Witam!
Mam problem z alfą 159 1.9JTS.
Spadek mocy od 2500 obrotów i błąd p0016.
Czytałem o problemat z nienaciągnięty łańcuchami w 2.2 jts.
Mam pytanie czy tem błąd faktycznie wskazuje na wymianę rozrządu?
Silnik pracuje cicho i równo
Printable View
Witam!
Mam problem z alfą 159 1.9JTS.
Spadek mocy od 2500 obrotów i błąd p0016.
Czytałem o problemat z nienaciągnięty łańcuchami w 2.2 jts.
Mam pytanie czy tem błąd faktycznie wskazuje na wymianę rozrządu?
Silnik pracuje cicho i równo
Blad wskazuje na problem z rozrzadem po stronie wydechu. Zanim zaczniesz panikowac sprawdz elektrozawory.
Btw. Jaki przebieg? Jaki olej? Co ile wymieniany?
Właśnie przeżyłem to samo,u mnie łańcuch przeskoczył na wydechu.Ale u mnie nie pracował równo,po rozmowach ze specami z całej Polski i zza miedzy,wyjmij najpierw elektrozawór-wydech,myjka ultradzwiękowa i zobacz po zamontowaniu.Jak nie pomoże,to....
Przebieg 176tys.
Co do oleju to nie wiem jaki był lany. nie ma wpisane w Książkę.
Wymieniany był olej co 20-25tyś wynika książki serwis.
Spróbuje umyć elektrozawory na myjce ultradźwiękowej. Tylko jest mały problem ja takie myjki nie mam.
Nie wiecie gdzie w Krakowie mają taką myjkę.
Można optycznie sprawdzić uszkodzenie elektrozaworów?
Nie można,ja na dzień dobry kupiłem obydwa i błędy związane z elektrozaworami zniknęły.Poza tym ja olej będę mieniał co 10tysi,w trasy latam dieslem,a po mieście będzie alfinka.Wszystkie problemami z tymi Jts-ami są w głównej mierze przez nie wymieniany olej,zresztą większość jednostek na łańcuchu nie lubi lepidła w jaki olej po zbyt póznej wymianie się zamienia.Po umyciu na myjce konieczna wymiana oleju!!!Bo jeśli to tylko wina zanieczyszczeń,to zalepi go znowu.Macie tam przecież speca gdzieś w kraku lub okolicy,poszperaj,dzwoniłem nawet do niego z moim przypadkiem.
Podepnę się trochę pod wątek kolegi...
Czy to normalne: Alfa 159 1.9 jtdm 150km Kolektor i egr są na swoim miejscu. Auto bardzo odczuwalnie przyspiesza gdzieś od 2200 obrotów poniżej nie czuć takiego ciągnięcia...
Nie jest normalne. EGR i kolektor co najmniej do przejrzenia i przeczyszczenia. A co najlepiej z nimi zrobić to wiadomo :)
Optycznie nie sprawdzisz. Wystarczy że kilka razy zawór nie zareaguje odpowiednio i już auto rzuca błędem. Na szczęście nowy zawór to nie jest jakiś kosmiczny wydatek, biorąc pod uwagę koszt wymiany lub ustawiania rozrządu w JTS-ach...
Myjkę ultradźwiękową mamy w okolicy ;) możesz podjechać do nas, to się zrobi takie szybkie mycie.
330zł sztuka w ASO w lublinie
Niestety mycie zaworków nic nie dało.
Czy ten błąd oznacza uszkodzenie zaworu czy może jest coś z rozrządem?
Nistety taka jest "uroda" jtsow i trzeba liczyc sie z tym ze rozrzad moze dupnac.
Moment, moment, a P0016 to nie jest przypadkiem błąd od czujnika położenia?
Przejechałem po tych ulęgałkach,jak nazwał kolega,kupiłem dopiero za 24k całą,nie zajechaną i z bogatym wyposażeniem(bo alfa w golasie to kicha),nie było łatwo.Odnośnie tematu zawsze możesz podmienić czujniki,są takie same,jeśli nadal pokaże błędy,rwiemy dekiel i sprawdzamy rozrządzik;)po spięciu blokad wyjdzie wszystko.
który ten czujnik sprawdzić?
Położenia wału ten na dole czy te przy wałkach rozrządu (co są dwa)?
Może jest ktoś z Kolegów chętny na podmiankę czujników okolicy.
znając życie,niestety,rozrząd się rozjechał,marne szanse na uszkodzony czujnik.chyba że masz niesamowite szczęście,wesołych świąt
raczej bez wymiany rozrządu nie obejdzie się.
Rozrząd wymienialność na originale czy jakiś zamienili?
wymieniać łańcuch z zębatkami czy tylko łańcuch?
Ja bym aż tak kategorycznie nie stawiał sprawy... To jest jeden błąd, nie cały zwyczajowy pakiet... Czujniki do sprawdzenia/wymiany i patrzeć, co się dzieje.
Info o zamiennikach jest dostępne na forum. Wymiana samego łańcucha raczej mija się z celem (widziałem zębatki ze starego rozrządu w moim aucie i też bym ich nie zostawił...)
Kolego,wymieniamy rozrządzik,łańcuchy przód i tył,napinacze,koła zębate(ja nie wymieniłem zębatek tylko na wałkach rozrządu bo były idealne).Koszt z nowym olejem i filtrami nie przekroczy 2 tysiecy.Jak się ma alfę w jts-ie to trzeba bulić,niestety taka rzeczywistość,ale z drugiej strony nie robi się tego co rok.Ja też miałem jeden bład,podmieniałem czujniki, i wogóle cuda wianki i nic.Po wymianie rozrządu jak ręką odjął.Nic się nie świeci,w silniku ciszej,hula aż miło.
Korzystając z okazji że jest temat jts-a,mój koleżka kupił 1.9jts od rodziny i wystepuje coś dziwnego.Na wolnych obrotach silnik ma DUŻE drgania,które przenoszą się na budę.Obrotomierz stoi ładnie.Przy dodawaniu gazu też drży,choć mniej.Moc jest.Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
TY miałeś w stanie idealnym, więc nie pisz człowiekowi bez pełnej diagnozy rozrządu, że się zamknie w jakiejś kwocie.
Nie miałem diesla na myśli. W tej konkretnej kwocie to ja sam olej kupuję, a filtry to osobna historia (na lato mam na przykład filtr powietrza K&N). Jak widać, są różne poziomy "bulenia".
U mnie dwumas nie tłukł mocno przy gaszeniu, a był do wymiany (telepało po wciśnięciu sprzęgła na jedynce, też nie zawsze).
napisałem ile kosztuje minimum,nie kazałem wymieniać bez diagnozy,jak pisałem wcześniej,do mechanika niech jedzie,zrzuci dekiel i zobaczy,proszę czytać...
co do problemu,to silnik trzęsie jak szalony,wciśnięcie sprzęgła nie zmienia nic,nawet ciutke
szukasz dziury w całym czy co?filtry knechta,olej mobil,jeśli ty płaciłeś więcej to ktoś cię obuł,jeśli masz ochotę na bajki typu tylko selenia,to zakończmy rozmowę,bo nie ma monopolu na produkcje danego typu oleju.poza tym ja kupuje ze sporymi zniżkami,a nie że kolega mechanik miał swoje zniżki(a i tak przyciął),pozdrawiam i życzę dużo uciech i jak najmniej usterek w nadchodzącym nowym roku.odnosnie 1.9jts,ma błąd 2247 z 1,3,7,9 ale mój launch każe mi odnieść się do stosownej instrukcji.
jeśli padają pytania czy sam łancuch,to wybacz.niedługo będą pytać ludziska czy sam olej czy filtr też...przecież rozrząd to zawsze zestaw,w każdym aucie!silnik trzęsie bardzo ale równomiernie na całym silniku,w dieslu jak padała mi dwumasa to czułem na pedale sprzęgła,chyba że w benzynie jest inaczej
2247? Sonda lambda do wymiany?