Jakie hamulce wrzucić zamiast serii do 147 ? Podrobiona o ponad 40km i seria średnio sie wyrabia...
Printable View
Jakie hamulce wrzucić zamiast serii do 147 ? Podrobiona o ponad 40km i seria średnio sie wyrabia...
Jak chcesz coś bardziej sportowego to pomyśl o Brembo ale to już zaciski by trzeba na większe wymienić i wtedy nie w każdej feldze się mieszczą
Wyryte rantem felgi
A poza brembo coś w w wchodzi w grę ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To różne kombinacje Ate, Bosch, TRW bo różnie każdy poleca. Ewentualnie jakieś nacinane lub nawiercane tarcze
Wyryte rantem felgi
Chodzi o alternatywę do brembo ale coś większego od serii bardziej "wydajnego"
To nacinane i nawiercane. Tylko niestety Ci nie polecę żadnych bo się nie orientuję ale pewnie trw coś ma
Wyryte rantem felgi
Z nacinanych najtaniej wyjdzie Mikoda, później Brembo Max , Zimermann i dalej z kosztami w górę. Poczytaj opinie, popatrz na ceny, zastanów się nad przeszczepem na większe. Ja mam na przodzie gładkie ATE z klockami ferrodo premier i drugi raz muszę dać do stoczenia w ciągu 20tys km bo jakieś felerne... Z tyłu Mikoda i po za tym że jedzą klocki Zimmermana aż miło to jakoś się sprawują.
Ja mam komplet Zimmermanna i hamują ładnie, jak chcesz czegoś więcej to szukaj w ceramice klocki, a i zimmermanki sportowe wersje są. Jak kupowałem te zimmermany to gość mi mówił że chłopaki do astry OPC to zakładają i są zadowoleni.
Tarcze Zimmerman moga byc, z klockow wez cos o wysokim mju. DS performance, CL rc5+, EBC Yellow, Hawk.....
Lepiej podaj budzet, bo sie naprodukujemy a potem dowiemy, ze 600 za klocki nie zaplacisz.
Mam brembo ze 166 do wzięcia za 650 zł tarcze plus zaciski
Masz adaptery do zwrotnicy?
To jest najlepszy mod jaki mozesz zrobic, hamulce ze 166, znaczy sie. Trzeba tylko felgi miec odpowiednie...
Adaptery będę miał za małe pieniądze co do felg to dystanse w najgorszym przypadku
To powodzenia - bedziesz zadowolony.
Mam nadzieje a co do felgi to jakie trzeba mieć et żeby weszło ?
Zalezy od felgi i opony. Wchodzi na speedline 16" et 40.5 bez problemow, chociaz chlodzenie jest kiepskie.
Ja mam 17 et 38/37 jakoś tak
W zależności od kształtu ramion od środka felgi - wejdzie albo nie :)
No chyba ze to dedykowane do gta felgi - wtedy wejdą.
Spróbuj wrzucić klocki Ferodo DS Performance. W porównaniu do serii jest duuuużo lepiej.
4-tłok brembo na tarczy 310 ma sie do ds na 281 jak badziewny zamiennik do ds. Różnica jest przeogromna. Wg mnie sensowniej jest zrobić brembo jesli chodzi o hamowanie. Koszty większe ale niewiele, a efekty warte po stokroć.
Przy czym koszty swapa sa
jednorazowe a koszty tarcz 310 plus klocki np trw to 500pln. Koszt ds plus tarcze to około 800. Finansowo podobnie ale różnica w hamowaniu ogromna - ja z tego powodu polecam jednak swap.
Odgrzebie lekko temat - naczytałem się na forum sporo o różnych zachwalanych wariantach hamulcowych ale takiego konkretnego, o którym myślę to nie spotkałem.
Przymierzam sie do wymiany kompletu przód/tył i myślę o tarczach ATE i klockach Ferodo Premier - dobry wybór?
Auto użytkowane głównie do jazdy miejskiej i w tryb sportowy rzadko wchodzę ;) Poza miastem też raczej nie więcej niż 120/140 km/h bo Alfinka już wiekowa więc szkoda mi jej upalać ;) Szukam solidnego rozwiązania które wytrzyma jeszcze jakieś 50 kkm :)
Drugie pytanie - ile litrów płynu hamulcowego wchodzi do układu, może jakiś konkretny godny polecenia produkt macie ?
Dobry wybór. Płyn dowolny dot4. Litr kup to wystarczy na uczciwa wymianę. Szczególnie jak nigdy/dawno nie wymieniany.
Kupiłam wczoraj na tył tarcze + klocki TRW i rozglądam się nad zestawem na przód. Zastanawiam się również nad TRW. Tylko widzę,że są dostępne tarcze pełne i wentylowane. Które wybrać? Alfa 147 1.6 TS 120KM 2004r.
Ewentualnie może proponujecie jakąś inną markę niż TRW?
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka