakby przebicie czy jak to nazwac pradjakby syczal
-
bezpiecznika szukaj w tej skrzyneczce czarnej gdzie na fotce zaznaczyłeś bezpieczniki, tam gdzie zaznaczyłeś większym czerwonym kółkiem jest listwa wtryskowa, i masz tam podłączone zasilanie wtrysków, zdejmij maskownice tą na której masz napis 16V TWIN SPARK, tam jest sześć śrub, pod nią znajduje się zasilanie cewek zapłonowych, zacznij od bezpiecznika i od zdjęcia pokrywy, jak będziesz przykręcał pokrywę nie ciągnij śrub na żywca bo pęknie pokrywa szczególnie zewnętrzne śruby, jest tam dość skromnie materiału,
acha bezpiecznik będzie sporych rozmiarów ok. 3 - 3.5 cm x 2 - 2.5
-
Jeśli pali się kontrolka immo to ja bym zaczął od sprawdzenia połączenia końcówki antenki do puszki immo. Nie wiem jak jest w 145, ale w 156 puszka immo jest głęboko pod kolanami kierowcy. Znajdź u siebie wtyczkę wchodzącą do tej puszki i wypnij ją, przesmaruj jakimś środkiem do elektryki i wepnij z powrotem. Jak nie wiesz gdzie szukać to dojdziesz po przewodzie antenki od stacyjki.
-
wiec tak, sproboje ale wole upewnic sobie , nie zloscie sie ze tyle pytan zadaje ale ja malo sie znam i neichce nic zepsuc ani nic, wiec o te sruby chodzi ? http://img528.imageshack.us/img528/7186/dsc00588.jpg
a z ta stacyjka to dokladnie jak mam probowac szukac jesli moglbys mi powiedziec bylbym wdzieczny serdecznie :)?
-
Jak zdejmiesz osłonę kolumny kierownicy to wokół stacyjki powinien być pierścień, od tego pierścienia odchodzi przewód do puszki immo.
-
a jak ta oslone sciagnac? bo ja neichce czegos zepsuc albo cos ? 77alfisti jak z ta pokrywa od silnika?
-
odkręcasz śruby które zaznaczyłeś na focie, klucz imbusowy 5-ka lub 6-ka, i zwyczajne podnosisz ją do góry, osłona trzyma się tylko i wyłącznie na śrubach,
-
a potem co poszukac mam pod ta pokrywa ? to gdzies gleboko bedzie?
-
jak podniesiesz pokrywę zaraz pod nią na wierzchu masz wiązkę przewodów, jak już Ci pisałęm odwróć pokrywę i szukaj wyraźnie jaśniejszych śladów czystego metalu, u mnie obudowa przetarła kabel i robiło się zwarcie z dokładnie takimi samymi objawami co u Ciebie, potem dokładnie musisz oglądać kable i szukać wytartych pancerzy,
-
hmm i to przez to moze byc slychac po przekreceniu kluczyka w kabinie auta z deski rozdzielczej tak jakby prad, i pod maska w tym miejscu ktorym ci opisywalem? dziwne bo kurde wtedy kiedy wlasnie z tym immo zaczol sie problem to i z tym tez :/
-
raczej nie powinno być słychać trzeszczenia prądu, w moim przypadku świeciły się kontrolki wtrysku i immo ciągle rozrusznik kręcił jak wściekły a nie paliła wcale, i w moim przypadku było to spowodowane zwarciem, wiesz musisz od czegoś zacząć i krok po kroku wyeliminować przyczyny, inaczej do niczego nie dojdziesz, może to być też to co pisał tu któryś z kolegów że trzeba dostać się do instalacji pod kierownicą i szukać po kablach od immo