Jaki jest koszt wymiany rozrządu (wraz z montażem) w 147 FL 1.6 105km? Wersja bez wariatora.
Printable View
Jaki jest koszt wymiany rozrządu (wraz z montażem) w 147 FL 1.6 105km? Wersja bez wariatora.
Ja się podepnę pod pytanie.
Ile koszt części full rozrząd z pompą wody + wariator, filtr paliwa, wymiana oleju w silniku, wymiana oleju w skrzyni. Olej silnikowy mam obecnie Castrol Magnatec 5W40(zalany przez poprzedniego właściciela), ale zastanawiam się nad wymianą na Motul 8100 X-cess 5W40 lub jakiś dobry 10W60, bo czasami chciałbym na tor się wybrać. Ale nie wiem czy jest sens zmieniać 5W40 na 10W60, czy w zimie nie będzie problemów. Olej do skrzyni biegów prosiłbym o polecenie.
Szacowałem na części rozrządu około 1000zł, filtra powietrza około 50zł, olej silnikowy około 150zł, olej do skrzyni około 100zł + koszt roboczizny.
I jak się ten wariator po regeneracji zachowuje? Zestawem naprawczym został potraktowany? Nie wiem czy u mnie w ogóle jest sens wymieniać, bo widzę, że nowy kosztuje 800-900zł, bo tylko podczas odpalania na zimnym silniku słychać przez ~1-2s łagodne klekotanie.
przed regeneracja miałem diesla w benzynie, od roku jeżdżę i nie słyszę żadnych oznak awarii, wcześniej tak jak tobie przy odpalaniu klekotało i dodatkowo przy wchodzeniu i schodzeniu z ok. 2,5k się zaczynało :) z tego co wiem to oprócz zestawu naprawczego darek wymienia jakąś podkładkę która jest tłumikiem drgań przez co wariat nie wydaje żadnych dźwięków
kwotę też podałem oczywiście bez części i oczywiście orientacyjną z mojego doświadczenia, cena uzależniona będzie od fachowca i miejsca gdzie fachman pracuje :) dolicz sobie 400-500pln za pasek/napinacz/rolkę/pompę + ew. 80pln za uszcz. pokrywy zaworów i masz komplet :) przy okazji jeśli pasek urządzeń się prosi o wymianę też go można zmienićCytat:
Napisał konrad53
No to ja takich akcji nie mam, tylko przy odpalaniu na zimnym jest taki charakterystyczny dźwięk.
Co do wariata, to po regeneracji u darka przejechane 10tys i wariator nadupcza głośniej niż przed regeneracją. Nikogo tu nie neguję bo może taki przypadek, ale osobiście to teraz bym zainwestował w nowego bo z regeneracją to loteria.
Jak wymieniasz cały rozrząd to wymień od razu wariator. Jeden koszt robocizny. Teraz stuka tylko przy zapalaniu ale z czasem będzie coraz gorzej i przyjdzie Ci ponownie rozbierać rozrząd a to dodatkowe koszty. Ja po kupnie auta zmieniłem wszystko na nowe. Zrobiłem już około 50 tys. km i mam spokój.
Przy wymianie rozrządu należy wymienić również pasek zębaty wałków wyrównoważających z rolką czy wystarczy wymienić tylko pasek rozrządu? Wariatora nie będę wymieniał jak na razie, jest cicho, słychać tylko przez 1-2s po odpaleniu zimnego po całej nocy stania, ubytków mocy również nie ma w czasie jazdy ani innych objawów.
Nie słychać, ale jednak słychać, ciekawy tok rozumowania . To w takim razie paska wałka wyr.tez nie musisz.
Za chamskie odpowiedzi podziękuję. W czasie jazdy nie słychać wariatora, ale podczas zimnego odpalenia przez chwilę tak. Mam nadzieję, że wystarczająco jasno wytłumaczyłem. Pytanie o pasek wynika z tego, że niektóre "kompletne rozrządy" są razem z paskiem wałków wyrównoważających + rolka, a niektóre bez tego paska.
wymieniając rozrząd wymienia sie pasek, wariator, rolki, napinacz i pompe wody
Ok, dzięki ;) Zostawiłem auto u mechanika na wymianę kompletnego rozrządu z wariatorem JEDNAK i olejem :)
Sporo....
Chyba, że robiłeś w serwisie?! :D
Sam wariator ponad 1100zł. Mechanik ten ma jakieś kiepskie ceny części... Po 16 będę odbierał to przejrze co było wymienione dokładnie.
U mechanika poleconego mi przez kolegę. Ale widzę, że mechanik chyba ma kiepskie ceny części albo jakiś % dostaje od nich.
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
1100 zl za wariator.Niezła cena.W zeszłym roku kupiłem org.nowy za 400zl.Potem trochę podrożały ale nie do takiej astronomicznej ceny jak twoja
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5483202203
Zmień mechanika bo ten droższy od ASO..Max cena za tą usługę powinna być 1200-1400
1200-1400 to wychodzi bez wariatora. Części są z RK Niedziałek, kompletny rozrząd bez wariatora za same części wyszło około 864,46zł. Paski Gates, napinacze INA, pompa wody Doltz. Do tego wymieniony filtr oleju, filtr powietrza, pasek alternatora, uszczelka pokrywy zaworów, płyn chłodniczy oraz olej...niestety zamiast Liqui Moly HIGH TECH dostałem kur. Top Tech, a zaznaczałem odnośnie tego...No i wariator 1130,32 zł. Mam nauczę na przyszłość, żeby samemu kupić części i do mechanika się dopiero zgłosić.
To Ciebie nieźle skroił....
Orientacyjne ceny:
Pasek rozrządu DAYCO 75,00
Napinacz SKF 159,00
Rolka prowadząca SKF 75,00
Pompa wody THERMOTEC z metalowym wirnikiem 90,00
Pasek PK DAYCO 49,50
Filtr powietrza CLEAN 21,60
Filtr kabinowy węglowy przeciwpyłkowy 2x MISTRAL 47,00
Filtr oleju CLEAN 18,90
olej... ok 200,00
Wariator ok 1000,00 (ostatnio 750,00) zawyżony ten tysiąc!!!!
uszczelka 56,00
RAZEM: 1792 pln (a za wariata policzyłem 1000, co jest MEGA ZAWYŻONE!!!)
+ robocizna 200,00 - 250,00 pln
Policzone już po mega cenie za olej, WARIATA i robotę!!!!!
Wyciągnij wnioski sam... :cool:
Daj Boże by było uczciwie... ;)
Jak olej zalali nie taki jak chciałeś i masz na to jakiś papier to niech teraz wymieniają. Co to ma znaczyć że biorą tyle kasy i robią jak im się podoba...
Wyryte rantem felgi
To w jaki sposób wymóc żeby zmienił olej? Mówi, że taki RK Niedziałek dał z mojej kartki, którą zostawiłem... Tylko tam napisałem Liqui Moly Synthoil, a mówiłem żeby to nie był Top Tech...
Serwis za części płaci kwotę netto czy brutto? Tak przy okazji...
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
W ASO jakieś 2 miesiące temu zapłaciłem za taką operację 2400zł, w tym przegląd okresowy. Za wariata w ASO krzyczą od 950-1050zł
Idziesz i zgłaszasz oficjalnie reklamację. Najlepiej mieć ją napisaną na papierze z opisanymi szczegółami co chciałeś a co zostało zrobione. Jeśli dawałeś im jakąś kartkę też napisz. Jak się będą wypierać i mówić że nic nie zrobią to zgłoś się do lokalnego rzecznika konsumentów albo do uokik.
Wyryte rantem felgi
Jery, ale cena kosmos - nieźle ten mechanik przygrał, nie ma co, ciekawe jaki % dorzucają sobie na częściach...
Jak pisałeś wyżej - na przyszłość, części samemu a specowi tylko za robotę, już na tym byłoby oszczędzone parę stówek. Koledzy na forum mają dobre ceny do Włoszek.
Akcja z olejem jak wyżej, reklamacja i tyle - Ty podajesz dokładnie co mają wlać a oni odwalają samowolkę, bez przesady.
Powodzenia.
Dokładnie tak jak mówi Beriba , walcz o swoje . Prosiłeś o Liqui Moly a dostałeś jakieś gów... Co to w ogóle ma być ? Reklamacja i tyle ! Co do kwoty to nawet nie skomentuje !