-
Klocki hamulcowe przód.
Witam forumowiczów, pytanie jak w temacie to te dotyczy klocków hamulcowych, a konkretnie ich rodzaji. Przy zakupie klocków na tył pan sprzedawca zastrzelił mnie pytaniem o jakie Klocki mi chodzi bo jak się okazało są 2 rodzaje różniące się budową. Oczywiście nie wpadła na pomysł żeby od razu zapytać się jak sytuacja wygląda z przodu, dlatego liczę na was koledzy :) mowimy o GTV 2.0 TS 16v 150km z 1997r.
-
Możesz mieć dwa rodzaje zacisków - LUCAS/TRW lub ATE. Do zacisków ATE mam klocki TRW GDB1212 (VWA21636), a tarcze TRW DF2759. Tylne klocki TRW GDB466.
-
Ehh można się było spodziewać :) rozumiem że dopóki nie zdemontuje klocków to się nie dowiem jakie mam ?
-
Zdejmij koło i poszukaj napisu na zacisku. Nie pamiętam w którym miejscu, ale na moim jest gdzieś Ate.
Wysłane z Pentagram Monster za pomocą Tapatalk 4.9.5
-
Tak zrobię, dzięki za info. Pozdrawiam
-
Myśle, ze wycieczka po EPER-ze tez co nieco rozjaśni.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
W katalogu chyba nie ma podanego rodzaju zacisków, bo zaglądałem w tej sprawie jak klocków szukałem.
-
2 załącznik(i)
Tak jak Kudlaty napisał, szukanie w katalogach nie da stuprocentowej pewności. Trzeba ściągnąć koła i poszukać napisu na zaciskach. Przednie ATE wyglądają tak: (napis pionowo u dołu)
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=162527&stc=1
A tylne LUCAS tak: (napis w pośrodku między żeberkami)
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=162528&stc=1
-
Po demontażu i oczyszczeniu zaciskow wyszło że to Ate. Dziękuję wszystkim za pomoc.
-
Klocki nowe, tarcze nowe to teraz przydało by się odpowietrzyć układ hamulcowy. Może mi ktoś "łopatologicznie" wyłożyć jak do tego sprawnie podejść ? W sieci jest mnóstwo poradników ale jakoś strasznie skomplikowanie napisanych a z tego co pamiętam nie było to aż tak skomplikowane (byłem parę razy przy odpowietrzaniu, niestety byłem tym "pompującym" więc nie wiele widziałem) :)
-
Pompujesz pedał 3x i trzymasz. Pomocnik luzuje odpowietrznik, wypuszcza troche plynu i zakręca. Ważne ze pedału nie wolno puścić w tym czasie ani nie wolno wpuścić powietrza do zacisku, czyli zakręcamy jak jeszcze leci.
Koniec filozofii.
-
No tak też mniej więcej mi się wydawało, a kolejność kół ma znaczenie czy jest obojętne ?
-
Niektórzy twierdzą, że nie ma znaczenia, inni (najczęściej spotykane), że od najdalszego koła do najbliższego (PT,LT,PP,LP), a jeszcze spotyka się sposób, że w układach z ABSem, że jedziemy od najbliższego do najdalszego.
Fajnie mieć do tego sprzęt i pod niewielkim ciśnieniem przepłukać układ, wtedy da się to zrobić samemu ;)
-
Jeśli płyn jest świeży można to zrobić samemu wraz z czterometrową przeźroczystą rurką. Jeden koniec na odpowietrznik, drugi do zbiorniczka. Szczegóły na youtubie :)