Cześć! interesuje mnie jakie przebiegi macie w swoich v6 i jaka jest spokojna granica dla tych silników :)
Printable View
Cześć! interesuje mnie jakie przebiegi macie w swoich v6 i jaka jest spokojna granica dla tych silników :)
2.5-240tys. Jeździ, oleju za bardzo nie spala.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
130 tys., ale to nie przebieg jeszcze.
205kkm oleju nie zużywa nic a nic. Styl jazdy raczej szybszy niz wolny :)
273 tys. i jak u Kolegi wyżej oleju nie bierze w ogóle.
To zależy od eksploatacji. Miałem w swojej 75 wiekowy 3.0 z przebiegiem 250000+ - ktoś przede mną jeździł bez filtra powietrza i wszystkie 6 tulei cylindrowych porysowane, ale za to dół w pięknym stanie, panewki bez większych śladów eksploatacji, wał to samo. Kupiłem 3.0 24v z przebiegiem rzekomo 118000 i jest dramat. Wał zatarty na czopie 6 tłoka, panewki porysowane, tłoki i tuleje 'takie se', korby uwalone w szlamie, cała komora tulei uwalona w brązowym osadzie - generalnie kiepścisna. Więc trochę taka loteria, zależy kto i jak używał silnika wcześniej.
Ja się zastanawiam, jak V6 busso może Wam oleju nie brać, może ubytek rekompensuje woda z układu chłodzenia? :D
Moja pije 0,3-0,4l /1000km
Ja mam przebieg dopiero 150 tys.
U mnie na liczniku było 216 tyś. Kompresja od 7,8 do 12. Prawdopodobnie głowica była wypalona przez źle wyregulowane lpg. Przeciekał delikatnie olej z uszczelki na wale. Dolewki trzeba było robić, ale nie zwróciłem uwagi ile. Przy 130 tyś silnik był wymieniany i założony lpg.
Ja dolewam piwo zamiast oleju :)
Jak mi przeciekał simering przy skrzyni na wale to troche oleju znikało, simeringi wałków rozrzadu tez puszczały troche oleju a patrząc w kolektor ssący to tylko lekki nalot na ściankach.
Jeżdzę najcześciej do 4krpm, kilka razy dziennie przy wyprzedzaniu dokrece pod 6krpm. Polowe przebiegu robię na 6-tce z 2.5krpm na obrotku.
Z drugiej strony 1000km w 10h z prędkościami rzędu 200kmh nie spowodował widocznego ubytku oleju. Stad moja opinia ze konkretny moj egzemplarz i moj styl jazdy dają efekt nieubywania oleju.
Inna sprawa ze Valvo 10w60 ubywało, a Gulf 10w60 nie znikał. Teraz mam Gulf 5w50 - zobaczymy.
180 000 km oleju troszke bierze 0,1 litra na 1000.
Nie, no, "nie bierze" rozumiem oznacza że bierze w granicach normy. Mało możliwe żeby NIC, zero przez 10 tys nie ubyło.
Ale oczywiście wysokoobrotowe użytkowanie sprzyja uzupełnianiu oleju (i chyba jest zdrowsze niż niskoobrotowe) , ja tam czasem coś wleję w obu Vkach, choć w 3,2 mniej , faktycznie "prawie nic" , bo jeździ delikatniej , statecznie i spokojnie.
2.5 i przebieg pewnie ok 300k. Cos lyka oleju, ale w normie.
Dd mobile
2,5, przebieg 202 000 km, zhamowane 204,9KM, kręcona regularnie do 7000/obr.:D i oleju nie dolewam:P
Moja ma 170000 i pobiera ok 0.3l ale dmucha w odmę więc chyba nie długo czeka mnie rozgladanie się za silnikiem :-\
Całe 78tys przebiegu,olej 0,1-0,3 na 1000, shell 10w60
Nie całe 173 tyś 0,3 L dolałem po 3500km . Valvoline VR1 5w50
Moja przy 262 tysiącach wymagała dolania 0,5 do litra na 10.000 kilometrów
Moja 155 2,5 12V ma nalatane 194 tysiące. Silnik pracuje jak zegarek. Prawie jej nie używam , więc nie mogę obiektywnie powiedzieć ile oleju pije. Powiedzcie mi użytkownicy 2,5 24V czy prawdą jest, że silnik ten ma w papierach 190 , a w praktyce dobry silnik na hamowni osiąga ponad 205 koni. Słyszał ktoś coś o tym???
115 tyś i jakieś litr na 10 tyś km. I ciekawostka, 0,4 l wypiła podczas jednego dnia wygłupów na torze
To g.... prawda, po prostu hamownie są dość pobłażliwie ustawione.
Przy 115 kuniach pokazują zawsze ponad 120 i to często zdrowo ponad, przelicz teraz ile pokazuje taka hamownia przy 190 kuniach i ci wyjdzie ponad 200. Najmniejsze Busso jak ma ponad 200 koni znacząco odstaje od standardowego i czuć tą różnicę po przejażdżce kilkoma sztukami, mimo że to tylko 10- 20 koni.
Jak chcesz mieś Alfę która ze 190 koni ma ponad 200, to instalacja LPG na pokład, zajebisty monter i jeszcze lepszy pan od regulacji i tyle wyjdzie, ja takowego szukałem pół roku, ze steraj instalacji która miała spadek mocy na poziomie 1,5 konia zostawił tylko zbiornik i przewody, auto po jego robocie na LPG było dużo szybsze niż na PB
Przed regulacją LPG, założony inny wałek, o czym się dowiedziałem przy wymianie rozrządu.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2015/02/98.jpg