Witam, szukam wału korbowego do silnika 3.2 jts. Czy gdziekolwiek, oprócz serwisu autoryzowanego gdzie zawołali ponad 9000 zł, dostanę taki wał? Gorąca prośba o informacje na ten temat.
Printable View
Witam, szukam wału korbowego do silnika 3.2 jts. Czy gdziekolwiek, oprócz serwisu autoryzowanego gdzie zawołali ponad 9000 zł, dostanę taki wał? Gorąca prośba o informacje na ten temat.
Wał korbowy (to taki wewnątrz silnika), czy wał napędowy (pod samochodem, od skrzyni do tylnych kół)? Bo cena jak za napędowy..
Chodzi o wał korbowy. Niestety takie są ceny serwisowe. Wał korbowy z panewkami. Padła propozycja całego bloku silnika - 60 tyś zł.
A to przepraszam, źle myślałem. Jakby wał napędowy to coś można rzeźbić. ;)
Taa, już widzę jak ASO ogarnie nowy silnik 3.2 JTS, a cene podali chyba dla zgrywy. Mi kiedyś za skrzynię do Palio zaśpiewali 20 kzł. Idę o zakład, że skrzyń za 20 sprzedali tyle samo co silników za 60. Czyli zero. :D
Tak poważnie teraz - yonash na forum wymienał wał/panewki w swoim 3.2 JTS, robił to w Warszawie w serwisie Tomka Twardowskiego. Nie wiem skąd klikasz, ale być może warto w tę stronę pomyśleć. On też Ci pewnie lepiej koszty tej operacji zrelacjonuje. Jaką masz diagnozę? Szlag trafił panewki i cały dół silnika do remontu?
Z ciekawości - 9 kzł to sam wał z panewkami, czy już cała naprawa?
Wał z panewkami za 9k. Auto stoi w warsztacie już i czeka właśnie na tą część. Silnik rozlożony. Wał był szlifowany i nie złapał oczekiwanego wymiaru. Niestety do Warszawy mam kawał drogi. Być może to co się stało było spowodowane uszkodzoną dwumasą która była luźna. Do remontu wał i panewki. Reszta w dobrym stanie. Ewentualnie zakup używanego silnika ale to też wielka niewiadoma, a tutaj już wiem na czym stoję.
Kup używany silnik i wtedy załóż do niego nowe panewki - jeśli wszystko na dole będzie w idealnym stanie.
To mało fajnie... Opcje znasz:
- nówka za 9k
- używany wał (ew. cały używany silnik, zostanie blok na zapas)
- kombinowanie z wałem od GM/Holdena - w przypadku 2.2 JTS udało się znaleźć części rozrządu w USA, więc może wał do 3.2 się znajdzie w Australii (tam GM sprzedawało Holdena z tym silnikiem). Pewnie taniej niż ASO w Polsce, ale może to trwać długo i może się okazać, że jednak nie pasuje. Ogólnie rzeźba, ale jak się uda, to sława na wieki.
Może jeszcze jakiś rabat w innym ASO ugrasz, albo pomęcz ich o gest handlowy od Fiat Auto Poland. FAP może na siebie wziąć część ceny.
Obiektywnie najlepiej by było zrobić to na nowym oryginalnym wale, będziesz wiedziała dokładnie na czym stoisz (jeździsz).
Najtańsza jednostka kosztuje ok 8 tyś, dlatego chcę się na początek rozejrzeć za tańszym rozwiązaniem, a to traktuję jako ostateczność. Jeśli jednak nie znajdę wału to będę szukała bloku, ale też nie wiadomo jak to wygląda w środku.
Mimo wszystko gdyby ktoś wiedział skąd moglabym dostać nawet używany wal z panewkami to proszę o informacje ;)
hmm,
kiedyś ktoś polecał taki sklep w zakresie zakupienia rozrządu do 3.2, może też cos z wałem korbowym wykombinują ?
http://czesci-usa.com.pl/
Napisałam do nich ale niestety nie mają takiego wału.
poszukaj na amerykańskim ebay'u wałów od 3.6 v6. Znalazłem kilka, może Ci się przyda:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from...t+3.6&_sacat=0
Dodano po 5 minutes:
a tutaj info o tym na zagranicznym forum alfy
http://www.alfaowner.com/Forum/engin...rankshaft.html
Czytałam na tym forum, ze trzeba trochę ten wał poprzerabiać, ewentualnie inne koło pasowe pasujące?
Będzie rzeźba, coś czuję...
nowy wał - 9 tysięcy.
komplet nowych panewek, osiowanie wału w starym bloku (bez tego nie odważyłbym się składać silnika) - czyli pełna rozbiórka i składanie silnika..
Będzie fajnie, jak się zamkniesz w 15 tysiącach z wszystkim.
A tak to - używka silnik 8, nowe panewki nominalne (oczywiście, jeśli wał jest idealny, inaczej - zwrot silnika do sprzedawcy), przekładka silnika - wyjdzie max. 12.
Możesz jeszcze pomyśleć o wpakowaniu Busso pod maskę, tyle że podjąć tego mógłby się jedynie artysta-rzeźbiarz a nie zwykły mechanik :D
Silnik mam już rozebrany, wał od Camaro za 400$ + koszt wysyłki. Wał podobno prawie ten sam, tylko nie pasuje do koła pasowego chyba i trzeba go lekko przerabiać. Ewentualnie kupić koło pąsowe pasujące do tego wału.
Druga opcja to nawet zatarty lekko wał do szlifowania, aby tylko zmieścić sie w wymiarach i bedzie ok. Przynajmniej tak mówi mechanik.
Jest jeszcze możliwość, żeby wykonać nowy wał przez pewną firmę ale potrzebowałabym dokładne informacje z jakiej stali jest zrobiony wał i jaką ma twardość.
Czy wał korbowy od Alfy Romeo GTV 3.2 jest taki sam jak w 3.2 jts?
To jest na łańcuchu czy na pasku?
Busso jest na pasku.
Bardzo proszę napisz co z tym twoim silnikiem bo ja też nie wiem co dalej,jutro będą szlifować jak się uda to do przodu,jak nie to kanał,pozdrawiam
Czekam na wał korbowy od Cadillaca 3.6 z 2010. Wymieniam panewki i korbowody dwa. Na szczęście mam rozsądnego mechanika który stara sie dalej utrzymać to w kosztach do 5 tys. Jeśli chodzi o wał to trzeba przerabiać miejsce gdzie łączy sie z kołem pasowym albo kupić koło pasowe od cadillaca. Niestety wału do swojego silnika nie znalazłam. Ewentualnie cały silnik ale to rozwiazanie wybiorę może w przyszłości. Wał jest praktycznie ten sam poza tą jedną różnicą.
Po remoncie pochwale sie jakie są efekty.
Ja mam do sprzedania cały dół silnika do 159 3.2 JTS. Sprawny, auto jeździło na nim. Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt na PW.
czesc szukam wału albo słupka do mojej brery 3.2 jts. obrócona panewka silnik chodzi ale stuka, jeszcze nie rozebrałem czekam na termin u mechanika ale wstepnie sprawdził że jest duży ubytek, jaka cena za ten Twój silnik
- - - Updated - - -
hej myślę nad taką rzeźba jaką opisujesz, wymianę wału na ten z cadillaka. mam kilka pytań ponieważ jestem laikiem w temacie mam tylko ogarniętego mechanika który nie boi się wyzwań =) powiedz mi z jakiego modelu czy rocznika cadillaca kupić wał oraz co dokładnie trzeba przerobić z tym kołem pasowym. przy okazji zapytam gdzie kupowałeś panewki bo też mam z tym mały problem. Znajomy zasugerował napawanie mojego wału w jednej z firm reklamujących się w internecie i przywrócenie mojej częsci do nominału, co o tym myślisz masz jakieś doświadczenie w tym temacie czy również tak jak ja myślisz że to rozwiązanie na chwilę.
- - - Updated - - -
hej myślę nad taką rzeźba jaką opisujesz, wymianę wału na ten z cadillaka. mam kilka pytań ponieważ jestem laikiem w temacie mam tylko ogarniętego mechanika który nie boi się wyzwań =) powiedz mi z jakiego modelu czy rocznika cadillaca kupić wał oraz co dokładnie trzeba przerobić z tym kołem pasowym. przy okazji zapytam gdzie kupowałeś panewki bo też mam z tym mały problem. Znajomy zasugerował napawanie mojego wału w jednej z firm reklamujących się w internecie i przywrócenie mojej częsci do nominału, co o tym myślisz masz jakieś doświadczenie w tym temacie czy również tak jak ja myślisz że to rozwiązanie na chwilę.
Rozwiązanie z Cadillac'iem podpowiedzieli mi na innym anglojęzycznym forum Alfy. Według nich nadają się tylko te części z aut do 2010 roku produkcji. Jest to silnik 3.6 od Cadillaca CTS SRX ( ten sam silnik był w Camaro ), który w USA jest dość popularny dzięki czemu można uzyskać rozsądną cenę. Wał korbowy jest prawie taki sam, przynajmniej jeżeli chodzi o jego najważniejsza część. Różni się połączeniem z kołem pasowym. Na jego końcu jest coś w rodzaju klucza ( wpisz sobie w google crankshaft key lub keyway to będziesz wiedział o co chodzi ). Ten klucz można przerobić aby pasował do koła pasowego od alfy lub kupić koło pasowe od Cadillaca. Co do drugiego rozwiązania to jeszcze mechanik nie sprawdzał, czekam na koło pasowe.
Niestety w Polsce wału do alfy nie było za rozsądną cenę. Nie jest to więc taka rzeźba jak się okazuje. Silnik 3.6 ma większą średnicę tłoków. Panewki również z USA, główne i korbowodowe za 180 $. Nowe oczywiście.
Jeśli chodzi o użytkownika który oferował silnik pieczeń7, to silnik został sprzedany.
No ja kupilem ten dól,autko już jeżdzi,pozdrawiam i życzę jak najszybszego spotkania na trasie
witaj dziękuje za cenne rady, mam pytane czy mógłbym prosić Cię o nr tel chciałem jeszcze zapytać o kilka rzeczy a nie mam czasu często wchodzić na neta.
Walka z moim silnikiem zakończona już jakiś czas temu. Udało mi się zamknąć w 7 tyś. z naprawą. Jak dotychczas silnik sprawuje się idealnie. Gdyby ktoś chciał podjąć się naprawy w taki sposób to musi pamiętać, że koło pasowe musi być od Camaro, jest węższe od tego z Cadillaca o dwa paski dzieki czemu pasuje do paska od Alfy. Pozostałe części poza tłokami mogą być od 3.6 v6 z Camaro lub Cadillaca.
Piszę dopiero teraz, bo teraz mam pewność, ze jest to dobry sposób.
P.s wał i panewki od Cadillaca podobno trwalsze od Alfy ;)
To może by tak profilaktycznie ten wał wymieniać... :D:cool:
Jakbyś ktoś szukał wału to jest tutaj - https://store.tecnotrasmissioni.com/...TORE-c30795013
Z resztą fajny sklep, mają słupek Busso 2.5 V6 nowy :-)
Żeby nie zakładać kolejnego tematu pozwolę sobie na mały odkop.
Bazując na informacjach z tego tematu to w teorii dół silnika 3.2 jts i 3.6 z Camaro są takie same poza drobnymi szczegółami typu koło pasowe a czy ktoś porównywał korbowody z tych silników?
Może ma ktoś korbowód od 3.2 jts luzem i mógłby mi go pomierzyć albo odsprzedać?
Aktualnie składam ten silnik, na wale korbowym od cadillaka. Dół silnika nie jest taki sam, alfa ma mniejsze cylindry skok tłoka jest identyczny więc korbowody powinny pasowac. Mam w auto szlifie 4 korbowody od alfy w celu sprawdzenia więc jak będą dobre mogę odsprzedać. Albo mogę ci je dzisiaj wieczorem pomierzyć.
Dzięki za info i ofertę ale temat już nieaktualny.
Po długich poszukiwaniach w końcu udało mi się kupić taki korbowód.
W tym momencie powiem tylko, że korbowód od 3.6 nie pasuje do 3.2. Więcej informacji i przemyśleń na ten temat przekaże w niedzielę. :)
Cały ten poniższy wywód to tylko moje przemyślenia i spostrzeżenia. Jeżeli przy czymś się pomyliłem proszę o sprostowanie.
Na stole mam zestaw tłok + korbowód od 3.2 jts oraz od (jeżeli wierzyć opisowi sprzedawcy) od 3.6 llt (z Camaro 2010 tłok bez podebrania na zawory wydechowe).
O ile w teorii blok silnika dla całej rodziny alloytec był taki sam poza drobnymi różnicami typu mocowanie alternatora lub pompy o tyle pozostałe elementy układu korbowo-tłokowego choć podobne to jednak ze znaczącymi różnicami.
Wał - jak wiadomo dla różnych pojemności miał różne wielkości wykorbienia ale średnice czopów ma takie same (nie wiem jak w przypadku wersji 2.8).
Tłoki - różne pojemności różne średnice
Korbowody - w pierwszym momencie można by pomyśleć że skoro wał ma takie samo wykorbienie dla 3.2 i 3.6 to i korbowód jest taki sam, ale okazuje się że nie.
W przypadku wyżej wymienionego zestawu różnica w długości korbowodów wynosi około 2 mm - korbowód od 3.6 jest dłuższy co ciekawe jest również lżejszy o około 40g ( porównywałem zdjęcia tłoków od rożnych odmian alloytec 3.6 i wszystkie cechują się jednym szczegółem który świadczy o zbliżonej długości korbowodów).
Z racji że blok w obu silnikach wysokościowo jest taki sam różnica w długości korbowodu przekłada się na budowę tłoka ( piasta przesunięta o 2 mm). Pomimo że tłok od 3.6 ma średnicę większą o 5 mm to jego waga w porównaniu do tłoka od 3.2 jest niemal taka sama.
Cały zestaw ( tłok z pierścieniami, sworzeń, zabezpieczenia i korbowód bez panewek) dla 3.2 waży - 1200g ±5g
Tłok z pierścieniami i zabezpieczeniami sworznia - 415g ±2g
Sworzeń tłokowy - 140g ±2g
Korbowód 645g ±2g
Dla 3.6 które porównywałem cały zestaw waży - 1145g ± 5g
Tłok z pierścieniami i zabezpieczeniami sworznia - 417g ±2g
Sworzeń tłokowy - 120g ±2g
Korbowód 608g ±2g
Jak widać różnica w wadze jest spora.
Co prawda specjalistą nie jestem, doświadczenia w tej materii też nie mam za dużego, ale wydaje mi się że w przypadku montażu wału od 3.6 do silnika 3.2 konieczne jest wyważenie całego układu żeby działać zgodnie ze sztuką o czy raczej nikt nie wspomina. Dodatkowo z racji mniejszych mas ruchomych w silniku 3.6 nie można po prostu nawiercić wału ale należy odchudzić układ układ korbowy w 3.2 - tłok, korbowód, sworzeń co przekłada się na wyższe koszty całej operacji.
Pytanie do osób, które mają zamontowany wał od 3.6 w swoich 3.2 jts czy miały wyważany układ korbowo-tłokowy oraz czy czuć jakąś różnicę w pracy silnika w porównaniu do oryginału?