W trakcie pomiaru na hamowni oczywiście po wgraniu wirusa, w mojej belli odpadła obudowa turbo. Dodam, że była regenerowana 10 mieś wcześniej. Podpowiedzcie co robić?
Printable View
W trakcie pomiaru na hamowni oczywiście po wgraniu wirusa, w mojej belli odpadła obudowa turbo. Dodam, że była regenerowana 10 mieś wcześniej. Podpowiedzcie co robić?
A gdzie byl chip wgrywany i co na to tuner?
Tuner powiedział, że po pierwszym teście, jeszcze przed wgraniem moda coś mu nie pasowało w tym turbo bo na wykresie widać było, że łapie dopiero przy 2500 obr. Podejrzewał nieszczelność spowodowaną złym złożeniem obudowy.
Program wgrany w Słupsku, a autorem jest - www.profituning.sk
To chyba zagadnienie z cyklu: "Kto poczuwa się do winy?" / "Kto jest winny?"
Jeśli tuner to pytanie następne czy ma ubezpieczenie od takich sytuacji?
Nie znam się na tym biznesie, ale wydaje mi się, że są ludzie którzy najpierw diagnozują auto, a później modyfikują soft. Wtedy jeśli klient wie że coś jest nie tak z autem, a zleca wgranie oprogramowania, to winę za skutki bierze na siebie.
A tak poza tym, taka sytuacja to może być też zwykły pech.
Może skontaktuj się z tymi którzy regenerowali turbinę, stracić i tak na tym nie stracisz. Opisz co się stało, może będą chcieli zobaczyć dmuchawkę na własne oczy?
Zgadzam się. Tylko tuner podkreślił, że niesprawnych aut nie podkręca.
Odpadł element, w którym znajduje się koło kompresji. Po stronie zimnej przy obciążeniu 1,6 bara.
ale w czym jest problem? Przecież ta obudowa mogła się rozpaść równie dobrze podczas "szybszej" jazdy na drodze albo ostrzejszego ruszania spod świateł. Wprawdzie nie widziałem jeszcze w swoim życiu aby rozpadła się obudowa turbiny - owszem wirnik, który się rozpadł i uszkodził obudowę tak ale aby rozpadła się część ciepła od zimnej :/ bo tak rozumie co napisał właściciel.
Też jestem tego zdania.
Masz jeszcze gwarancję na tą regenerację?
w każdej regenerowanej turbinie (a było ich ze 3) miałem gwarancję na 12miesięcy. W jednej nawet po 11 miesiącach wymienili wszystkie wnętrzności bo uszczelniacz na wirniku nie wytrzymywał i nie dało to żadnej poprawy przez co w końcu zwrócili pieniądze ponieważ "my jeszcze czegoś takiego nie widzieliśmy" usłyszałem. Dodam, że to nie była firma krzak tylko powiedzmy top 5 w PL. Ja bym dzwonił bym do firmy co to regenerowała.
Turbina się rozleciała bo była źle zrobiona. TO że łapała przy 2500 obr/min to nie był powód żeby auta nie ruszać. Po prostu części z której była złożona turbna zrobił mietek z piasku. Garrett nie udostępnia części zamiennych. TO na czym firmy regenerują turbiny to cześci "krzak" Miedzy innymi dlatego tubina wstawała tak późno.
Podsumowując - nie jest to wina tunera. A turbinę się kupuje nową.
tyle tematow. a wystarczy ja oddac na gwarancji i po temacie... a nie rozpisywanie co i jak i gdzie i kto.....
Tak jak kolega pisal Garret nie przewiduje regeneracji!! Lepsza uzywana ORGINALNA niz regenerowana, tego sie trzymam i jest ok. Jak bralem nowa do sprintera garret oddal mi 350 zl za zwrot zuzytej turbiny zeby nie trafila do jakis "regeneracji" Gwarancje dostalem 2 lata bez limitu km. Fakt kosztowala sporo ale auto przejezdzilo na niej 500 tys km. I dalej jezdzi
Po zdjęciu turbiny okazało się, że przyczyną awarii był wirnik ze słabego materiału. Turbo leci na gwarancję a za nie zostanie wstawione pewniejsze z firmy z Jaworzna, która daje 2 lata gwarancji i zapewnia, że znajdujące się w niej części są oryginalne ;)
No właśnie to jest ciekawe, wg garetta nie ma dostępnych części zamiennych. Po rozmowie z firmą z Jaworzna;-) cześci zamienne są;-)
Ja dodam od siebie, że regenerowalem u nich 5 turbosprężarek. Wszystkie auta po chipach i innych modyfikacjach. I dalej jeżdżą.
W obecnej A3, regenerowalem turbo w 2009 roku. Do tej pory pompuje tyle ile ma pompowac, oznak zużycia nie doświadczam.
Dobra firma, osobiście polecam. Dbaj o turbo a będziesz zadowolony.
Pozdrawiam
Ile obecnie kosztuje regeneracja turbosprężarki w Jaworznie do naszych 1.9 16v?
Zapytaj ich jak to jest, ze oficjalny jedyny polski dystrybutor MOTO REMO https://garrett.honeywell.com/distri...europe/poland/ potwierdza, że Garrett nie robi do tych sprężarek części zamiennych` a chłopaki z Jaworzna je mają ???
Pewnie szwagier robi w garrecie i wynosi i wysyła do kraju gdzie wszystko jest możliwe ;)
Dzisiaj okazało się, że mam popękaną obudowę filtra powietrza, zasyfiony intercooler opiłkami z turbo i poprzecinaną rurę od intercoolera . Zdecydowałem się na spawanie obudowy i regenerację intercoolera bo dostęp do nowych i ich koszt trochę mnie przeraził.
Bezpośrednią przyczyną awarii turbiny była posklejana jakimś g..... obudowa filtra powietrza tuż za filtrem. Odpadające stwardniałe kawałki kleju dostawały się do turbo, a efekt takiego działania można sobie wyobrazić (wielkie boom). Żeby było zabawnie w zeszłym roku przy naprawie turbo w Józefowie k. Warszawy obudowa też została wymieniona z powodu pęknięć. Wyszło na to, że Pan Mietek zamiast wymienić obudowę wolał posklejać i skasował mnie jak za nową. Przez cwaniactwo Pana Mietka zostawiłem 3 tyś w innym zakładzie.
Carramba myśli że Garrett sam produkuje części? Większość firm bierze części od podwykonawców którzy produkują dla np. Garretta. Jak dla mnie przy regeneracji ważne są: doświadczenie, narzędzie(maszyny), oraz dobre części. To tylko moje zdanie. Ale nie wierzę że nie da się poprawnie zregenerować turbo, jedyny powód dla którego firmy typu Garrett robią zamieszanie i szum i twierdzą że nie da się zregenerować turbo poza ich fabryką jest kasa.