:)nie lubie po myciu smarowac uszczelek,i klamek zabezpieczac:),swistu uszczelki tez nie lubie:)
Printable View
:)nie lubie po myciu smarowac uszczelek,i klamek zabezpieczac:),swistu uszczelki tez nie lubie:)
Nie lubię pilnować mechaników żeby progów nie pogięli.
oo to samo mam :))co do progów bo idealne są prawie:)
- miejsca na kubek przy radiu. tzn zawsze mam tam coś do picia i aby włożyć inną płytę muszę wyciągać...
- brak regulacji podgrzewania fotela
kolega z tego forum w 156 pod podłokietnikiem zrobił sobie wysuwane miejsce na napoje:)
Pod podłokietnikiem przecież jest miejsce na kubek.
Nienawidzę zmieniać filtra oleju, filtra kabinowego trochę mniej, a najbardziej tego piep...onego automatu wycieraczek.
jest miejsce ja tam np.pojemnik zapachem mam:)), http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/107673-alfa_romeo_156_1_9_jtd_16v_m_jet_grigio_lipari-4.html
to miałem na mysli
W mojej latal fotel jak sie go zamykalo po tym jak ktos wsiadal do tylu. Jak jechalem sam to tez fotel pasazera wydawal rozne dzwieki na dziurach. Glosno w srodku gdzies przy lusterku gwizdalo. Jak myjka lalem po szybie kierowcy to woda leciala do srodka.
Przy 240 wyrywa uszczelke z dachu :D
Nie
Nie lubie jak uszczelki/listwy wyrywa :p
ale 240 jest na plus:))
a mnie wkurza cena haka do GT :(((
Sięganie po pas bezpieczeństwa.....
hak itak do gt nie pasuje:),nikt jeszcze nie napisał o wymianie żarówek :)
nie interesuje mnie czy pasuje czy nie ;) czasami jest bardzo potrzebny ;) a z żarówkami nigdy problemów nie miałem.
wkurzający to jest brak miejsca ab telefon położyć w 147 jest fajna wnęka a tutaj to wypukła popielniczka z napisem GT
a mnie wkurza brak miejsca na głowę dla pasażerów tylnej kanapy oraz skrzeczący plastik po prawej stronie w bagażniku :) Kocham moją alfo za pozycję za kierownicą i fotele :)
a to nie skrzeczy ten plastik co bolec półki wchodzi?lub bolec półki skrzypi?ja go podklejałem tj.bolec :)
1. Oczywiście upierdliwa wymiana żarówek
2. Beznadziejnie umiejscowiony wlew płynu do spryskiwaczy
3. Umiejscowienie dźwigni ręcznego za podłokietnikiem
4. Za długi drążek zmiany biegów jak na tego typu auto
5. Małe lusterka i słaba widoczność w tylnej szybie
6. Dość słabe światła
7. Fotele lubią poskrzypieć
8. Gumowe obicie uchwytów w drzwiach i modułów sterowania szybami, które z czasem zaczyna się łuszczyć
trzymanie półki mam podklejone taśmą dwustronną z pianką, u mnie jest problem z przymocowaniem boczka bagażnika do karoserii. Miałem to wszystko rozebrane i pomogło na jakieś 2 tyg :(. Trzeba jakiś patent wykombinować na to ale to jak trochę cieplej zrobi... a koega khad ma racje co do tego wlewu płynu do sprysków :D
do wlewu płynu to to samo co w 156 i lejek jest:))
Moja ma prawie 270tys km natrzaskane i żadnego skrzypienia nie słyszę a na 215/35/19 jeżdzę wiec jest twardo.
Płyn do spryskiwaczy to przeciez bułka z masłem a zeby wymienić żarówki nie ściągałem zderzaka;) chociaż przy ksenonie moze jest inaczej.
O wkurza mnie widok puszki wydechu za zderzakiem.. ;/
Wydrapane kluczem na masce Twojej Alfy ;)
kupując alfę nie znalazłem lejka ale na całe szczęście po garażu szwendał się lejek od piździocha do lania oleju :)
1.sprysikwacze - dysze , masakra , u siebie zamontowałem mgłowe z octavii
2.skrzypiąca tylna półka - chyba musze czyms to podkleic
3.skrzypiący podłokietnik - masakra nie mam na to pomysłu
4.słabe światła - dokładnie nawet xenon nie daje rady :/
5.tył samochodu mógłby lepiej wyglądać
6.świsty uszczelek to chyba najbardziej wkurzające , lubie posłuchać busso ale szum wiatru jest zbędny :/
7.wymiana żarówek postojowych - tragedia
8.lewarek zmiany biegów - tak jak ktos wczesniej wspomnial za długi ..
to chyba tyle :D
co do uszczelek dachu przy 260km/h nie odpadły :D
oo wiem jeszcze denerwuje mnie schodząca guma z rączek przy drzwiach i z paneli sterowania szybami :D
Wybaczcie ale na pierwszym miejscu jest rozsychronizowanie się szyb :)
chyba tylko to :)
Desynchronizacja szyb to dla mnie najbardziej upierdliwy problem w mojej GT. Poza tym łuszcząca się powłoka przy panelach sterowania szybami i to tyle minusów.
Zdecydowanie na +: wnętrze (szczególnie fotele), ogólna prezencja samochodu i prowadzenie.
A! W fabrycznym radiu brakuje wejścia USB.
nie wiem dlaczego tak narzekacie na te szyby u mnie tylko raz się niezsynchronizowały a to tylko i wyłącznie przez mój błąd bo próbowałem otworzyć przymarznięta szybę
od siebie dodam
- skrzypiące plastiki z tylu auta
- słabe uszczelki drzwi
- średnie światła
auto ma tyle wad a i tak każdy z nas z rogalem na twarzy dumnie prowadzi GT :cool:
ta łuszcząca się guma na panelu sterowania szybami i klamce to nr 1 denerwujących rzeczy
z rzeczy ktore nie zostaly wymienione to brak regulacji mocy podgrzewania siedzen
a jesli chodzi o plusy
prowadzenie w zakretach
fotele wygodna nawet na dlugich trasach i swietnie trzymaja na boki podczas szybkiej jazdy
Minusy:
- mały rozstaw osi - auto jest dość nerwowe na prostych i trzeba być mocno skupionym jadąc 150 km/h
- trudno pokonuje się ciasne zakręty w prawo - lusterko uniemożliwia spojrzenie za zakręt (dotyczy osób o wzroście 185+ cm)
- przez okna bez-ramkowe w aucie jest powyżej 120 km/h dość głośno
- konstrukcja i materiały są delikatne - psują się rzeczy, które w innych autach potrafią sprawnie działać przez 20 lat
- dość duży promień skrętu - przy parkowaniu czasem trzeba zrobić z siebie idiotę.
- silnik hałasuje (mam jtdm), ale ma swoje plusy (patrz niżej)
- trudno się wysiada i wsiada (ogółem auto dla młodych i sprawnych ludzi)
Plusy:
+ oryginalna i elegancka stylistyka
+ neutralne zestrojenie zawieszenia (nie płuży przodem, ładnie pokonuje zakręty)
+ przełożenie przekładni kierowniczej - pozwala szybko zamienić ruch kierownicy na skręt kół - dla skoncentrowanego kierowcy to zaleta, choć na długich prostych to czasem też trochę męczy (i może być na minus).
+ silnik choć hałaśliwy to ma bardzo ładną elastyczność, szybką odpowiedź na naciśnięcie pedału gazu, przyzwoite 110 KW.
+ przełożenia skrzyni (mam silnik jtdm) na szóstym biegu minimalna prędkość to ok 100 km/h - można jechać za miastem 100 km/h i palić mniej niż jadąc na piątce 90 km/h. Jak policja zapyta dlaczego jedziesz 120 zamiast 90 to mówisz że oszczędzasz paliwo ;-)
+ ogólnie pojęta przyjemność z jazdy
+ trudno się wysiada i wsiada (trzeba pozostawać młodym i sprawnym ;-) , lepsze niż "personal trainer" )
+ okna bez-ramkowe wyglądają bosko
+ chociaż to coupe* to ma całkiem spory i ustawny bagażnik
+ sterowanie nawiewem - to jedna z rzeczy która najbardziej przypadła mi do gustu - ustawiam temperaturę a alfa wie, że póki się silnik nie nagrzeje to ma mi nie dmuchać na nogi tylko na szybę, później się sama przełącza. Super sprawa.
*tak naprawdę to hatchback udający coupe
Generalnie to auto dla kogoś kto zgodzi się przedłożyć pewne walory użytkowe nad przyjemność z jazdy. Jeśli ktoś szuka auta do długich nudnych, cichych podróży to na pewno znajdzie coś bardziej odpowiedniego.
Czytając te komentarze dochodzę do wniosku ze kupując te auto niewidzieliscie na co sie decydujecie.
Wydrapane kluczem na masce Twojej Alfy ;)
Ustalmy - przecież większość tych minusów to są pierdoły - niech mi ktoś znajdzie auto, które nie ma ani jednej wady. Nie ma takich aut :)