Na wakacje chcę wypożyczyć Giuliettę. Muszą się zmieścić 2 osoby dorosłe, dzieciak na foteliku, wózek i 3 walizki.
Walizki tylko na dojazd z i na lotnisko, ale wózek na stałe w bagażniku.
Da się to zrobić?
Printable View
Na wakacje chcę wypożyczyć Giuliettę. Muszą się zmieścić 2 osoby dorosłe, dzieciak na foteliku, wózek i 3 walizki.
Walizki tylko na dojazd z i na lotnisko, ale wózek na stałe w bagażniku.
Da się to zrobić?
Może być potrzeba poukładania, duże walizki nie wchodzą w rachubę
W razie czego zawsze można złożyć 1/3 oparcia tylnej kanapy.
Chyba najważniejsze dla mnie jest to aby wózek zmieścił się do bagażnika - podpowiedzcie proszę czy tak jest.
Zastanawiam się nad takim układem na dojazd z/do lotniska:
- Duża i mała walizka na fotelu pasażera z przodu (mała pionowo na podłodze, duża poziomo na fotelu)
- Mała walizka z tyłu obok pasażerów
- Wózek w bagażniku
Co myślicie?
Wózek, jaki :) bagażnik nie jest wysoki i wózek musi być składany choć trochę. Przepraszam ale wszystko to to rozważania o diabłach na końcu szpilki, trzeba znać wymiary i wtedy porównać. Marka walizek jest bez znaczenia.
Bagażnik w porównaniu do 166-tki jest mikroskopijny. Jedna solidna walizka (taka jaką potrafi spakować kobieta) tak wypełnia bagażnik Julci, że w "ścinki" pustego miejsca, które pozostają trudno włożyć cokolwiek o ustalonym kształcie. Jak będziesz mieć konkretne wymiary przedmiotów, które chcesz umieścić, można będzie coś bliższego powiedzieć - zmierzyć. Ale nie miej zbyt dużych nadziei.
Przestrzeń po złożeniu fragmentu fotela, wbrew pozorom, rośnie tylko umiarkowanie. Fotel się składa w średnim stopniu (tzn. znam samochody, w których lepiej). Nie wiem czy nie będzie najlepszą opcją złożenie 2/3 fotela, posadzenie tam kogoś i kogoś z przodu
Ja pakuje do bagaznika Julki wozek firmy Stokke Xplory z gondola. Sprawdz sobie wymiary w necie - bedziesz mial jakies odniesienie. Na samo dno bagaznika klade zlozony stelaz wozka a na to gondole do gory dnem. Zero problemow.
Dodatkowo wchodzi mi jeszcze bardzo duza torba. Ale wtedy najpierw wkladam torbe - dopycham ja maksymalnie do prawej krawedzi bagaznika, pozniej stelaz w ten sposob ze kola sa po przeciwnej stronie torby i na to gondola.
Moim zdaniem zamiast torby mozna zmiescic pod wozek srednia walizke.
Dziecko do fotelika isofix z tylu, obok pies - golden retriever i mozna jechac :)
Luke77 wielkie dzięki. Mój wózek jest o 3cm szerszy (zamiast 57 ma 60cm), pozostałe wymiary minimalnie mniejsze - jeśli to nie robi różnicy, to wygląda na to, że się zmieszczę :)
W Giulettę wchodzą spokojnie do bagażnika 2 duże walizki Samsonite (leżąc na dłuższym boku wszerz) oraz 1 mniejsza walizka leżąc wzdłuż. Dodatkowo da się jeszcze jakieś reklamówki upchać. Co do wózka nie wiem, nie używam :)
Co do pakowności - w 2 osoby dorosłe zrobiliśmy w ub roku pół Szwecji i Norwegii Giuliettą, gdzie oprócz walizki mniejszej i większej mieliśmy z tyłu niemałą lodówkę turystyczną, plus jakieś reklamówki, pudełka supermarketowe z żarciem, wody mineralne, soki itd.
Pomocniczo dla ułatwienia logistyki mieliśmy czasami złożone jedno oparcie. Żona lekko narzekała bo mieliśmy co noc nocleg w innym miejscu i trzeba było w kólko się pakowac i rozpakowywać, ale Giulietta naprawdę dała radę.
Bagażnik jak na compact jest naprawdę OK i całkiem ustawny.
W kwietniu byłem Julką na nartach, 4 pary nart w środku w pokrowcach, kaski, buty narciarskie, walizki i torby z grubymi ciuchami, lodówka z jedzeniem.
Złożone 1/3 siedzenia, 2 osoby dorosłe i dziecko w foteliku. Po drodze zrobiliśmy jeszcze duże zakupy. Nie było problemu zapakowaniem się.
Dasz spokojnie radę, złóż siedzenie, zabezpiecz wózek, żeby nie latał w środku a resztę do bagażnika.
Wózek z gondolą trzeba upychać i faktycznie jest ciężko, ale składana spacerówka (Maclaren Quest) wchodzi bez problemu w poprzek i zostaje jeszcze dużo miejsca, ale ja staram się brać miękkie torby, żeby móc upychać, ze sztywnymi walizkami zawsze jest gorzej.
Hej,
przymierzam się do kupna Giulietty Sprint 1.4 150 KM.
Odbyłam kilka jazd próbnych, jestem coraz bliżej tego zakupu, ale.... zaczęły nurtować mnie wymiary bagażnika, czy zmieści się w nim stelaż wózka, po złożeniu tylnego siedzenia domyślam się, że bez problemu, a będąc w salonie oczywiście nie wykonałam pomiarów.
Może ktoś z Was je zna lub może zmierzyć? :)
Z góry dziękuję.
zależy jaki stelaż (wymiary)- praktycznie do każdego kompaktu nie wejdzie- moi znajomi jeździli z wózkiem po salonach- jedyny do którego wszedł stelaż na płasko było..... Bravo.
66/81 cm
Wg Anglików:
It's 102cm wide, 72cm deep (at it's narrowest point) and 53cm high.
mierzone na wysokości progu- 67 na długość(mierzone w najkrótszym miejscu) i 102-103 cm na szerokość
Super. Serdeczne dzięki za pomoc ;-)
narazie mam male doswiadczenie z wozkami (dziecko dopioro w drodze), ale kiedys przewozilem kolezanki wozek I wszedl bez wiekszego problemu.
Julke generalnie kupowalismy z mysla zeby wiekszosc wozkow weszla, gdzies tam w innym watku na forum ludzie pisali ze wchodza, to nam takie potwierdzenie wystarczylo - po prostu wybor wozkow najwyzej ograniczy sie do takich co sie mieszcza.
Ja w Julce woziłem dużą gondolę Balerina Eco po odpięciu kółek pakujesz cały wózek z gondolą plus małe pakunki do bagażnika b.problemu.Drugi wózek to X-Lander Move wchodzi b.problemu z kółkami a jak je odepniesz to dwie torby podróżne plus jakieś reklamówki zmieścisz.Ja bynajmniej nie miałem problemu z pakowaniem 2 dorosłych i dziecko na 10 dni