Przeglądałem dziś fotki 159 i zauważyłem że pokrywa zaworów wygląda tak jakby byłby pod nią łańcuch rozrządu i tu moje pytanie czy benzynowe silniki są napędzane łańcuchem czy paskiem bo nic nie moge znależć na ten temat
Printable View
Przeglądałem dziś fotki 159 i zauważyłem że pokrywa zaworów wygląda tak jakby byłby pod nią łańcuch rozrządu i tu moje pytanie czy benzynowe silniki są napędzane łańcuchem czy paskiem bo nic nie moge znależć na ten temat
Patrzyłem w ePerze i 1.9 i 2.2 mają łańcuch. Co do 1.8 i 3.2 to wydaje mi się, że pasek. Znalazłem coś takiego jak pasek napędowy, to chyba to samo co pasek rozrządu, tak mi się przynajmniej wydaje.
ok dzieki tak własnie mi sie wydawało, że 1.9 i 2.2 mają łańcuch
1.9 JTDm ma łańcuch? A 2.4 JTDm ?
Cholera... to czemu ja mam jeszcze pasek :(
Wszystkie JTDM-y są na paskach , benzynki 1.9 2.2 i 3.2 na łańcuchach.Pzdr
Hmmm, to 3.2 też ma łańcuch?
Masz rację. Nie wiem dlaczego nie znalazłem tego w ePerze. Znalazłem za to coś takiego:
Fiat Auto Poland - Serwis Prasowy - Informacje prasowe
Nie czytałem wszystkiego ale ładnie opisali silniki stosowane w 159'kach.
Pozdr,
P
Witam ,czy ktoś z posiadaczy wymieniał juz pasek w 2,4 JTDm? Zamirzam kupić takie cudo ale wtakim programie dla mechaników ktoś napisał że niema możliwości wymiany paska bez wyjęcia silnika ,czy to prawda?
Wymieniałem niedawno. Budowa rozrządu w 2,4 JTDM prosta jak budowa cepa. Przy wymianie trzeba sobie pomóc podnosząc i opuszczając silnik (odkręcasz mocowanie koło zbiornika płynu wspomagania), żeby wyjąć śruby pokrywy rozrządu, która jednocześnie robi za element mocowania silnika. Wszystko do ogarnięcia w krótkim czasie. Porąbana jest tylko wymiana krótkiego paska wielorwokowego i trochę mi zajęło, zanim doszedłem o co chodzi, bo nie myślałem że ktoś to tak banalnie prosto i śmiesznie wymyślił.
To mnie uspokoiliście,bardzo sie ciesze:)