Jak myślicie , brać czy nie http://allegro.pl/termostat-alfa-rom...467987576.html ?
Printable View
Jak myślicie , brać czy nie http://allegro.pl/termostat-alfa-rom...467987576.html ?
"bier", jak coś będzie nie tak zawsze można oddać na gwarancje, mi gates za którego dałem ponad 300 trzymał 2 tyg także nie ma reguły, drogie też potrafi się posypać
Kup verneta.
No właśnie nie raz słyszałem że te tansze czesci lepiej trzymają od tych markowych drogich
ja bym brał.. od jakiegos czasu kupuje tanie czesci w wiekszosci na allegro i jak dotąd sie nei zawiodłem.. a i tak gware zawsze masz.
Dobra , przekonaliscie mnie . Biere:)
daj znac czy spoko
Haha mam być testerem :D Spoko podejrzewam że dopiero w pon. w przyszłym tygodniu będzie . Jak założe pojezdże pare dni i dam znać .
Heh co druga wypowiedź na forum brzmi "kupuj tylko porządne części to się alfą będziesz cieszył", robicie ludziom mętlik w głowie, poza tym za wymianę Ci nikt kasy nie zwróci z tą gwarancją, a u mechanika 2 razy wymienisz ten sam termostat i finansowo wyjdzie to samo. Mam Verneta ponad 3 lata i jest git.
A pozniej na gwarancje. Wyślij czekaj a i kupic trzeba bo musisz jezdzic. Wiec płacisz za wysyłkę pozniej płacisz znowu za wysyłkę bo ci odsyłają i wychodzi cena pewnego pierwszomontazowego behr. Po drugie czujnik temperatury. Z reguły maxgear ma jeden ridzaj czujnika 2 pin zipelony. A sa 3rodzaje pdo tej samej konstrukcji termostatu. Z szacunkiem czesci dobiera sie po nr vin a ńie na wygląd. Ale spoko.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
gorszej lipy wybrać nie mogłeś?
jak tylko termostat jebniety to czujnik zawsze mozna przekrecic :-)
vernet np sprzedaje bez czujnika
do jtd kazdy pisal ze vernet syf i tylko behr - a w gt siedzi vernet juz kolejny rok i smiga cacy
:-)
ale np na przeplywce ( nie bosch ) do ts sie przejechalem
jedno jest ok , inne mniej , jeszcze inne wcale
i jest zabawa :-)
to samo z brembo ... :p
Vernet z czujnikiem sprzedaje bocian tylko ludzie kombinują i wyciągają sprzedają bez i czujnik osobno. Uwaga dotyczy jtd. Ts i jts zgadza sie bez czujników. Tylko cena behr a vernet niewielka rozńica. Przynajmńiej u mnie.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
swego czasu ( kilka lat temu ) roznica byla na poziomie +80% behr ( odejmujac koszt czujnika wychodzilo nadal jakies 50% + )
a verneta z czujnikiem nie widzialem nigdy jeszcze ( ani wtedy ani ... hmmmm - ze 3 lata temu chyba )
Zgadza się vernety są z czujnikiem ale lipnym. Do swojego verneta musiałem przełożyć czujnik ze starego termostatu bo vernet pokazywał 130 stopni na zegarze
Oj bez przesady . Nieraz zakładałem niemarkowe termostaty i nigdy nie bylo problemu . Rozrząd jak najbardziej musi byc oryginalny ale bez przesady z kazda częścią
Ja 5 lat temu wymieniłem kupując verneta. Do tej pory chodzi bez problemu. To chyba nie w tym rzecz...
Ale termostat kupowany był w sklepie, a nie na alledrogo.
Dobra , założe , pojezdże i dam znać .
Wielcy znawcy rynku, najlepiej kup w ASO oryginał bo reszta to syf.... ludzie.. W razie wysyłki na gwarancje kupujesz od razu inny termostat, żeby samochód nie stał a za tamten masz korektę cenową. Ja kupiłem GATES czyli jak mniemam dobra firma, a musiałem po 2 tyg odesłać na gwarancje i tyle go widziałem. Kupuj chiniola i testuj, to nie rozrząd który w razie wady rozdupcy cały silnik...
verneta jeszcze rozumiem, chociaż czasem zgłaszano falowania temp
ale wkładać termostat firmy która robi wszystko po trochu: filtry, hamulce, wahacze, amortyzatory, łożyska; to proszenie się o problemy
co jest złego w polecaniu dobrych części? nikt źle nikomu nie życzy i go nie próbuje wprowadzać w błąd
i znowu będzie że alfy złe, bo trzeba znowu za wymianę bulić, zamiast kupić dobrą część...
Akurat firma która "robi" ten termostat zapewne nie produkuje go sama, a zleca jego produkcje i sprzedaje pod własnym szyldem, nie jestem znawcą, może to totalny złom, ale np NIEKTÓRE żarówki led za 15 zł są tej samej jakości co te za 40, różnica tylko w tym, jaka marka je sprzedaje. Może więc warto kupić tańszy termostat ? A może nie, mam nadzieje, że będzie zdana relacja jak się sprawuje.
Kup jeszcze opony MaxGear ... i możesz zmienić logo samochodu.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Nie wiem czy to do autora czy może do mnie, opon MaxGear bym nie kupił, innych chinioli też, ale nie uważam, że np nowe fuldy znacznie odbiegają jakością od np nowych continentali, co sugerowałaby różnica cenowa.
To tylko termostat, a autor tematu postąpi jak uważa, może warto zaoszczędzić 150 zł i dołożyć je do nowego kompletu opon na zimę, a może nie, bo auto zimą będzie trzymać 60*C....
Dokładnie jak pisze Przemek147 , różne firmy sprzedają swoje żeczy pod innym szyldem . Poza tym to tylko termostat w najgorszym przypadku portfel będzie lżejszy o 120 zł... Inne części kupowałem oryginalne np. rozrząd . Przetestuje i napewno dam Wam znać
My też sprzedajemy te termostaty, póki co reklamacji nie było.
Witam. Tak jak mówiłem napisze jak się sprawuje termostat z allegro . I powiem tak , jestem bardzo zadowolony , przetestowałem go w trasach i w upalne dni po mieście cały czas trzyma idealnie temperature . Narazie cieszę się bo ponad sto zł zostało i mogłem dopłacić do np. łożyska dzisiaj ( Oryginalnego ) ;) Jeszcze czekam na mrozy to też dam Wam znać jak się sprawuje :)
no to git :)
A tak z ciekawości - jaki powód wymiany?
Stary termostat wyzionął ducha czy otwierał się zbyt szybko i auto nie trzymało 90 stopni?
Mam u siebie jeszcze oryg na pokładzie i w taką letnią pogodę jest wszystko ok wskazówka +/- na środku skali.
Natomiast wiosną auto średnio trzymało na trasie 80-85 stopni i wyżej nie dało rady.
Przekłamanie na blacie czy termostat za szybko się otwiera ?
Nie łapał wogóle temperatury . Jak były upały to w korkach ledwo 80 stopni pokazywała a chwile po ruszeniu znowu do 60 . Teraz spalanie spadło .
Hmm no to zobaczymy jak zrobi się trochę chłodniej jak znowu autko będzie się zachowywać.
Póki co w ciepłe dni wszystko OK więc wstrzymam się z tematem do jesieni i będę obserwował.
Dzięki za informacje.
U mnie póki co spalanie w normie, tj. 6-7l
rozumiem , że VErnet, Behr to tańsze zaminniki, czy jest coś posrdku między tym a fabrycznym co warto założyć?
Dwie sprawy ,
jeśli chodzi o zamienniki to Behr jest po prosu w opakowaniu producenta, natomiast na I montaż też idzie
masz więc znakomitą jakość w cenie zamiennika
Vernet nie idzie w tym przypadku na I montaż i moim zdaniem jest gorszy.
Na dodatek droższy.
Tu masz sprawdzony termostat
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Term...16v-BEHR/17782