Byłem przekonany że mam podgrzewane lusterka zewnętrzne. Dzisiaj się zastanawiam jak to sprawdzić, może gdzieś coś jest napisane na ten temat.
Printable View
Byłem przekonany że mam podgrzewane lusterka zewnętrzne. Dzisiaj się zastanawiam jak to sprawdzić, może gdzieś coś jest napisane na ten temat.
W wyposażeniu Exclusive powinieneÅ› mieć. SkÄ…d wÄ…tpliwoÅ›ci? Sprawdź poprostu włączajÄ…c ogrzewanie tylnej szyby i lusterka odparujÄ… (lub nie í ½í¸Š ).
W wyposażeniu Exclusive powinieneś mieć. Skąd wątpliwości? Sprawdź poprostu włączając ogrzewanie tylnej szyby i lusterka odparują (lub nie
Kurde - przeciez grzane lustra to juz zaden wypas
Wydawalo mi sie ze juz kazde autko to ma
A ze w alfie po kilku latach potrafi sie zepsuc to inna bajka
Sprawa jest ciekawsza niż się wydaje.
Wziąłem na warsztat cennik z listopada 2013 (MY 2014). Zgodnie z tym cennikiem
"Lusterka zewnętrzne boczne składane elektrycznie (341)" - impression, progression - 800 zł, reszta w standardzie.
"Lusterka zewnętrzne sterowane elektrycznie z funkcją usuwania zaparowania (041)" - w standardzie we wszystkich 5 wersjach.
Tak samo wygląda to w cenniku z marca 2013. Edit: bullshit. Przepraszam. W marcu 341 kosztowała 850 zł w każdej wersji (wtf), nawet QV.
A teraz bonus - mój eper mówi, że mam tylko "341", bez "041". I przy wyborze części "lusterko zewnętrznę" faktycznie sugeruje "341 + !041".
A może 041 to podgrzewane, ale z regulacją ręczną?
Btw, czy rozszyfrowaliśmy kiedyś czy "RTM" przy samochodzie coś oznacza?
Koledzy Świąteczne Życzenia i podziękowania w szczególności TILT, w specyfikacji są ale niedowiarek chciał włączyć :confused: . Teraz wiem, że z tylną szybą się włączą. Może kiedyś się zepsują ale to nie wieczne pióro - jedynie wieczna rzecz.
Rtm - ready to market - ale bez kontekstu ciezko ....
Może RTFM ?:)
Kolego Dobryalf spradź to dokładnie w serwisie. U mnie od nowości nie działały, a bylem przekonany że powinny. Okazało się, że oba wkłady były popsute i na gwarancji mi wymienili.
Witam,
Panowie mam pytanko, czy jeśli oba lustra nie grzeją to zawsze muszą być wkłady do wymiany ? Czy może jest jakiś bezpiecznik od tego, który warto sprawdzić ?
nie ma osobnego bezpiecznika - działa razem z ogrzewaniem tylnej szyby. Jak tył działa a lustra nie to na 99% wkłady
Ja mam w eper 041 - to znaczy mam czy nie? Bo nigdy się nad tym nie zastanawiałem, a tym bardziej nie używałem.
mało prawdopodobne żeby obydwa naraz padły, jak długo masz to auto i od kiedy nie działa? jak tył grzeje to bezpiecznik jest ok . Mogą być złączki w drzwiach, rozepnij kilka razy i popsikaj styki kontaktem jakimś. Jeśli dalej nie będzie grzać to trzeba ściagnąc obudowę zmierzyć czy dochodzi zasilanie
Hej
Szyba tylna normalnie grzeje, kablami/wtyczkami poruszałem nic się nie zmieniło.
Zakupiłem już 1 wkład ( wymienię zobaczę, na razie tylko pogoda nie sprzyja )
ja bym nie ryzykował podważaniem szkła - zaczepy dość solidnie trzymają, sciągałem obudowę kilka razy i schodzi fajnie tylko jedną reką trzeba ciągnąć obudowę a drugą sterować silniczkiem i korygować na bieżąco pozycję szkła . Nie porównywałem kosztów co jest bardziej opłacalne ale jak coś to nie trzeba wymieniać całego szkła, można wymienić samą grzałkę, odkleić starą folię grzewczą i przykleić nową
Szkło kosztuje 40 zł, zamiennik, oryginał chyba ok dwa razy tyle. Nie ma się co bawić z przeklejaniem grzałki. I niczym się nie ryzykuje, najwyżej pęknie stare szkło że spaloną grzałką.
Pytanie jaki to zamiennik, czy ma taką samą asferykę (jesli w ogóle ma) oraz barwę jak oryginał a szczerze to wątpię. Oryginał to oryginał -nawet reflektor nowy zamiennik świeci gorzej niż używka oryginał (oczywiscie nie jakis w stanie agonalnym ). Zamiennik bym użył w ostateczności kiedy nie ma innej opcji - a póki co to nawet nie wiadomo czy kolega ma grzałki spalone czy nie
póki co nie tykałbym tego bez ciepłego garażu - inaczej na 100% coś połamie albo szkło albo obudowę