Co myślicie o tych żarówkach do Alfy 147? Mają sens? Czy lepiej standardowe?
Printable View
Co myślicie o tych żarówkach do Alfy 147? Mają sens? Czy lepiej standardowe?
Mam założone "blue coś tam" za grosze i o wiele lepiej widzę przy takiej mrzawce jak dziś. Nie są żółtawe tylko jasno niebieskie światło dają. Napewno droższe jak Philips Osram będą miały homologację, a w tych moich jest tylko znak E i napis "przeznaczenie do sam.osob". Komplet kupiłem za 30zł w mrowce i mi wystarczy. Napewno mogę stwierdzić że blue takie czy takie są o wiele lepsze niż zwykłe. Może i tani krzak ale kumpel miał te same w Alfie 156 przez pół roku i bez problemów.
wysłane z mt11
A nie jest to powszechnie uznawane jako symbol wiochy? :D Bo wiadomo, białe światło to głównie posiadają xenony a to takie na siłę w sumie. I jak wtedy z pozycyjnymi, też ultra blue czy zostawić standardowe?
Myślę, że białe żarówki są okej, mogą poprawić wygląd samochodu a posiadają homologację i są bezpieczne w użytkowaniu. Większą wiochą jest wg mnie zakładanie pseudo ksenonów za 100zł, nie dostosowywując do tego celu instalacji, spryskiwaczy i kloszów.
Właśnie xenony bardzo mi się podobają, a że nie chcę dokładać do samochodu nie wiem ile pieniędzy na coś co w sumie nie jest bardzo potrzebne to znalazłem takie żarówki. Dodatkowo opinie mówią, że takie żarówki poprawiają znacząco widoczność na drodze.
Dobre są te Philips Blue Vision Ultra, czy coś innego polecacie? Nie są one bardzo niebieskie? Bo denerwują mnie te żółte standardowe żarówki :D W ogóle w Alfach 147 po lifcie W5W to są pozycje? Bo do każdych H7 dodają w komplecie te W5W
Michał .....
Zgadzam się. Pseudo xenony nie pasują. Pozatym oslepiają.
Do tegoH7 wymienić postojowe na bax9s blue lub na LED CAN z stabilizatorem napięcia.
wysłane z mt11
Te led z allegro bardzo dobrze wyglądały w kloszu od 147 ale krótko je miałem bo bez stabilizatora i zaczęły mrugać.
wysłane z mt11
A co powiecie konkretnie o tym zestawie? Warto wymieniać?
http://allegro.pl/zarowki-philips-h7...800142164.html
Ja wolę Philips X-TremeVision. Niedawno wyszły nowe +130%. Pozycyjne w mojej 147 FL to H6W firmy Narva i świecą na biało, dobrze komponują się z tymi Philipsami. W starym samochodzie te żarówki w wersji H4 +100% wytrzymały 3 lata i auto poszło z nimi do sprzedania. Na rok robię ok. 10 000km. H7 ponoć wytrzymują mniej, zobaczymy jak będzie :) Osobiście wolę dać troszkę pieniążków, niż wkurzać się, że nic nie widać podczas deszczu. Na tanich żarówkach często musiałem odpalać długie światła na nieoświetlonej drodze bo rowerzyści lubią zabawę w chowanego. Sam jeżdżę często na rowerze i nie pojmuję takiego zachowania... no ale tak zachowują się chyba tylko Ci, którzy nigdy nie mieli prawa jazdy i nie wiedzą jak to wygląda z perspektywy kierowcy samochodu na nieoświetlonej drodze.
Wszystko zaley jakie i jak, zwykłych 35W HID-ów nie da się założyć zgodnie z prawem.
1 system czyszczenia lamp - powiedzmy że zamotujesz spryskiwacze ale powinny być one wysokociśnieniowe żeby faktycznie coś czyściły a nie jako sztuka pryskały
2 lampa powinna posiadać homologację na xenon (np. DC), a wtedy na soczewce jest inne odcięcie światła
3 ma być system samo-poziomowania się lamp czego nie da się od tak przeskoczyć
Teraz istnieją nowe 25W xenony do których nie trzeba mięć spryskiwaczy i samo-poziomowania (o ile dobrze pamiętam) z tym że lampa w której jest taki xenon zamontowany ma mieć stosowną homologację.
Osobiście jeździłem autem (nie alfą) z Hidami 8000K, potem 6000K, przyznam że świeciły bardzo dobrze gdy było sucho, dobrze ustawione raczej nikogo nie raziły, jednak jak był mokry asfalt to przy 8000K nic nie widziałem na drodze. Przy 6000K było trochę lepiej (nie bez powodu auta w rocznikach 1999 - 2006 miały montowane fabrycznie 4300K i to one dają białe światło), ale męczył mnie np jadąć po wiochach z latarniami brak widocznej odczuwalnej granicy światła. Dodam że po 5 latach w lampy poszły do wymiany bo soczewki się wypaliły i nic nie bylo widać. Fabryczne xenony sa ok, ale wszystkie inne, Hidy czy żarówki z gazem xenonem według mnie nie zdają egzaminu
Dlatego polecam zwykłe tanie żarówki.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2014/12/33.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2014/12/34.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2014/12/35.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2014/12/36.jpg
wysłane z mt11
Dodano po 2 minutes:
Wsadzone żółte postojówki.
wysłane z mt11
Im zimniejsze światło (bardziej niebieskie), tym gorsza widoczność na mokrej nawierzchni. Dlatego mój wybór padł na X-TremeVision (błędnie X-Treme Vision - ale sklepy internetowe lepiej wyszukują po nazwie ze spacją). X-TremeVision dają białe światło, mi podchodzą bardzo dobrze, ale w porównianiu z BlueVision będą wydawały się żółciejsze.
Czyli zamiana standardowych chińskich ze stacji na XtremeVision ma sens? Chodzi mi o biały kolor ale też nie niebieski
Tak, ma bardzo duży sens :) Oczywiście tanie żarówki też potrafią być dobre, np. Narva za 11zł za sztukę, ale wymiana takich na te X-treme robi ogromną różnicę. Wiem to z doświadczenia i warto również poczytać sobie testy żarówek. Konkurują z nimi też żarówki Osram i nie ma co się gryźć które lepsze. Po prostu są bardzo dobre, a które sobie wybierzesz to już Twoja sprawa ;) x-treme, blue, czy jakieś osramy podobne cenowo. Ja Tobie polecam te Philipsy X-Treme no ponieważ nie zawiodłem się na nich, są białe i robią ogromną różnicę w jeździe podczas deszczu w porównaniu ze zwykłymi żarówkami. Kiedyś kupiłem Philips NightGuide, ale tutaj już barwa była żółta, ale właśnie po to, aby dobrze świeciły w nocy, na mokrym i nie oślepiały kierowców. Kiedyś kiedyś kiedyś dałem się namówić na zakup "niebieskich z auchana za dychę" :D Na przeglądzie facet prosił mnie abym je wyrzucił jeśli zależy mi na dobrej regulacji reflektorów, bo nie mógł ich wyregulować, powstawała smuga zamiast linii.
Dzięki, aczkolwiek nie ukrywam, że zmieniam je głównie przez to jak wyglądają z zewnątrz - te obecne żółte mnie przerażają a bardzo mi się podobają białe xenony we wszystkich nowych Audi czy BMW. Więc myślę, że takie bardziej białe niż niebieskie Xtremy powinny być lepsze od typowo niebieskich Ultra Blue, bo jednak xenony bardziej podchodzą pod biały niż niebieski. Zgodzicie się?
Ja nie dawno wymieniłem zarowki na Osram Cool Blue Hyper, swieca ladnie na bialo, w nocy również swieca bardzo fajnie, nie testowałem ich jeszcze w czasie opadow ale poki co jestem zadowolony.
Te wszystkie żarówki posiadają homologację? Nie będzie problemu przy spotkaniu z policją czy przeglądzie? A tak patrząc na firmę to która lepsza, Osram czy Philips? Pod kątem żarówek oczywiście.
Tak jak mówiłem, przy takim pytaniu zacznie się wojna. Philips i Osram konkurują ze sobą i tyle. Tutaj masz test żarówek, porównaj sobie: http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...ajlepiej/q54dd
Niestety w teście brak najnowszych X-tremeVision +130%.
Na razie najbardziej skłaniam się ku XtremeVision dzięki twojej opinii, masz może jakieś zdjęcie jak to wygląda z zewnątrz? Bo w google to jedne niebieskie, drugie żółte a trzecie białe... :D Zależy mi na silnej bieli, ale też nie bardzo niebieskim bo to trochę śmierdzi mi wiochą :P więc myślę, że te Xtreme byłby najrozsądniejszym wyborem
Nie mam żadnego zdjęcia. Zdjęcie raczej nic nie da, bo wszystko zależy od ustawień aparatu ;] Trzeba zobaczyć gołym okiem. Robienie zdjęć ma sens tylko wtedy, jeśli porównujemy na jednym zdjęciu różne żarówki, albo każdą z osobna na takich samych ustawieniach aparatu o tej samej porze dnia (lub nocy :P ) ;]
Ale z perspektywy z zewnątrz mówisz że są dużo bielsze od tych standardowych? Żeby nie były tak samo żółte lub prawie :P
Zaufaj, kup, zachwyć się, podziękuj :D
Najbielsze będą Osramy Cool Blue Hyper bo maja az 5000K w porównaniu do Philipsow które maja 4300K. Poprzednie miałem Osramy Cool Blue zwykle i barwa była wlasnie tez 4300K i były jaśniejsze od zwykłych zarowek ale do barwy białej bym im ich nie porownal.
Najprawdopodopbniej wybiorę te Philips Xtreme Vision, tylko teraz pytanie jakie do tego dodać pozycyjne? Blue Vision W5W dobrze będą współgrały? Żeby nie były najdroższe (nie chcę płacić 80za zwykłe i 50 za pozycje :D ), ale białe i podobne do Xtreme
navra też mam i są żółtawe. mam osramy te bielsze ale z homologacją. dużo tańsze niz philipsy które też miałem i padają jak muchy. osramy są całkiem fajne, bielsze. ale strasznie się źle jedzie po ciemku
nie wiem, nie znam się, ja tutaj tylko sprzątam
Miałem je kupione bo też chciałem "ksenony" bielutkie.. ale to się mija z celem... miałem, barwa światła fajna, ale jak mowię, do jazdy w nocy czy w deszczu się nie nadają