Chciałbym aby ktoś z was streścił mi wszelkie akcje które mogą dziać się z elektroniką przednich szyb? Oczywiscie pomijam domykanie, ale wydaje mi się, że jeśli mamy otwarte okno, zamkniemy auto z kluczyka to powinna się szyba domknąć?
Pozdrawiam!
Chciałbym aby ktoś z was streścił mi wszelkie akcje które mogą dziać się z elektroniką przednich szyb? Oczywiscie pomijam domykanie, ale wydaje mi się, że jeśli mamy otwarte okno, zamkniemy auto z kluczyka to powinna się szyba domknąć?
Pozdrawiam!
nie - nie ma takiej opcji ze same sie zamkna po zwyklym zamknieciu drzwi
chyba ze przytrzymasz przycisk zamykania na pilocie dluzej to zacznie sie zamykac ( no ale o donykaniu nie chciales pisac :-) )
Mój tata własnie się kłócił ze mną o to, że on kiedyś gasił silnik, wysiadał, zamykał drzwi po czym pilotem i razem z ryglowanie drzwi zamykały się szyby.
aaaaa nie nie nie nie. Jest taka opcja po odpięciu akumulatora, szyby wracają do ustawień fabrycznych i wtedy same się zamykają. Ostatnio auto było na wymianie paru części, siłą rzeczy mechanik odpiął akumulator, potem na zbieżność facet zostawia kluczyk w aucie zamkną drzwi a szyba do góry idzie xD. JAK WYSTRZELIŁ od laptopa jak z procy co by się samo auto nie zamknęło z kluczykiem w środku :D
Domykanie szyb mam na pewno, próbowałem już wszystkiego…
Podładowałem akumulator, próbowałem to ustawianie z trzymaniem przycisku trochę dłużej, resetowałem również odłączając klemę.
Niestety, narazie nie nie pomogło, w poniedziałek jadę do mechanika który pierwszy odłączał akumulator i to po jego działaniach przestały szyby działać. Zobaczę co będzie i dam znać.
ale co Ci w końcu nie działa tak naprawdę ?
Bo naprawdę ciężko tu doczytać z czym jest problem.
Automatyczne domykanie szyb.
Mam otwarte okno, gaszę silnik - wysiadam, zamykam drzwi i szyba sama sie zamyka za mna.
Była to opcja możliwa do dokupienia w salonie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
przynajmniej mozesz sonie w lato zamknac drzwi ale wietrzyc auto :-)
Bocian, ty juz widziałem kiedyś pisałeś w temacie o tym, ale nie używałeś tego i mylisz to z dotykaniem szyb z pilota.
Maja sie same zamykać jak ja trzaskan drzwiami. Dzisiaj jade do mechanika ktory to spartolił i zobaczymy.
nie chce mie sie szukac
cos sie gdzies tam kojarzy ale co i jak to nie wiem
a lepiej sie dyskutuje jak sa konkrety jakies
no ale ja ich nie mam teraz :-)
musialbym uzywac za kazdym razem jak bym zamykal drzwi z otwarta szyba :-)
Sprawdzę to dzisiaj wieczorem w domu w jakimś starym katalogu numerek opcji itd.
w nowszych rocznikach raczej juz tego nie bylo bo sie posrali potem o te domykania itp
Do chyba 2007 bylo to seryjnie montowane w GT. Nigdy nie bylo to opcja. potem chyba dyrektywa unii zabronila.
Jak dlugo trzymiesz przycisk zamkniecia?
omen - jemu nie chodzi o domykanie z pilota
on ma na mysli taki myk ze masz otawrta szybe , gasisz auto , wysiadasz , zamykasz drzwi a szyba sama idzie do gory
Okna sie zamykaja same tylko jak dobrze trzasniesz drzwiami.
no wlasnie cos mie sie kojarz ostre pierdolniecie :p
ale co i jak to juz nie wiem
niby jakis czujnik kurna mierzacy sile trzasniecia ? :D
Ten sam ktory odcina napiecie podczas wypadku. Czy zderzeniowy moim zdaniem.
to raz odcina paliwo a raz domyka szyby wg ciebie ?
Chyba ta.. Bo innego czujnika raczej tam nie ma. Ewentualnie w mechanizmie cos jeszcze moze byc.
Witam.
Jeśli chodzi o otwieranie/domykanie szyb z pilota.
W starszych rocznikach dało się zarówno otworzyć szyby(przytrzymując przycisk otwierania drzwi na pilocie) jak również domykanie(analogicznie - przycisk zamykania drzwi). Ja mam rocznik 2007 i mam tylko pierwszą opcję, nazywają to funkcją przewietrzania zdaje się. Do tego po stronie kierowcy szyba podnosi się w sposób ciągły, a od pasażera przerywany. Nawet po wyjęciu kluczyka można jeszcze opuszczać i podnosić szyby przez 3 minuty, ale tylko jeśli nie otworzy się drzwi - o tym wszystkim akurat jest info w instrukcji obsługi, w tej elektronicznej na stronach 26 i 27(wg iREADERA).
Odkopałem gdzieś stary temat co do Alfy 147, tam chłopaki piszą o czujniku "zgniecenia uszczelki":
http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...63533c4cb19752
Znalazłem, również z tej strony z instrukcji coś takiego:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...zyb_-szyby.jpg
Ale nie wynika z tego opisu, że szyby same się zamkną po trzaśnięciu drzwiami, tak czy siak chyba nie chodzi o czujnik uderzeniowy/bezwładnościowy, który odcina pompę paliwa.
Pozdrawiam