Wczoraj palowalem Spidera do odcinki i silnik padl. Pytanie z jakiego modelu bedzie najlepsze 3.0 do swapu? Bo marzy mi sie prawdziwe brzmienie pod maską w Spiderze :)
Printable View
Wczoraj palowalem Spidera do odcinki i silnik padl. Pytanie z jakiego modelu bedzie najlepsze 3.0 do swapu? Bo marzy mi sie prawdziwe brzmienie pod maską w Spiderze :)
Rozumiem, że nie jest to faux pas świeżaka i jako weteran na forum, jesteś świadomy, ile częsci musisz zmienić swapując V6? :)
Najtaniej po prostu mieć całego dawcę z V6 24V pod maską.
Chce kupic cala alce ze zdrowym v6. I przelozyc. A reszte sprzedac na allegro i na zlom. To ostatnia szansa zeby miec prawdziwe serce AR pod mask@.
- - - Updated - - -
Jaki model najlepiej bedzie do tego sie nadawal? 164?
Odstawiałbym raczej 166.
najlepiej kupic gtv 3.0,jak jeden kolega z tego forum i przeszczep
Myślę, że najlepiej CF2
No wlasnie bede szukal gtv 3.0 ale ciezko bedzie bo malo ich :(
Ja robiłem na odwrót.Z 3.0v6 na 2.016v.Mam troche osprzętu z silnika do v6 i instalacje elektryczną ale nie kompletną.
Swap z V-ki na TS-a?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/06/392.jpg
Kolega Litrowy robił taki swap, poszukaj sobie go na forum i sobie do niego zadzwoń to ci powie co nieco, bo spoko z niego gość.
Po rozmowie z mechanikiem doszlismy do wspolnego zwiazku zeby remontowac TSa. Mam pytanie czy gruntowny remont przywroci dawną moc i elastycznosc pracy?
Z silnikiem jako tako nie mialem problemow przez 3 lata. Chociaz byl problem ze szczelnosciabo bo. Saczyl sie olej z dolu silbika i piszczala jakas uszczelka przez kilka sekund po uruchomieniu. Chcialbym aby silnik po remoncie wytrzymal 10-20lat. Az do kolejnego przegladu.
Rób swap i się nie zastanawiaj nad związkiem z mechanikiem.
Bede bede jezdzil. Przejezyczylem sie bocian. Czy dobrze wyremontowany TS nie wytrzyma 10 lat uzytkowania? PS to auto sezonowe robie raptem 3-4tys rocznie.
No to tym bardziej ładować Busso... Jadąc TS'em bez dachu nigdy nie pomyślałeś że jeszcze lepiej byłoby gdyby pod maską siedziało V6?
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli ekonomie masz gdzieś ,to rób swapa na 3,0 :D myślę ,że operacja taka taniej niż 9-10 tysi cię nie wyniesie . Porządny remont TS-a pewnie połowę tego .
Tylko nawet idąc na całość gdzie znajdziesz gtv 3,0 z silnikiem w bdb stanie ze sprawnym osprzętem za około 6 tysi? bo tyle byś musiał dać żeby się zmieścić w tych 9-10 z robocizną.
Błogosławieństwem na to było by mieć swój warsztat i umiejętności i zrobić to samemu ...:)
10tysiecy to sporo. Nie ukrywam ze troch chajsu szkoda. Remont zamknie sie w trojce. Moze mniej zalezy co trzeba wymienic. Gosc powiedzial ze najpierw sciagnie miske i sprawdzi panewki. Mowi zetaniej byloby kupic caly dol silnika. Ale ja nie jestem przekonany co do tego bo tez sprawa niepewna. Na razie czekam na diagnoze. Na dniach ma sie za to zabrac. Tesknie za Spiderem :/ bo tylko pustemiejsce widuje w garazu
Ja mam dobra instalacje LPG. Pali mi 8-9l gazu. Jest o wiele oszczedniejszy niz GT. Martwi mnie jedno. Spider byl zrywny do 2tys i pozniej od 4. W 156 1.6 mialem inaczej. Do 4 ciagnal slabo do 4ts ale rowno jednostajnie. Natomiast powyzej 4 jak petarda. Czy w Spiderze jest normalna ta dziura w mocy? Spod swiatel ladnie rwie. Ale nagle trzymam ten pedal w podlodze alfa przydpiesza ale ospale az do 4tys obrotow. Po 4tysiach zapierdala juz bardzo ladnie.
Szukasz winy w silniku ,a sprawdziłeś cały osprzęt ? przepływkę dolot powietrza ,wszystkie wężyki podciśnienia ,zapłon , przepustnica ,kable itd .Czasami najciemniej jest pod latarnią.
Wszystko to co wymieniles sprawdzilem. Procz swiec i kabli. Zobaczymy jak bedzie po remoncie. Bo np 156 po remoncie zapierdalala jak glupia. Byla zrywniejsza i duzo lepiej reagowala na gaz.
Czyli najpierw szał radości a później oszczędności.
Zobaczymy. Najgorsze jest to ze jest zlot niedaleko mbie 2 dniowy i chcialem Spiderem pojechac i nie pojade ;/
Tylko, że ori świece i przewody w TS-ie to 1000 zł :D
E nie przesadzaj. Da rade sie zmiescic w 500zl.
Napisałem: ORI - oryginalne
nie ja tak z 5lat temu za orginały kpl cos koło 700,800 dałem same swiece 450 toi tak wtedy tanio było boi 700 chcieli za te same swiece
Co wy z tymi świecami za pińcet przecież za ok. 125zł jest bdb komplet ngk.
Są też dobre chińskie opony, wahacze fasta i zamienniki sond lambda....... ;)
Ta chińskie http://allegro.pl/swiece-alfa-romeo-...358610694.html;)
my piszemo o NGK PLATYNOWE
Po cholere mi platynowe jak ja mam LPG.
Ręce opadają...
SCHNNAZZI - a z panną już tego swapa uzgodniłeś? Bo ona może mieć bardziej rozsądne plany, co do wydatkowania tych 10 kafli.