niestety w wyszukiwarce nie znalazłem żadnych informacji, ani w instrukcji obsługi (dla jakichkolwiek 17") więc bardzo proszę o informacje
pzdr
Printable View
niestety w wyszukiwarce nie znalazłem żadnych informacji, ani w instrukcji obsługi (dla jakichkolwiek 17") więc bardzo proszę o informacje
pzdr
u mnie jest 2,7 bar
W instrukcji pisze 2,3
witam
w instrukcji owszem jest 2.3,ale dla wezszych opon,w tej samej instrukcji jest podane ze dla opon 225/45/17 zalecane cisnienie to 2.7.
pozdrawiam
Na 2.3 to mozna sobie jezdzic, ale we Wloszech, nie w Polsce :)
Ja przy 215/45/17 jeżdżę na 2.4 bara
straszny temat , pomocy , ciśnienie odpowiednie tak by nie jeżdzić na flakach , boszeee to chyba widać ,
Nie pompuje sie 'aby nie jezdzic na flakach' tylko tak aby opona stykała się optymalnie z nawierzchnią - a więc nie za male aby nie zcierac boków opony na zakrętach, ale tez nie za duze - bo wtedy wytrzesz środek opony, a trzymanie w zakrętach do optymalnych nie będzie należało. Więc to wcale nie tak smiesznie błacha sprawa...
ja mam 2.4 nabite w tym rozmiarze :)
odgrzany koltet też jest dobry ;) ja jeździłem na 2.3 ale teraz na lato nabije 2.5
A ja kiedyś takiej informacji szukałem i na ten wątek nie trafiłem. Ogólnie metodą prób i błędów doszedłem że najlepiej w 156 na 17' 225/45 jeździ się przy ciśnieniu 2,7
A nie lepiej zajrzeć zwyczajnie do instrukcji i sprawdzić?
Załącznik 50578
Nie widzę 225/45/R17. Znalazlem 2.7 i 2.4 bar.
225-235/40/18 daję 2,5 więcej to mnie zęby bolą i mam wrażenie, że się rozpadnę ;)
przynajmniej 2,7
przy 205/50ZR16 w Gtv jest takie ciśnienie, więc przy twoim rozmiarze będzie ok
kolega ma podobne opony do Twoich i jeżdżąc na 2,4 popękały opony po obwodzie z obu stron na barkach i bieżnik na środku był wyraźnie głębszy niż po bokach - za niskie ciśnienie
Dla Giulietty to jest 2,3 przód i 2,1 tył na lato oraz 2,5 przód i 2,3 tył na zimę.
Nie chce mi się wierzyć że przy 2,4 popękały opony musiał mieć mniej. Jak wspomniałem przy moich 18" śmigam na 2,5 dwa sezony i jest OK. Piszesz ,,...przynajmniej 2,7..." więc zakładasz, że to jest minimum? Nie wyobrażam sobie większego ciśnienia to grozi ,,eksplozją" tym bardziej, że opona nagrzewa się i ciśnienie wzrasta:confused:
przy niskim profilu i szerokiej oponie czasem trzeba
na razie kolega dał 2,7 i zobaczymy jak się będą zachowywały, a 2,4 faktycznie za dużo napisałem, bo o takim ciśnieniu wspominał, ale miał 2,2
sprawdź jakie ciśnienie zaleca producent opon i tyle..
ja na 18 jeżdże 2.9 tył i 2.7 przód
Omen nie za twardo Ci ? ja przy Toyo T1-R które mają pogrubione boki bo to wersja XL pompuję 2.3 i stoją prosto jak trzeba.. i są optymalnie twarde.. zimówki ponieważ mają standardowe boki to 2.4 pompowałem i tez było bardzo dobrze..
2.7? 2.9? na ulicę? strasznie dużo. W deszczu zmniejszacie ciśnienie czy też jeździcie na takich kamieniach?
producent opon takie mi podaje i jest ok ;) mi nie przeszkadza i zęby mam zdrowe ;)
zobaczymy co będzie na gwincie ale tam sprawę rozwiąże regulacja twardości ;)
Aaaa bo gwintu u Ciebie jeszcze brak.. myślałem że już masz.. no to by się zgadzało przed założeniem gwintu na tych miększych zimowych 18" pompowałem 2.7-2.8 żeby auto nie było gumowate.. ale na gwincie zmieni Ci się diametralnie.. opona będzie jedyną częścią auta które będzie amortyzować i wtedy w miękiej gumie 2.4 to max.. a najlepiej 2.3.. a regulacja twardości gwintu jest na nic.. wręcz o dupe potłuc :P bo jeśli spuścisz gwint na max w dół to żeby zapewnić autu stabilność i nie obcieranie opon o nadkola musisz ustawić twardość na max.. ;) więc jeśli zamierzasz jeździć zglebionym na max to równie dobrze możesz kupić bez regulacji twardości..
u mnie przód 2,6 tył 2,4
Ja przy 225/45/17 mam 2,8 i 2,5 a wraz widać że przód jest ugiety i wydaje się że jest za mało
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Sam nie wiem ile powinno być, każdy inaczej pisze. Jak wpisałem w strony, gdzie sie podaje modele aut, to przy tym rozmiarze wyszło przód i tył 2,5 a max 2,7 przód i tył
U mnie w 164 przy takich gumach jak w tytule z przodu 2.3, tył 2.0 i jest chyba dobrze :p Nie wyobrażam sobie bić w opony 2.7, albo 2.9...
Zgadzam się z tym o tu, bo przy tym rozmiarze wszystko powyżej 2,5 powoduje wycieranie środka opony, a boki pracują minimalnie
Przy 215/45R17 2.4 to za dużo, bo powoduje ten efekt
A i jeszcze felga, bo na niej rozkładasz oponę jak felga szersza to ciśnienie do góry powinno iść- 2.4 w Niemcu to akurat, ale już w Alfie to za dużo, a różnica 0,5 cala
Leciwy temat, ale auto jeszcze jeździ i w sumie po przeczytaniu od góry do dołu nie doszedłem do wniosku, że odpowiedź padła...
Po rozeznaniu co ustaliłem to:
1. dla 156 w książce brak 17ek
2. o parametrach pompowania decyduje producent auta, nie opon
3. mało poruszone zostało porównanie mas aut
Spróbuję zatem zadać pytanie inaczej.
Jak dobrać ciśnienie dla Alfy 156 1.8TS masa własna 1315kg (sportwagon) by nie niszczyć opon?
Na razie wpiłem 2.4 i nie mogę powiedzieć że jest za twardo czy za miękko, nie chcę też po zużyciu bieżnika tego określić...
Jakaś wiedza po tylu latach się zweryfikowała?
2.4 przy 225/45/17 to odpowiednie ciśnienie. Ja nawet dorzucam na 2.5
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wg mnie nie ma reguły, zagłębiając się w temat bardziej, tzn rodzaj zwykła, XL czy rsc/runflat.
Na rsc na tylnej osi starcza 1.5, max 1.8! Potem już jest kamień!
[lang=it]Dude !
read better : 2,3 is for R15,
R16 need 2,7-2,5 (f/b)[/lang]
- - - Updated - - -
suk our diks
BOTH in Italy than poland
- - - Updated - - -
NO its maximum,
dude (and 2 ...)
- - - Updated - - -
then ????
its a Smart, a Heavy Truck ??
U are (really!) a mass of mongoloids .
THATS SURE
- - - Updated - - -
NO NO (dude #2 ..) :
2,7 (front) its just what AR write for your 205/50-R16 !
. in his GTV manual .
- - - Updated - - -
NO dude number 3,
correct pressure for this size is :
2,8 front and 2,7 rear
(in cold srtarting obviously)
U mnie jest 2,4 bara i jeździ się super!