Witam nie chce kupic czegos nieodpowiedniego wiec profilaktycznie zapytam czy te klocki beda pasowac do mojej Ali ?
http://allegro.pl/trw-klocki-hamulco...726024893.html
Printable View
Witam nie chce kupic czegos nieodpowiedniego wiec profilaktycznie zapytam czy te klocki beda pasowac do mojej Ali ?
http://allegro.pl/trw-klocki-hamulco...726024893.html
Pasować będą. Jednak jak dla mnie to kupno kota w worku. W takiej cenie mogą, choć oczywiście nie muszą, piszczeć, szybko i nierówno się zdzierać, przez co pogarszając jakość hamowania.
Pasta do klocków i nie powinny piszczeć, o ile to trw.
czyli trw nie bardzo ? za tanio ?
Ja tego nie powiedziałem. Nie orientuje się w cenach ale skoro za komplet na przód dobrej firmy komplet za 400zł klocki i tarcze idzie wyrwać czyli i ta cena realna.
za tanio haha... - też mi argument.Zadziwiające jakich argumentów niektórzy używają.Owszem cena bywa często powiązana z jakością produktu ale na pewno nie jest jego bezwzględnym wyznacznikiem.Jak ktoś natomiast nie miał do czynienia z danym producentem lub produktem to lepiej niech po prostu się nie wypowiada na jego temat bo wprowadza niepotrzebny zamęt.Idąc tym tropem wystarczyło by wyszukać najdroższe klocki na rynku i je kupić bo przecież muszą być najlepsze jak takie drogie :laugh:
Nikt nie mówi o cenie jako jedynym wyznaczniki, ale skoro nie można czegoś ocenić organoleptycznie, można czasem przyjąć że w Polsce nie ma okazji i na okazji można się przejechać.
nie chodzi mi o to ze musza byc najdrozsze. po prostu wyczytalem na forum ze trw beda dobre a ze drozsze od zwyklych no to trudno ale tu kolega wyzej mnie troche zmylil bo napisal ,,,,Jednak jak dla mnie to kupno kota w worku. W takiej cenie mogą, choć oczywiście nie muszą, piszczeć, szybko i nierówno się zdzierać, przez co pogarszając jakość hamowania.,,,, tak ze wyniklo mi z tego ze sa wedlug niego za tanie i jakies lipne lub lipna aukcja czy cos, choc po szukaniu na allegro po tych markach dobrych ktore polecacie na forum to ceny wlasnie takie sa a on pisze ze kupno kota w worku tak ze sie zaplatalem...
No właśnie to miałem na myśli pisząc o wprowadzaniu niepotrzebnego zamętu - gdyby michal.115 napisał , że miał do czynienia i nie poleca to nie ma sprawy ale jeśli nie używał , a na dodatek jak się wydaje nie do końca jest zorientowany jakie klocki i w jakiej cenie są godne polecenia to po co odradzać ?
Cena jak na te konkretne TRW dobra, ale nie rażąco niska. Sprzedawca ma 100% pozytywów, więc powinno być OK. TRW jako marka też godna polecenia.
no i o takie konkretne odpowiedzi obeznanych w temacie mi wlasnie chodzilo dzieki :)
Przepraszam bardzo, ale nie napisałem "na pewno będą piszczeć, szybko się zdzierać". Napisałem "W takiej cenie mogą, choć oczywiście nie muszą", więc gdzie tu masz sugerowanie się tylko i wyłącznie wyznacznikiem cena do jakości? Nieraz i tanie okazuje się dobre. A dlaczego? bardzo prosta odpowiedź. W chińskich fabrykach, które produkują dla różnych firm jednocześnie, w tym i tych najlepszych, są klasy jakości. Fabryka od każdej firmy dostaje wymóg jakości, że dany parametr może odbiegać tyle a tyle od rzeczywistości, jeśli odbiega, nie mogą przykleić na ten produkt znaczka, np. Brembo. Jednak produkt jest ogólnie dobry, nie spełnił jedynie jakiegoś mało znaczącego dla bezpieczeństwa wymogu (np. mieszanka ma o 3% za dużo jakiegoś składnika), to przecież nie wyrzucą go do śmieci, a sprzedadzą innej firmie, która ma mniejsze wymogi jakościowe, przez co cena jest niższa. Dlatego w przypadku tanich produktów idzie wyrwać perełki, ale idzie wyrwać też nic nie warte rzeczy. O tym kolego Tigre zapomniałeś.
Ja o tym nie zapomniałem - wręcz przeciwnie - właśnie chodziło mi o to , że niższa cena może oznaczać to co napisałeś powyżej - produkt może nie spełniać np. surowych norm ekologicznych jakiejś firmy a inna jest pod tym względem mniej wybredna co sprawia , że produkt bywa tańszy i czasem nawet lepszy a nie gorszy.Dlatego właśnie uważam , że polecać lub odradzać powinny osoby które miały z danym produktem do czynienia a nie tylko sugerują się ceną.
Nie powiem, że źle mówisz, jednak Twoja teoria ma pewną wadę. W przypadku drogich produktów, znanych marek, gdy ktoś zainwestuje z 400zł na (pozostańmy przy hamulach) dobry zestaw Brembo, jest świadomy wyboru określonej, popularnej firmy, której stosunkowo łatwo może znaleźć potencjalnych użytkowników (bo przecież Brembo jest świetne. Znajomy, znajomego, znajomego ma takie w aucie. Są tak świetne, że sołtys ubił świnię, a proboszcz odprawił mszę ku czci Passata z Brembo). Ale niestety większość ludzi idzie do sklepu, prosi sprzedawce (potrzebuję zaciski do Alfy 147, 1.6, 120KM), odbiera towar, nie zwracając uwagi, co to za firma (coś tam napisane... nie znam firmy, pewnie chińskie, jak wszystko w dzisiejszych czasach) i idzie zakładać nowiutkie zaciski to auta, po 3 dniach zapominając, co to była za firma. Mogę się założyć, że wiele osób jeździ na tych zaciskach, albo przynajmniej z tej samej fabryki, ale po prostu o tym nie wie. Dlatego jestem praktycznie pewien, że nikt nie napisze "bierz, są dobre, w tej cenie nic lepszego nie kupisz" i w związku z tym napisałem formułkę, do której się przyczepiłeś (dobrze, bo przynajmniej jest z kim podyskutować :) )
W tym momencie muszę Ci przyznać rację - wiele osób rzeczywiście nie zaprząta sobie głowy pamiętaniem takich drobiazgów jak marka klocków hamulcowych ;)
Ja należę jednak do ludzi którzy zapamiętują takie rzeczy i nieraz już korzystałem z powodzeniem z mało znanych produktów w przyzwoitej jakości oszczędzając przy tym często parę zł.Jak w każdej dziedzinie jednak - nic nie zastąpi zdrowego rozsądku.