Panowie dysponuje ktoś jakimś tutorialem jak wymienić ten czujnik ? Każde info sie przyda
Printable View
Panowie dysponuje ktoś jakimś tutorialem jak wymienić ten czujnik ? Każde info sie przyda
Podważasz śrubokrętem plastik czarny z czujnikiem. Odpinasz czujnik. Podpinasz nowy. Wkładasz plastik. Trudniejsze jest otwarcie puszki piwa do tego (trzeba iść po piwo).
Hehe piwo otwieram jedna ręką :P Dzięki za odp bo gdzieś pisali o rozebraniu lusterka :)
Drugie pytanie czy taki czujnik będzie pasował
1. http://allegro.pl/czujnik-temperatur...392321824.html
2. http://allegro.pl/czujnik-temperatur...082772529.html
Ja ostatnio kupiłem ten z drugiej aukcji, pasować musi bo to kwestia połączenia dwóch kabelków, ale nie zabrałem się jeszcze za wymianę.
Dajcie spokój. To jest zwykły termistor NTC o rezystancji 10K do kupienia w każdym elektronicznym za zeta.
Jesteś pewny, że jest uszkodzony? Jakie są objawy.
Raz pokazuje raz nie pokazuje a jak czasami mu odpierdzieli to temperatury z kosmosu :)
Polecam go wymontować, porządnie przedmuchać powietrzem i położyć na słońce żeby porządnie wyschnął. Częsta przypadłość, że się zalewa i wariuje.
Ej jak ten plastik z lusterka otwieram dolny to do niego jest przymocowany czujnik? Dziś zauważyłem że chyba tak i idą 2 kabelki od niego? Ja mam taki problem że w ogóle nic nie pokazuje, jak klikam przyciskiem od kasowanie kilometrow to nic sie nie dzieje, przez to mi klima na Auto zle dziala.
Tak idą dwa kabelki.
Proponuję odpiąć wtyczkę, zabrać do domu i sprawdzić czy ma przejście miernikiem. Jeśli ma - gdzieś jest przerwa w instalacji.
Obawiam się że do wtyczki się nie dostane przez taką szparkę i trzeba szkło ściągać. W razie czego jak czujnik okaże się padnięty mogę uciąć kabelki przy samym czujniku i połączyć z tym z alledrogo i wsadzić go tam do lusterka? :)
Nie trzeba szkła wyciągać na pewno. Można wyciągnąć tę wtyczkę z lusterka i wtedy odpiąć. Trochę więcej samozaparcia :)
U mnie trzeba lustro jednak rozebrać bo nie ma żadnej klapki to co widać to czujka
A co to za problem szkło jest na zatrzaskach.Bez problemu zdjąłem.Pamiętajcie o wtyczce która znajduje się w trójkącie.W drzwiach tam też jest wtyczka u mnie tam okazał się problem
Sprawdz kostke ktora wychodzi z drzwi ,nie przy lusterku tylko ta druga ja tak mialem ze nie laczyla i kiedy pasazer zamykal drzwi bylo przeklamanie o ok 20 stopni
A co może być u mnie skoro nic nie wyświetla? Klikam i nic dalej kilometry pokazuje :p
No chyba i taką i taką, mam Auto tryb ale jak dam to wariuje, dmucha caly czas na 3 biegu i nie tak zimnym jak powinno może to przez czujnik właśnie.
To podłącz pod kompa klimatyzację, coś wyjdzie.
Kolego zmieniaj czujnik. Mam teraz to samo tylko ze we fiacie marea ( taki sam czujnik i takie same bebechy w klimie ) i tez z uszkodzonym czujnikiem wariuje na auto.
jarek1986 ale czujnik zewnętrzny tak? wewnętrzny czyściłem.
Nie rozumiem problemu.
Pod lusterkiem zewnętrznym prawym jest czujnik, którego obudowa sama w sobie jest też "klapką" otworu w obudowie lusterka. Wystarczy podważyć śrubokrętem, jest nawet miejsce do tego, i czujnik wychodzi. Tutaj widać -> http://www.evoczesci.pl/environment/...01b3dcb6de.jpg
Wyciągnąć lekko przewody i jest złączka plastikowa, wystarczy odpiąć i czujnik mamy w ręku. Trzeba go wysuszyć, sprawdzić np miernikiem jego rezystancję czy ma przejście czy nie jest uszkodzony, i po temacie.
Jeśli ma przejście, ma rezystancję, a zamontowany w aucie nie pokazuje nic - wniosek jest jeden, przerwa w jego obwodzie po stronie auta. Więc należy sprawdzić przewody i połączenia, najlepiej i najpewniej miernikiem.
Czujka temperatury zewnętrznej to nic innego jak termistor NTC -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Termistor do kupienia w każdym elektronicznym za zeta. Jest on zatopiony w zagłębieniu, w "bolcu", obudowy po to, żeby nie zalewała go woda. Z czasem ten wypełniacz traci szczelność i na sam czujnik naleci trochę wody, przez co możliwość poprawnego odczytania temperatury jest niemożliwa bo woda inaczej odbiera ciepło. Jeśli osuszenie na kaloryferze/słońcu nic nie daje, wtedy można zastanowić się nad wymianą. Jeśli się faktycznie uszkodził, to wystarczy kupić taki tani w elektronicznym, ułożyć go w bolcu obudowy i zalać odpowiednim materiałem chociażby gluegun'em zakleić, żeby nie dostawała się tam woda.
Tak ten zewnętrzny
Maciaba ale czujnik jest razem z tą klapką, nie da się tego rozdzielić to jak mam wymontować stary? A z tymi przewodami to jak wyciągnąć? Wystarczy ciągnąć za kable i wyjdzie? :)
A jesteś pewny, że jest uszkodzony? Weź go najpierw na stół i podepnij jakiś miernik i sprawdź jego rezystancję. Wtedy będziemy myśleć. Wtyczka jest bardzo blisko i wystarczy lekko wyciągnąć kabel żeby pojawiła się w zasięgu wzroku. Naprawdę nie ma tam wielkiej filozofii. Wyciągnij go najpierw i zabierz do domu.