Pomocy!!! CHECK ENGINE + HILL HOLDER + VDC + gaśnie w czasie jazdy, brak mocy
Witam. Co tu dużo gadać, zacznę z grubej rury: wczoraj nabyłem Alfe 159 1.9JTDm, 150KM z 2007r. Kupiłem ją w Holandii bo tam można sprawdzić ilu miała właścicieli i przebieg. Wyszło na to, że właściciel jeden, niecałe 150 tyś przebiegu, po wymianie rozrządu. Po oględzinach wyszło na to, że autko miodzio więc formalności, tablice, uścisk ręki i szczęśliwy pędzę do kraju.... I tu się zaczynają schody: po przejechaniu ok. 600km wyskoczył CHECK ENGINE, ale że autko dalej jechało normalnie, żadnej zmiany w pracy silnika postanowiłem jechać dalej. Niestety po jakiś kolejnych 250km wyskoczyła do tego choinka: HILL HOLDER, VDC i jeszcze jakiś trzeci system UNAVAILABLE a na koniec w czasie jazdy zgasł silnik. Po zatrzymaniu odpaliłem go, ale pracuje nierówno, nie ma mocy i po chwili znowu gaśnie. Acha, wyskoczył jeszcze teki długi komunikat związany z olejem. Niestety wyświetlał się tylko przez chwilę i nie zdążyłam go przeczytać, ale chodziło o jakość oleju chyba. No i jestem w czarnej d...ziurze. Bardzo proszę o pomoc, czy ktoś miał już coś takiego? Niech ktoś podrzuci namiar na jakiegoś sensownego mechanika z okolic Szczecina, Goleniowa do którego można by oddać auto.
To samo sie tyczy silnikow 3.2?
Mam taki sam problem, choinka na desce, opada wskazowka poziomu paliwa i spadek mocy. Po wylaczeniu samochodu, odczekaniu kilku minut i ponownym wlaczeniu, bledy na desce zostaja, ale silnik pracuje normalnie a strzalka paliwa jest w normalnym polozeniu. Przejezdzam tak kilka km, ponowne zgaszenie i wlaczenie to na desce zostaje tylko check engine, ktory tez znika po kilku przejazdach...
Po kilku dniach to samo...
Przeczyscilem styki, ale nie wiem czy to cos dalo, wydaje mi sie ze moglem przejechac kilkadziesiat km wiecej po tym czysczeniu ale to rownie dobrze mogl byc przypadek
Czy ktoś wie czy wyżej opisane rozwiązanie z wymianą wtyków przy wtryskiwaczach, moze zadzialac w mojej Alfie 3.2? I drugie pytanie, czy jest w miare sensowny dostep do pozostalej 3 czujnikow od strony grodzi?