tak jak w temacie chce kupic swiece i nie wiem jakie ....
te czy te które lepsze???
Printable View
dedykowane czyli platynówki ngk cena ok 500zł
Platynowe - na 100tys km masz spokój ze świecami.
Ale jeśli nie masz nic przeciwko częstszej wymianie/mało jeździsz to niekoniecznie muszą być platynowe. Tu szeroko temat rozpisany:
http://alfaclub.pl/forum/viewtopic.p...5d4f48f9968e77
500 złotych? Ja płaciłem za te małe 240 a za duże 204 złote.
Ja kupiłem 3 elektrodowe firmy NGK, komplet 8szt. za 125zł z przesyłką 150zł. Wpisz sobie na allegro, a na pewno je znajdziesz. :) I jestem bardzo zadowolony, duża różnica. I sporo pieniędzy zaoszczędzone. Polecam części z allegro, bo są dużo tańsze. W sklepach sami zdziercy :)
Jakie masz symbole - oznaczenia świec, które kupiłeś ?
Świece za 150zl które się zmienia 3 razy częściej jak te platynowe,i nie przekonuj mnie nawet ze jest inaczej wiem to przetestowane i przerabiane w parunastu wozach. Faktycznie oszczędziłeś a ludzie w sklepach to wyzyskiwacze.
Reasumując zakładasz platynówki i zapominasz nadługo prawdopodobnie część z was zdazy wóz sprzedać nim zblizy się czas ich wymiany.
albo irydowe... jeszcze lepsze :)
Te z allegro za 150 nie mają nawet podanych symboli w opisie aukcji, więc diabli wiedzą co to jest tak naprawdę.Jeśli nie platynowe , to przynajmniej ze sklepu przyzwoitego czy hurtowni, a nie z allegro, i z tych podanych przeze mnie w linku w dyskusji na alfaclub.pl (ciepłota, ilość elektrod itd.) . Zapytałem z ciekawości o symbole tych tanich z allegro , jakieś kompletnie nie pasujące do oznaczeń NGK gość mi przysłał (23256 , 555885 - ??? NGK inaczej oznacza świece np. BKR6EKC )Jest jedna zaleta dodatkowa nieplatynowych - w TSach dość często puszcza uszczelka pod deklem , i to taka wewnętrzna część wokół świecy, wtedy leje się do jej gniazda. Częściej zmieniając można wcześniej to wychwycić.
Powiem, tak - właśnie kupiłem komplet "takich" świec i przewodów - dałem poniżej 400zł za całośc - auto szarpało, nie miało mocy, do tego kable miały przebicia po 3 miesiącach - musiałem kupić ponownie tym razem bez oszczędności, wybrałem Beru , przewody i świece platynowe 4 i 2 elektrodowe - wszystkie problemy zniknęły, szkoda tylko ,że na ngk straciłem 4 stówki: decyzja należy do was ...
Ja (zresztą nie tylko ja) kupiłem zwykłe (nie platynowe) NGK. Zapłaciłem 100-150zł. Nawet jeśli mam je wymieniać 3x częściej niż platynowe to nie będę płakał. Zaznaczam że alfa raczej dużo nie jeździ. Gdybym kręcił kilkadziesiąt tysi rocznie to wskoczyły by platynowe. Z drugiej strony kto kupuje teesa żeby tyle jeździć? :P
Więc mamy wniosek - nie kupować świec z allegro najtańszych, a już na pewno nie takich które są nijak nie oznaczone.W mojej 1,6TS od coś około 20tys jeżdżą NGK BKR6EKC + NGK CR7EKCI mają się świetnie one jak i silnik. I te konkretne świece (a nie "jakieś ngk") z czystym sumieniem mogę polecić z doświadczenia, silnik chodzi kompletnie bez najmniejszych różnic w porównaniu z platynowymi .
Tu jest dość dobry temat o świecach: http://www.forum.alfaholicy.org/145_...146_155_a.html
Dajcie sobie spokój ze świecami NGK. Przecież to straciło jakość już dawno. Ktoś wierzy w bzdury o kilku iskrach na raz w świecy elektrodowej?
Tylko japońskie Denso albo amerykańskie SplitFire.
Irydowe i platynowe wkładałem do motocykli klientom. Różnica w spalaniu i osiągach była tak mała, że pomijalna. Nie należy zapominać, że z wiekiem w świecy przestrzeń pomiędzy izolatorem a jego obudową oraz izolatorem i elektrodą środkową się powiększa co skutkuje słabszą iskrą, przedmuchami itd. Świece co pewien czas trzeba sprawdzać optycznie oraz fizycznie poprzez pomiar luzu pomiędzy elektrodami. Z czasem pojawiaja się pęknięcia izolatora w komorze spalania, które też osłabiają iskrę (mikro przeskoki znajdują się wewnątrz świecy).
Świece tylko od sprawdzonych sprzedawców lub z hurtowni, gdzie jest duży ruch. Lepiej wydać więcej niż w internecie i mieć pewność.
Z doświadczenia bkr6ekc i cr7ekc
Wysłane z mojego MT15i za pomocą Tapatalk
Popieram Darka. Jedyny pakiet swiec ktory w miare chodzi w TS. Inne tez dzialaja ale slychac ze czasem powypadaja zaplony.
Ja nie testowalem innych swiec niz NGK I Championy.
Championy to badziew(kiedys byly dobre), a z NGK sprawdzalem pare opcji I powyzsza jest najbardziej blisko platynowej. Chociaz na platynie I tak silnik chodzi lepiej :)
Platyna to tylko dłużej,nic więcej,jak by ktoś ruszył wszystkie połączenia między cewkami a kablami i wyczyścil to odkrywa nowe doznania bez wymiany przeplywomierza
Wysłane z mojego MT15i za pomocą Tapatalk
Świece NGK cieszą sie sporą popularnością no i są zalecane do Alfy więc coś musi w tym być, szczególnie że nawet tutaj na forum zbierają pozytywne opinie, poza tym cena mówi sama za siebie. Co prawda nie zawsze droższe znaczy lepsze, ale różnica nawet kilkudziesięciu złotych musi z czegoś wynikać. Nie jestem do końca pewny ilu konny jest silnik w Twojej 156 ale tutaj są do 2.0 Twin Spark 155 KM http://www.iparts.pl/auto-czesci/swi...19-100151.html ale do 150 KM też znajdziesz - zarówno te krótsze jak i dłuższe.
A może ktoś coś napisać na temat świec irydowych?
Powoli muszę znowu u siebie świece wymienić i mechanik mi je proponuje. Do LPG podobno szczególnie polecane. No ale cena sporo wyższa jak zwykłych NGK które zwykle zakładam.
Za 8 szt. prawie 400zł. Warto?
Świece platynowe potrafią wytrzymać przebiegi rzędu 35-45 tysięcy kilometrów, irydowe 80-130 tysięcy kilometrów, przy czym zwykłych świec zapłonowych z miedzianą elektrodą wymianę zaleca się co 10-15 tysięcy km. Bardzo często wybieranymi świecami zapłonowymi przez Naszych klientów posiadających samochody marki Alfa Romeo, są firmy NGK, BOSCH oraz ostatnio Denso. Całą ofertę dla marki znaleźć można na stronie http://www.iparts.pl/czesci-samochod...,100151-2.html.
Twin Spark CR7EKC I BKR6EKC i szkoda kasy na denso i Boscha ale jak kto woli, pamiętajcie że musi być świecą z rezystorem jeśli np kupujecie coś całkiem taniego za 100 zł 8 szt
Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
zdecydowanie NGK, kiedyś miałem w swojej 147 założone świece Brisk i też dawały radę
pozdr.,
t.
Ja jeżdżę obecnie duże Denso Twin Tip (http://www.denso-am.pl/produkty/auto...we/niklowe-tt/), małe championy chodzi idealnie w każdych warunkach.
Szczerze polecam Briski z serii Silver. Zrobiłem 100 tys. km na dwóch kompletach.
Wymieniłem komplet na jedne z najtańszych ngk z allegro (ok 100zł) jednoelektrodowych i autko śmiga jak trzeba.
W tamtym okresie słyszałem od kogoś (nie mającego alfy) że świece są drogie (pewnie miał na myśli irydowe oryginały z ceną sklepową czyli ok 500zł)
Przy moich przebiegach to 20-30tyś km to przejadę w kilka dobrych lat.
Zapytam o "duże" świece do 2.0 ts
W tej chwili są BKR6EKPA - ale nadszedł czas ich wymiany.
Co sądzicie o pomyśle wymiany na:
PFR6B (platyna, te same wymiary i ciepłota - tylko jedna elektroda zamiast dwóch (no niby wg instrukcji to taka powinna być)) albo
BKR6EQUP (platyna, te same wymiary i ciepłota - tylko że 4 (właśnie aż 4) elektrody zamiast dwóch)
Pytam bo to też platyny (czyli wymiana co 100 tys) a cena połowę niższa niż BKR6EKPA
(a może kupić BKR6EQUP i upitolić po 2 elektrody z każdej?) ;-)
Czy ilość elektrod bocznych ma aż takie znaczenie, nawet w samochodach gdzie są dedykowane tylko świece z dwoma elektrodami bocznymi? W JTS na jałowym są zadawane dwa zapłony kolejno po sobie, ale jak sprawdzałam na przebiegach cewek to one się dokonują niezależnie od ilości elektrod bocznych na świecy. Jak świeca pokrywa się nalotem to zwykle dotyczy to obu, a osobiście nigdy nie doświadczyłam wypadania zapłonu związanego z brakiem iskry... Dlatego w sumie też nie wiem, ale może to aż takiego znaczenie nie ma?
Nadszedł i czas na moje świece i w związku z tym kilka pytań i prośba o krótkie podsumowanie.
Czy BKR6EKC i CR7EKC to nadal najlepsze i najbardziej polecane rozwiązanie?
Jedna czy dwie elektrody (biorąc pod uwagę instalację lpg)? Podobno to pierwsze rozwiązanie powinno okazać się lepsze...
"Zdziwione oczy" Sprzedawców, gdy pytam o CR7EKC; "jak to, Panie, przecież ma być PMR7A, a nie świeca do motocykla"...
Będę wdzięczny za pomoc!
Ja juz drugi raz kupilam na allegro z ngk. Tez mam gaz :) http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/01/207.jpg
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
Dobrze widzę, że te zwykłe ngk od mojej ostatniej wymiany podrożały ze 2x?
Macie symbole platynówek (może te potaniały ;))
Jeździ ktoś na takim http://motodelta.pl/swiece-zaplonowe...zt-,76,69.html komplecie?
Podejrzewam, że to jest to samo https://www.autosklep24.pl/pl/p/Swie...l-8-szt/11255Z
Zakupiłem NGK BKR6EKC oraz CR7E ( nakrętki przełożyłem ze starych) i jest wszystko ok wg mnie całkiem rozsądna alternatywa platyny
Może ktoś z Was będzie zainteresowany
Na Autosklep24 jest wyprzedaż magazynu z rabatem -40%
Oryginalne świece platynowe (małe/cienkie) można kupić po 29 zł szt
https://www.autosklep24.pl/pl_PL/p/S...6?preview=true
Wystarczy użyć kodu JW2019 w koszyku
Promocja trwa do soboty włącznie