Witam,jak w temacie,ruszajac reką pedał niema reakcji na dzwigni która jest na skrzyni.Czy to wysprzeglik czy inna sprawa?Jeśli wysprzeglik to czy wymieniam tylko owy element czy jakies inne podzespoły?
Printable View
Witam,jak w temacie,ruszajac reką pedał niema reakcji na dzwigni która jest na skrzyni.Czy to wysprzeglik czy inna sprawa?Jeśli wysprzeglik to czy wymieniam tylko owy element czy jakies inne podzespoły?
Jeśli pompka sprzęgła sucha to podejrzany wysprzeglik. Jednak najpierw musialbys go obejrzeć
Najpierw sprawdź czy nie ma wycieku płynu - jak w zbiorniczku jest max to raczej nie ma. Wtedy pierwsze co sprawdź pompę sprzęgła. Jak podpompujesz szybko sprzęgło i zrobi się twardsze to pompa do wymiany. Oczywiście może się nie zrobić twardsze ale i tak stawiałbym na pompe, ewentualnie wysprzęglik
Wyryte rantem felgi
pedał jest bezwładny,plyn jest ,wycieku niema
To pompa albo wysprzęglik. Innych opcji nie ma jak układ jest szczelny
Wyryte rantem felgi
Jeżeli pompka sucha i wysprzeglik tez może być uszkodzona sprężyna w pompce sprzęgła.
Obstawiam zdecydowanie na pompę sprzęgła-jeśli jest płyn a wysprzęglik suchy winna jest pompa.Pozdrawiam
A jak się dostać do tej pompy?
Z kabiny, jest za pedałem sprzęgła
Wyryte rantem felgi
Mi w ubiegłym roku sprzęgło wpadło w podłogę - skończyło się wymianą wysprzęglika a przy okazji sprzęgła i koła dwumasowego :)
Jeśli okaże się, że to wysprzęglik to mam jeden prawie nowy na sprzedaż.
Nie ma co wymieniać pompy sprzęgła na pałę, bo po pierwsze nie jest to fajna robota, a po drugie jest mała szansa że to jej wina.
Ja przy podobnych objawach tak zrobiłem, i nic się nie zmieniło. Winne było sprzęgło (docisk).
Ale jeśli masz wysprzęglik na zewnątrz skrzyni (u mnie niestety w środku) to zacząłbym od niego. Plus oczywiście wymiana płynu i odpowietrzenie.
U mnie jeszcze w 156 2.0 JTS było identycznie. Pewnego dnia pedał wpadł w podłogę i było zero oporu. Wszystko suche i bez wycieków. Winowajcą był uszkodzony wysprzęglik. Jako, że tam był centralny to od razu wymieniłem kompletne sprzęgło za jednym zrzucaniem skrzyni.
Ja już dwa razy przeszedłem ten temat i za każdym razem winna była pompa. Różnica tylko taka że u mnie dało się podpompować sprzęgło i raz tak 120km jechałem pompując przed każdą zmianą biegów ;)
Wyryte rantem felgi
Na pierwszy ogień idzie pompa.niedaje ciśnienia.
Ok Panowie,pompa wymieniona i dupa,i teraz pytanie ,bo z tego co sie dowiedzialem sa niby dwa tzw wysprzegliki,jeden to cos z łozyskiem i drugi,oba mam wsrodku(tzn w skrzyni),który bedzie winny?
Wysprzęglik jest tylko jeden.W jtd występuje wewnątrz skrzyni........więc jak będziesz miał skrzynię na wierzchu to proponuje zmienić sprzęgło.
zapomnialem ,auto niby zony wiec silnik 1,6 TS:)
W 156 i 147 jtd spotkałem tylko na zewnątrz ale w 159 jtd wszystkie jakie widziałem miały wysprzęglik wewnątrz.Z opisu przy nicku wynika że kolega ma 159......Jeśli mówimy o 147 1.6 TS to wszystkie które robiłem miały wysprzęglik wewnątrz.Pozdrawiam
Jesteśmy na forum 147 ;)
Wyryte rantem felgi
Nie lepiej posłuchać kogoś kto to przerabiał? 4 posty nad Twoim... :) Pompa rzadko pada, a jak już to będzie raczej cieknąć.
Natomiast w 147 jtd wysprzęglik też zdarza się wewnątrz, czego jestem dobrym przykładem. Niestety przez to sprzęgło jest sporo droższe niż w wersji z zewnętrznym.
W TS tak jak kolega wyżej napisał :)
No tak tyle ze pompa niedawala cisnienia,wiec lepiej było zaczac od niej niz wywalac skrzynie a okazałaby sie pompa.
Pompa nie musi cieknąć żeby była do wymiany. I wcale tak rzadko nie musi padać. Po kupnie auta jeździłem 7 miesięcy, pompa do wymiany i pojeździłem na niej 2 lata z hakiem. Teraz mam 3 z kolei
Wyryte rantem felgi
Podepnę się pod temat bo problem taki sam. Wycieków nie mam żadnych, płynu hamulcowego nie ubywa. Od jakiegoś czasu pedał zgrzytał i skrzypiał aż w końcu dzisiaj został w podłodze. Pogrzebałem trochę przy pedale i chyba spinka od tej kulki jest uszkodzona. Możliwe że jest to jedyny winowajca? Tak to wygląda http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=175926&stc=1
Odkopie temat, może ktoś zobaczy. Pedał sprzęgła po wciśnięciu wpada w podłogę i łapie dopiero około 1 cm przed końcem, czasem ciężko wrzucić bieg. Jak trochę podpompuje to robi się twardszy na jakiś czas i łapie wyżej. Sprzęgło z wysprzęglikiem wymienione dwa lata temu. Jakieś pomysły co mogło się stać? Pacjent to Alfa 159 1.9 JTD skrzynia M32
Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka