-
Wyjący rozrząd + filmik
Witam,
Z mojego rozrządu wydobywa się niepokojący dzwięk. Najgorzej na zimnnym silniku, jak się dobrze nagrzeje, jest troszkę lepiej ale i tak wyje.... Cały rozrząd wraz z pompą wody był wymieniany 11tys.km temu. Do tego wariator w pełni zregenerowany przez naszego kolegę z forum Darka. Dzwięk narasta wraz ze wzrostem obrotów silnika.
Rozrząd był składany na blokadach, do tej pory wszystko było dobrze. Na filmie słychać jakby wariator też dawał o sobie znać, ale tak jak wczesniej wspomniałem był wymieniany, a o poziom oleju skrupulatnie dbam (jak również o całe auto ;P ). Najpierw myslałem, że to coś z osprzętu silnika, ale po zdjęciu paska urządzeń pomocniczych oraz obudowy rozrządu zobaczyłem, że to nie to.
Na filmiku też gwizd/wycie pojawia się ok. 25 sek.
Co to może być? Pompa? Napinacz? Rolka? Może ktoś miał coś podobnego, proszę o podpowiedzi.
Pozdro
link do filmu:
http://tinypic.com/player.php?v=29mv...8#.VN9WaCy9HVR
-
Wariator zregenerowany...jakbyś wymienił na nowy to bym nie miał przypuszczeń a tak...kto wie co z tej regeneracji wyszło oczywiście nie wchodzę w kompetencje kolegi Darka z forum.Jednakże każda regeneracja czy turba czy czego innego to nie jest dobra opcja naprawy:)Jeśli cały rozrząd był zmieniany to nie powinno nic z nim być chyba ze kupiłeś rozrząd z maxkupy albo jakiego qaka...To zmienia postać rzeczy:).
-
Nie nie, rozrząd był chyba firmy INA. A kolega Darek raczej jest dobry w tym co robi ;)
-
Na filmiku widać nawet, jakby pasek na rolce prowadzącej chodził lekko na boki.... Nie wiem co to może być.
-
Odświeżam temat.... mechanik zdjął pasek i stwierdził, że rolka i napinacz są w porządku. Jednak nie chce mi się w to wierzyć, w połowie filmiku słychać ewidentne wycie.
Pomijam dźwięk wariata, próbuję zdiagnozować wycie, które się nasila wraz ze wzrostem obrotów. Jest najgorzej na zimnym silniku, potem delikatnie ciszej ale też występuje.
-
Łożysko altka?albo sprężarka klimy?
-
Nie,nie.... ten filmik jest nagrany ze zdjętym paskiem wielorowkowym. Nie jest to nic z osprzętu silnika.
-
Jak dla mnie, to tak wyje zbyt mocno napięty pasek rozrządu.
-
Dziwne, sam szukam przyszyny świstu podobnego do twojego i jak narazie nie moge nawet zlokalizować źródła.
Najbardziej słychać świst przy gazowaniu ale w środku w aucie. Może to gdzieś w sprzęgle świszczy tylko wariator zagłusza.
-
W moim przypadku to ewidentnie z rozrządu kolego.
-
Miałem bardzo podobne wycie z pod maski, mechanik myslal ze to pompa wodna, okazalo sie ze alternator zaczal padac, po regeneracj dzwiek zniknal :)
-
Tak, alternator na zdjętym pasku osprzętu...
Jeżeli rolki rozrządu i pompa są okej, kupcie nowy pasek i zobacz na nowym pasku. Miałem nawet ostatnio taki przypadek że pasek rozrządu tak "jęczał".
Pozostawiam bez komentarza fakt, że ostatnio spotkałem się z rozrządami INA produkcji ewidentnie chińskiej.
-
No właśnie ja też zaczynam podejrzewać, że to sam pasek. Mechanior jak go zdjął, to stwierdził, że łożyska na napinaczu, rolce są ok. Tylko czy sam pasek, może po czasie od "naciągnięcia" wydawać takie dzwięki??
-
Jak najbardziej, może. Teraz są tak gówniane "renomowane" części wypuszczane na rynek że mnie już nic nie zdziwi.
-
Mi się zawsze wydawało, że pasek sam z siebie wyje jak jest rozgrzany, a u mnie wręcz przeciwnie najgorzej jest właśnie na zimnym.
-
hmm a w jakim stanie masz panewki wałka rozrządu??
-
Hmm....nie mam pojęcia kolego, nigdy tego nie sprawdzałem, silnika ma przejechane równo 201tys. km, nie pomyślałem nawet, że to może być to....
-
nikt o nich nie mówi, nikt nie wymienia a po coś one tam są, jak robiłeś wariator to trzeba było sprawdzić w jakim są stanie może wariat trze o panewe bo się zaciera i wyje, rozbierz sprawdź a jak mam racje to podam ci moje dane żebyś flaszkę wysłał xd jak coś to mam takie panewki bo problem jest je dostać bynajmniej na dolnym śląsku, także kontakt priv ;p
-
myślę że to rolka prowadząca oraz napinająca od paska alternatora (wymienia się komplet) sam zużyty pasek też może być przyczyną
-
Spektakularny, przeczytałeś temat czy piszesz coś tam żeby sobie nabić postów. Zainteresowany opisywał już że wyje na zdjętym pasku osprzętu.
-
Skoro łożyska na rolce i napinaczu są ok, to zostaje albo wariat, albo pasek... Tylko po czym mechanik stwierdził, że łożyska są ok? Zdjął pasek, pokręcił i nagle tak stwierdził? Czy podmieniał i nie było zmiany? Tak z ciekawości, ile kosztował Cię regenerowany wariat?
-
Nie wiem kolego jak to sprawdził, mam wrażenie, że trochę mnie olał i nie sprawdzał tego dokładnie, więc za kilka dni jadę do innego, niech porządnie to zdiagnozuje. Podsunę mu myśl o panewkach wariata, a pasek zmienie na nowy, pomimo że ten ma niecałe 11tys. przebiegu.
-
jak rozwiążesz problem to chociaż napisz co to było ;)
-
Pewnie, że napiszę. Myślę, że maksymalnie za tydzień sprawa będzie rozwiązana. Wtedy dam znać ;)
-
Mam ten sam problem w 1.9 jtd przy dodawaniu gazu na zimnym silniku słychać taki jęk wydaje mi się że to pompa od wspomagania tak wyje . Ale nie wiem zbytnio się nie znam.