Witam
Jakie są objawy awarii, nieprawidłowego działania modułu MultiAir.
Dziś rano po odpaleniu auta słychać metaliczny dzwięk gdzieś przy silniku podobnie jest przy rozgrzanym aucie dzięki nie ustępuje.
Adrian
Printable View
Witam
Jakie są objawy awarii, nieprawidłowego działania modułu MultiAir.
Dziś rano po odpaleniu auta słychać metaliczny dzwięk gdzieś przy silniku podobnie jest przy rozgrzanym aucie dzięki nie ustępuje.
Adrian
U mnie najpierw były takie objawy, że odpalałam silnik, wrzucałam jedynkę i auto dosłownie nie chciało jechać, mogłam wciskać gaz do spodu i nic, dopiero po chwili zaskakiwało, po ponownym wbiciu jedynki i było ok. Oczywiście nie wiedziałam, że to są już objawy tego, bo auto zepsuło mi się 2 lata temu i wtedy jeszcze nic człowiek nie słyszał o awariach tego modułu. Pewnego pięknego dnia auto w ogóle nie odpaliło, wyskoczyły kontrolki check engine, hill holder unavailable itp i cała choinka na desce. Auto pojechało do serwisu, gdzie nie stwierdzili wady od razu, komputer wykazał jedynie, że świece zaoliwione, oni mówili też, że to może być czujnik położenia sprzęgła itp. Ogólnie za samą diagnozę zawołali 1500 zł plus, a naprawa około 7 tyś bo to pewnie coś tam (już teraz nawet nie pamiętam co, ale nie mówili o tym module, tylko podejrzewali coś innego). Auto naprawił mi wujek. W tym module wyskoczyła taka część od sterowania elektrozaworem (część wielkości mechanizmu w długopisie i to unieruchomiło cały silnik), wujek pracuje w autoryzowanym serwisie innej marki, gdzie akurat też już wchodziły te silniki jaki ja mam w alfie i był na szkoleniu w związku z tym. Auto dwa lata jeździło po tej naprawie, niestety w związku z tym, że część powinna być wymieniona na nową, nie było już takiej precyzji i zaczęły stukać zawory, no waliło jak młotem już na końcu (właśnie taki metaliczny dźwięk), na szczęście co raz więcej ludzi zgłaszało tą awarię, czytając tutaj na forum, skorzystała z rad i zadzwoniłam do alfy. Wymienili mi to za jakieś śmieszne pieniądze (dobrze, że wtedy nie zdecydowałam się na tą naprawę, bo nie odżałowałabym takich pieniędzy, a przypominam auto miała 2 lata). Samochód teraz śmiga, żadnych stuków (chyba, że w zawieszeniu :-), no i gwarancja na rok, więc zamierzam go po tym czasie raczej sprzedać, bo wymiana była w takich pieniądzach tylko ze względu, że auto serwisowane i rocznikowo jeszcze świeże, a kto da gwarancję, że za dwa lata znowu to samo się nie wydarzy? Ogólnie dramat, kto to przeżył, to sam wie ile stresu.
Czyli krótko mówiąc "clucha" czeka mnie wymiana akrywatora ? czy czegoś innego. Bo jak dobrze rozumiem moduł Multi Air to ten aktywator?
Pozdrawiam
Tak ten moduł to jest inaczej nazywany aktywatorem. No wiesz ciężko mi powiedzieć co to może być, ja się tam nie znam, ale jak ten aktywator to na 100% tylko wymiana, żadne naprawianie bo i tak to sie skończy na wymianie.
Czy miałaś taki objaw, że silnik był jakby przyduszony, nawet jak się wciskało gaz na jedynce?
Roman35 czasami miałem takie wrażenie że po odpaleniu, wróceniu biegu,ruszaniu auto dusiło ,musiałem dać sporo więcej gazu żeby ruszyło. A druga sprawa już od dłuższego czasu jak się zatrzymywałem to dziwnie jakby obroty silnika spadały( albo silnik ciszej chodził) A od wczoraj jak tylko odpaliłem to słychać dźwięk metaliczny w silniku im więcej obrotów tym szybszy dźwięk.
- wydaje się, że problem z modułem MultiAir (aktywator) ECU sygnalizuje parametrem fuel trimm.
- parametr ten jest wyliczany z wartości PID long1, long2.
- przy kłopotach z aktywatorem ten parametr na postoju ma wartość powyżej 10 %, nie jestem do końca przekonany o tej właśnie wartości, nie miałem okazji jej pomierzyć na podejrzanym module.
- z tego co wiem , program Scan XL Pro podaje te PID-y.
- chętnie pomierze te wartości u kogoś z mojej okolicy z podejrzanym aktywatorem.
- ja mam podejrzany moduł, ale niestety nie jestem z okolic Wrocka.
- wczoraj dostałem wyniki analizy oleju (dzięki wlyszkow), po ok. 1500 km od wymiany, oleju przybywa i mam 3.8% paliwa w oleju. :D Chętnie bym pomierzył też inne parametry, dla dobra nauki, więc jak masz ten program (i śmiga on z ELMem) to chętnie sam to zmierzę i wyślę Ci wyniki.
- program to Scan Xl Pro v3.5.1 build 2770 mozna bez problemu sciągnąć z sieci.
- mam tylko wrażenie, że ten program nie działa z klonem ELM327 v1.4, ja używam do tego programu interfejs OBDlink SX.
- podsyłem kilka plików programu Scan XL Pro z testu G aby zaznajomić się z programem.
- tylko dla modelu po fiftingu.Cytat:
multiecuscan sobie z tym poradzi i od razu zrobi ustawienie dyspersja uni-air.
- MES nie pomierzy long1, long2, short2, short1 ani żadnego PID-u w tym modelu.
w zadnym przed 2013 nie zrobisz
- tak wiem, bo próbowałem w kilku egzemplarzach zrobić tą diagnostykę, korektę.
masz podglad live data podejrzysz wszystko
Załącznik 153698
- w mojej z 2010 widzę tylko to
Cytat:
Throttle learn status: In progress
Electrically actuated throttle (recovery): Active
Lambda 1 signal (Pre-Cat.): V
Lambda 1 signal (After-Cat.): 0,688 V
Lambda sensor 1 integrator: 1,03961
Lambda sensor 2 integrator: 1,00000
Lambda 1 status (Pre-Cat.): Closed loop
Lambda 1 status (After-Cat.): Open loop
Desired idle RPM: 750 rpm
UniAir dispersion correction enable:
UniAir actuator dispersion correction status:
UniAir electrovalve actuation mode: Late opening
- mes 2.3 r2
- nic nie zmieniałem w kabelku, łączę się bez problemu z autem.
połączysz sie bez problemu tylko nie zrobisz wiele rzeczy i tak samo Z podglądem parametrów itp. nie wiem jaka masz wersje oprogramowania ecu moze tez w tym problem jest
No nie nie nie, bez przesady. MES pokazuje pewne parametry. Można zobaczyć jakie nawet bez kabelka w trybie symulacji. Jeśli czegoś tam nie ma, to niezależnie od użytego kabelka, tego nie będzie. Jak się łączy to interfejs jest ok. Nie ma "bardziej ok" i "mniej ok". Działa albo nie.
Btw, u mnie na poliftowej, MES 1.7 pokazuje te same parametry dotyczące MA, które pokazuje bubu.
bubu321, dziadzia82 macie takie samo ECU, tj. 8GMF... dziadzia82 może bys sciagnął ze swojego ECU oprogramowaniei podesłał do bubu, on by sprawdził czy da sie wgrac do jego ECU, może być problem bo tutaj 140 km a tam 170 Km ale można sprobować czy program zgrywa oprogramowanie z ECU po liftowego... wcześniej mozna by przedstawić logi z MES-a, tam widac wersje ECU.... log MES z 8GMF by bubu321Cytat:
ECU ISO Code: 7A 07 1F 8A 7F 2015-01-01 11:31:53 CONNECTED TO: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo 16V Magneti Marelli IAW 8GMF CF5/EOBD Injection (1.4 16V) -------------------------------------------------------------- ECU ISO code: 7A 07 1F 8A 7F FIAT drawing number: 51896767 Hardware number: MM8GMFHW503 Hardware version: 00 Software number: 3S21DC54 Software version: 0000 Homologation number: 8GMFA9 Functioning time (EEPROM): 49650 Operating time: 49712
Ja mam poliftową 170-tkę.
Z tym "invalid ISO code" to dlatego, że mam MESa 1.7, który nie miał jeszcze dodanych kodów do poliftowych wersji.Cytat:
ECU ISO code: 7A 07 CE 8C B0
FIAT drawing number: 51969923
Hardware number: MM8GMKHW651
Hardware version: 00
Software number: K410OC48
Software version: 0000
Homologation number: 8GMKF2
Functioning time (EEPROM): 14474
Operating time: 14517
WARNING: Invalid ISO code for selected vehicle system!
- tylko odbiegamy od tematu, moze ktoś przedstawi parametry LONG1, LONG2 dla podejrzanego modułu aktywatora.
w multi wystarczy zrobić test dyspersji uni-air i wszystko wiadomo teraz ma iśc nawet przed 2013.
Prosze to sprawdzić
Ale w "Adjustments" jest tylko "UniAir actuator dispersion correction", więc nie da nam to odpowiedzi co się dzieje z modułem MA, tylko ew. to skoryguje... A o ile dobrze rozumiem, poszukujemy obiektywnego sposobu diagnozowania-wykrywania problemów z MA. Czy nie widzę tego co powinienem?
tak też rozumiem zapytanie od bubu321 który podejrzewa że parametry long1, long2 oraz shortXy może wskażą nam nadchodzacy problem.... to by sie zgadzało z teorią, parametr długookresowy LONGY może być uaktualniany przez ECU i ta wartość może dryfować w granice wartości... widze że IOTerminal nie potrafi jeszcze odczytywać nowszych ECU , po liftingowych, np. 8GMK F2, szkoda.Cytat:
poszukujemy obiektywnego sposobu diagnozowania-wykrywania problemów z MA. Czy nie widzę tego co powinienem?
Panowie piszecie o jakiś kodach po podłączeniu do kompa. Czy metaliczne stuki to także są objawy MA. Mam zamiar go wymienić i żeby sie nie okazało ze po wymianie i wywaleniu paru ładnych stówek nie będzie. Poprawy
Kiedyś wymiana aktywatora poza gwarancją to było nie "parę stówek", tylko 3900 zł. Ale tak, metaliczne stuki to jest ten kierunek. Problem polega na tym, że każdy ma swoją własną definicję metalicznych stuków (ten silnik nigdy aksamitnie nie brzmi). Dlatego poszukujemy obiektywnych wskaźników. ;)
No tak kiedyś tyle kosztowało. Dzis moze trochę mniej dzis będę dzwonić ile kosztuje moduł. A jeśli chodzi o robotę to mam znajomych którzy pracowali w ASO wiec sie na tym znają.
pomocnik do programu Scan XL Pro...
Moja się tłukła jak wiadro gwoździ kiedy kupowałem (niecałe 93tkm) a po wymianie kompletu rozrządu, świec i kilkukrotnym płukaniu silnika chodzi pięknie a ma teraz blisko 100tkm na zegarze. Jeśli elektrozawory źle i głośno pracują od syfu (np. dotarciowego smarowidła albo po zbyt rzadkich wymianach oleju jedynej słusznej marki o wykastrowanym TBN...) to zamiast wywalić 4k na nowy MA najpierw bym go wypłukał i dobrze wysmarował.
Mając 3,8% benzyny w 'oleju' o lepkości zdegradowanej po 1300km od wymiany o ponad 20% do 0W-20 już - cały silnik ma prawo 'dzwonić' głośniej bo jest kiepsko smarowany (benzyna niestety smarnością nie grzeszy) i ciśnienie oleju na skutek znacznego spadku lepkości też może być zbyt niskie na gorąco dla optymalnej pracy MA.
Wlyszkow a mogą to być popychacze ? Jak możesz to podaj mi na PW maila to wyślę ci filmik. Bo albo to moduł albo popychacze.
Wlyszkow, wiem wiem. Mój olej to już w sumie benzyna z olejem. :P Natomiast nie tyle niepokoją mnie dźwięki (jako takie), tylko przyczyna rozcieńczenia oleju. :)
Akurat teraz Julcia głównie stoi i czeka, aż będę mógł się wyrwać od kilku obowiązków i wyląduje na Łopuszańskiej. Ale sytuacja jest rozwojowa. Szczęśliwie ze względu na gwarancję raczej wyrzucanie 4k na nowy moduł mi nie grozi.
Adekt, weź wrzuć na YT i podziel się ze wszystkimi. Chętnie posłucham. :)
Jeśli dobrze kojarzę to pisałeś mi, że wcześniej po zastosowaniu czyścika układu paliwowego spalanie zauważalnie spadło - podejrzewam więc, że także spadło wtedy zalewanie oleju paliwem. Preparat, który zastosowałeś dobrze czyści układ paliwowy, wtryskiwacze ale także świece i całą komorę spalania włącznie z gniazdami zaworowymi - kondycję silnika w tym zakresie ASO pewnie da radę sprawdzić - może nawet kamerkę mają ;-) Ty masz komfort gwarancji więc daj ASO się wykazać ;-) ale inni mogą nie mieć - w tej sytuacji najpierw zastosowałbym czyszczenie olejowe/paliwowe przed kosztownym dłubaniem MA. Diagnostykę MA też wolałbym przeprowadzać wiedząc, że jest czysto od strony olejowej i paliwowej zamiast brać na to poprawkę i rozpatrywać różne scenariusze...
Dodano po 5 minutes:
Zależy jaka jest historia olejowa i przebieg? Mail mam w podpisie ;-)
A jeśli chodzi moduł MA to powiedzmy "zwykły" mechanik jest w stanie go wymienić czy trzeba jakiegoś specjalistycznego sprzętu np. po wymianie podpiąć kompa w celu sprawdzeniu poprawności bądź jakiejś regulacji modułu ?
Bo jak dzwoniłem do serwisu to powiedzieli mi że sam nie dam rady tego zrobić, sam to nie a mechanik który się zna ?
Pozdrawiam
Adrian
Jeszcze zdradź mi czy "parę stówek" czy troszkę więcej ten element kosztuje.